SPORT 11 august 2021

(Update) Comportamente retrograde de primă Ligă

de Iulia Drăghici - Taraș | 3598 vizualizări

LPF a anunțat sancțiunile. Clubul Farul a fost amendat, dar și antrenorii au fost suspendați câte două etape 

Covăsnenii nu au rămas indiferenți după scandările xenofobe de la Constanța: primarul din Sfântu Gheorghe spune că va iniția demersuri pentru a schimba legislația; suporterii afirmă că nu vor să reacționeze la provocări, dar că sunt dezamăgiți 

Meciul dintre Farul și Sepsi OSK, disputat luni la malul Mării Negre, pune din nou pe masă subiectul xenofobiei, după ce fanii echipei gazdă au avut scandări care au promovat astfel ura împotriva maghiarilor. Reprezentanții clubului covăsnean au răbufnit după partidă, spunând chiar că se tem pentru propria siguranță și că așa ceva nu mai este de acceptat. Este și o problemă de legislație, a declarat și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care spune și că va face demersuri pentru ca și suporterii, nu doar cluburile, să poată fi trași la răspundere pentru astfel de comportamente retrograde.  

Primul care a ieșit cu o reacție evidentă după meciul de luni a fost portarul echipei Sepsi OSK, Niczuly Roland, la conferința de presă care a urmat meciului, context în care a spus chiar că a fost scuipat de fanii echipei adverse. 

Pe toată durata partidei au fost scandări xenofobe. M-am dus după o minge care era a noastră, trebuia să o degajez din șase metri, au sărit zece suporteri de la Farul și m-au scuipat toți. Nu mi se pare normal ca în 2021 să se întâmple lucruri de genul. Cred că cei de la Federația Română de Fotbal sau LPF ar trebui să se sesizeze. Și noi facem parte din campionatul românesc, suntem o echipă participantă în cupele europene. Nu știu de ce este acest comportament contra noastră. Nu cred că am supărat pe nimeni, dar dacă supărăm pe cineva, să ne anunțe și ne dăm la o parte!”, a spus Niczuly. 

Există o ură pe care nu o înțeleg, în România, comportament sau lipsă totală de fair-play a oamenilor din tribună. Suntem și noi niște oameni care încearcă să își facă meseria. Chiar dacă suntem într-o zonă în care etnia maghiară e predominantă, nu cred că un asemenea comportament are ce căuta pe stadioane. Din păcate, asta e România, așa că în rest nu am ce să spun”, a spus și antrenorul Leo Grozavu după meci. 

Marți, Sepsi OSK a transmis și un comunicat în care afirmă că echipa „condamnă faptul că nu încetează manifestările cu caracter antimaghiar, și îşi exprimă regretul că nici arbitrul și nici observatorul de joc nu au considerat necesară întreruperea jocului, cu toate că pe parcursul meciului FC Farul Constanța - Sepsi OSK au avut loc în repetate rânduri scandări xenofobe. Cerem Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal să analizeze evenimentele și să ia măsurile necesare. Sepsi OSK își exprimă din nou speranța că, pe viitor, cluburile de fotbal vor lua măsuri pentru ca suporterii să promoveze respectul reciproc între comunităţi!”. 

Ce spun suporterii echipei covăsnene 

Printre suporterii care au fost luni la meci, la Constanța, s-a numărat și unul dintre liderii galeriei Sepsi, Nagy Lázár József, care, fiind în concediu la mare, s-a dus să vadă partida însoțit de soție și copii. 

De la ultrași nu am nicio așteptare. Dar la un moment dat tot stadionul striga „Afară, afară cu ungurii din țară!" Așa ceva nu am mai văzut și eu am mai umblat pe stadioane în România. Am plecat cu un gust amar. (...) Nu știu ce se mai poate face, mai ales că nu e prima dată”, a spus acesta, precizând totodată că problema nu ține de români, unguri sau țigani, ci este un fenomen mondial, generalizat. Tot el a punctat și că nu are ce să le reproșeze organizatorilor meciului, jandarmilor și oamenilor de ordine, care i-au ținut pe suporterii echipei covăsnene în siguranță, chiar dacă a însemnat că au avut de așteptat peste o oră după ce s-a terminat meciul ca să poată ieși fără niciun risc de pe stadion.  

Un alt suporter al Sepsi OSK spune că, în astfel de situații, echipa ar trebui să iasă de pe teren în semn de protest, chiar dacă înseamnă că va pierde meciul, pentru că astfel de comportamente nu ar trebui tolerate. 

Nu mi se pare normal ce se întâmplă nici la Constanța, nici la București, nicăieri. Dar scandările rasiste și xenofobe nu acum au început. Din liga a 2-a au început, de exemplu, când am jucat cu Juventus, în liga 2-a, antrenorul juniorilor de la Juventus București îi învăța pe copiii de 10 ani să strige „Afară cu ungurii din țară”. Ce ar trebui făcut? Conducătorii noștri știu cel mai bine ce trebuie făcut. Noi avem părerea noastră: ar trebui scoasă echipa de pe teren chiar dacă pierdem meciul respectiv, să vadă toată mass-media din lume. Altfel, cluburile plătesc amenda de 5.000 de RON și povestea continuă. Noi avem încredere în conducătorii clubului că se va face ceva”, ne-a spus un suporter al Sepsi OSK, Némethi Gyula. 

Cu toate acestea, spune Nagy Lázár József, la meciul de duminică, unde Sepsi OSK o va întâlni acasă pe FC Argeș, suporterii nu vor răspunde provocărilor, ci își vor susține echipa în limite civilizate, ca până acum. 

