STIREA ZILEI 19 august 2014

Cms. șef Ion Popa: „Mă doare când lumea spune că nu ne facem datoria”

de Székely Emőke | 1189 vizualizări

Ecourile accidentului de motocicletă de la Sânzieni continuă să apară şi la 10 zile de la tragedie

Scandalul legat de accidentul de motocicletă de acum mai bine de o săptămână pare să nu se termine. Apar tot felul de zvonuri și informații contradictorii, însă șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, spune că el și subalternii lui nu pot merge după zvonuri, ci doar după probe.

„Noi ne-am făcut treaba”

Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, s-a arătat nemulțumit și supărat de faptul că unii oameni încearcă să dea vina pe instituția pe care o conduce în ceea ce privește gestionarea accidentului de motocicletă care a avut loc la Sânzieni în urmă cu 10 zile, în care un motociclist și-a pierdut viața, iar un altul a fost înjunghiat de localnicii furioși. „Mă doare când lumea spune că nu ne facem datoria. Când este vorba de infracțiuni de omor sau tentativă de omor, noi ne desfășurăm activitatea sub îndrumarea procurorului. Imediat după accident numai noi știm cât am muncit ca în termen de 48 de ore să identificăm și să prindem suspecții. Am făcut asta, i-am prezentat procurorului, iar faptul că el a dispus arestarea unuia dintre ei nu mai este treaba noastră. De asemenea, noi am găsit cuțitul cu care a fost înjunghiată victima, am făcut expertize, l-am predat. Cercetările continuă, însă noi facem ce zice procurorul” – a declarat Ion Popa.

Primul motociclist a murit pe loc

După producerea accidentului mai multe persoane au susținut că de fapt primul motociclist, cel care a decedat, a fost de asemenea atacat de țiganii din Sânzieni. Cei care spun acest lucru fie pe forumuri, fie în comentarii la diferite știri susțin că de fapt casca motociclistului era întreagă și că rudele fetiței accidentate l-ar fi lovit în cap, iar în urma loviturilor a murit. În legătură cu acest aspect Ion Popa a spus că din discuțiile verbale pe care le-a avut cu medicul legist, nu există suspiciuni cu privire la acest aspect. Șeful IPJ a adăugat că rezultatele expertizelor sunt deocamdată preliminare pentru că au fost cerute examinări amănunțite, iar efectuarea acestora durează.

A apărut o nouă plângere

Ion Popa spune că în cursul zilei de luni la Poliția din Târgu Secuiesc s-a prezentat o femeie, prietena motociclistului agresat de romi, care a depus plângere pentru amenințare. Șeful IPJ nu a putut da explicații de ce femeia a așteptat o săptămână pentru a depune plângere. „Vorbim în total despre 3 dosare. Primul este cel al accidentului în sine, al doilea este al tentativei de omor, iar cel de al treilea dosar este cel de plângere depus de femeia aflată pe cea de-a doua motocicletă, plângerea fiind depusă pentru amenințare” – a declarat Popa, adăugând că această femeie nu a fost agresată fizic, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale nici la fața locului și nici după aceea la spital.

Cms. şef Ion Popa, şeful IPJ Covasna

Securitate sporită

În ceea ce privește atmosfera din Sânzieni, aceasta este în continuare tensionată, iar IPJ Covasna a dispus întărirea pazei în zonă. De altfel miercurea aceasta are loc un nou pelerinaj la Sânzieni, vin și zilele comunei, așadar este nevoie de atenție sporită din partea autorităților. Și asta pentru că localnicii sunt în continuare revoltați și dau glas supărării lor care după un pahar sau două poate degenera. Ion Popa a accentuat că polițiștii își fac treaba în continuare, iar pentru ei siguranța și drepturile cetățenești nu țin de etnie.

Supărați și pe primar

Localnicii nemulțumiți din Sânzieni dau vina și pe primar, spunând că el este cel care ar putea face ceva pentru ca localitatea să nu mai aibă probleme cu romii. Primarul Balogh Tibor spune însă că nu înțelege de ce a izbucnit tocmai acum această ură între etnii pentru că în localitate au trăit romi și pe vremea când el era copil. „În comună sunt în jur de 900 de persoane de etnie romă. Casele lor au fost construite încă pe vremea comuniștilor, când romii au cumpărat teren ieftin, au primit număr la casă și au construit. În jur de 50 de familii primesc ajutor social, iar pentru acești bani prestează muncă în folosul comunității” – a declarat primarul Balogh Tibor. În ceea ce privește posibila implicare a primarului sau a administrației publice în „ascunderea” romilor în ziua protestului motociclistului, Balogh Tibor spune că toate măsurile de securitate au fost luate de Poliție și Jandarmerie.

Retrospectivă

Accidentul care a iscat întregul scandal a avut loc pe data de 10 august, când un motociclist a lovit o fetiță de 11 ani care a vrut să traverseze strada neregulamentar. Bărbatul care conducea și pasagera din spate au căzut de pe motocicleta care a ajuns pe acoperișul unei case. În cădere motociclistul a lovit un alt minor, în vârstă de 14 ani, care însă nu a suferit răni grave. Motociclistul a murit pe loc, iar pasagera din spatele lui a fost rănită. După cei doi venea un alt motociclist care a oprit pentru a anunța autoritățile și a acorda primul ajutor, însă rudele nervoase ale fetiței lovite l-au bătut și l-au înjunghiat, perforându-i plămânul. Acesta se simte mai bine, însă femeia rănită, care a fost internată inițial la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, a fost transferată la Târgu Mureș.

Motocicliștii s-au comportat bine

Săptămâna trecută sute de motocicliști și localnici s-au adunat la locul accidentului. Dacă primii au vrut să manifeste pașnic și să aprindă lumânări în memoria colegului lor decedat, localnicii s-au gândit că ar fi bine să facă dreptate și la un moment dat s-au năpustit la gardul casei unde s-a petrecut accidentul, însă intervenția jandarmilor a prevenit o acțiune violentă. Între timp 4 persoane sunt cercetate pentru tentativă de omor, din care doar unul este după gratii, un bărbat de 27 de ani. În ceea ce privește comportamentul motocicliștilor, cms. șef Ion Popa a declarat că aceștia nu au provocat probleme, iar organizatorii și-au respectat toate îndatoririle asumate în ceea ce privește buna desfășurare a evenimentului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
NG, 21 august 2014
Nemultumirea vine de la aspectul "secret", netransparent al intregii cercetari facute. Si punctez cateva lucruri: 1. Complicitatea definita in Codul Penal se refera si la ceilalti participanti care, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.