Duminică o să fim la Sfântu la meci. Chiar am vorbit cu colegii și am stabilit că noi nu o să reacționăm. Noi ne facem treaba, ne susținem echipa. Cum am făcut și până acum. Nu avem de ce să răspundem urii”, ne-a spus Nagy Lázár József. 

Antal Árpád va propune schimbarea legislației 

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus marți, pentru Observatorul de Covasna, că a și purtat o discuție pe marginea scandărilor rasiste și xenofobe de luni cu președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, căruia i-a cerut să ia măsuri mult mai dure în astfel de cazuri.

În plus, edilul covăsnean a punctat și că va iniția demersuri ca și suporterii să poată fi trași direct la răspundere, chiar prin a li se interzice accesul pe stadion.

În prezent, există o problemă la legislație, care nu prevede că poate fi sancționat și suporterul. Va trebui să începem demersuri pentru a schimba legislația în cazul suporterilor care fac scandări rasiste și xenofobe. Stadioanele ar trebui să fie locuri de încurajat echipele, nu locul unde se revarsă ura”, a declarat primarul Antal Árpád. 

Tot el a precizat și că echipele din Sfântu Gheorghe, fie că vorbim de fotbal sau baschet, reprezintă România când joacă în cupele europene și a subliniat și că suporterii echipelor adverse care vin la meciuri în oraș sunt primiți în mod civilizat, iar același comportament este așteptat și de echipele din oraș când merg în deplasare. 

Consider că este important să semnalăm situația din fotbalul românesc și la UEFA și să le cerem să monitorizeze campionatul românesc cu rigoarea specifică a forului european și să ia măsuri împotriva cluburilor care manifestă un comportament antimaghiar în rândul suporterilor lor”, a mai scris, și pe pagina lui de Facebook, primarul din Sfântu Gheorghe. 

În prezent, ce poate să facă FRF este să amendeze cu sume între 5.000 și 70.000 de lei cluburile, dar nu numai. 

Potrivit Articolului 54 din Regulamentul Disciplinar al FRF, „Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei”.

„Nu-și mai au locul în lumea modernă în care trăim”

Potrivit unui articol publicat în Gazeta Sporturilor, galeria dobrogenilor a apelat prima dată la scandări xenofobe în minutul 18. Atunci a luat atitudine și comentatorul Digi Sport. 

Nu sunt lucruri pe care să ne dorim să le auzim pe arenele noastre. De fapt, nu-și mai au locul în lumea modernă în care trăim. Acum, să se gândească fanii Farului la un singur aspect: cum se simte Árpád Tordai, goalkeeperul care a ținut intactă poarta echipei în ultimele 3 meciuri. El e de etnie maghiară!”, a spus George Dobre, comentator Digi Sport.

„A ajuns să ne fie frică să jucăm cu echipele cu galerii puternice”

O reacție pe marginea acestui subiect a avut și directorul general al Sepsi OSK, Attila Hadnagy. 

Înainte de toate, felicit Farul pentru victorie. Am jucat bine, dar ei au câștigat. Se întâmplă, ăsta-i fotbalul. Însă cu xenofobia nu mai pot! Nu mai accept! Domnilor, a ajuns să ne fie frică să jucăm cu echipele cu galerii puternice. 

Îi felicităm pentru fani, dar să-și susțină echipa, nu să ne dea pe noi afară din țară. Pe Niczuly l-au făcut în toate felurile, au aruncat cu de toate în el, cu suc si altele. Gata! Nu mai acceptăm! Vă deranjăm cu ceva? Ne retragem și gata. 

Cu ce-am greșit? Să ne zică nouă cineva că a fost tratat urât la Sfântu Gheorghe. Nimeni nu o să spună asta, pentru că la noi lumea nu are grija altora. Reprezentăm România! La tragerea la sorți din Europa a scris Sepsi Sf. Gheorghe (ROU). Suntem din România! Sfântu Gheorghe e în România. 

Arbitrii să fie mai atenți și la ce e în tribune. Să oprească meciurile. Orice pas de pe banca noastră e văzut, dar nenorocirile din tribune nu le aude chiar nimeni? Cerem sancțiuni aspre! Așa nu se mai poate. Mereu am tăcut, însă nu mai putem așa”, a spus Attila Hadnagy, citat de GSP. 

Tot Gazeta Sporturilor notează că în ultima perioadă, probleme cu scandări rasiste sau xenofobe au fost și la meciul dintre Rapid și Farul, dar și la Steaua București - FK Csikszereda, din prima etapă a Ligii 2. 

Meciul dintre Farul Constanța și Sepsi OSK s-a terminat cu scorul de 1-0. Rezultatul a dus echipa din Sfântu Gheorghe pe locul 10 în campionat, după patru meciuri jucate și patru puncte acumulate. 

Astfel de episoade marcate de rasism și xenofobie nu sunt o noutate în Liga 1, dar nici pentru echipa din Sfântu Gheorghe. Dinamo a fost amendată în decembrie 2020 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu 5.000 de lei, din cauza unor scandările xenofobe manifestate într-un meci contra Sepsi OSK, jucat anul trecut. 

Vara trecută, Sepsi OSK a cerut FRF să ia atitudine cu privire la scandările xenofobe, manifestate de suporterii FCSB, la adresa echipei din Sfântu Gheorghe, după finala Cupei României. 

Sursa foto: Facebook/ Sepsi OSK, GSP.ro. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.