STIREA ZILEI 23 august 2018

Cicliștii covăsneni ies în stradă!

de Iulia Drăghici - Taraș | 910 vizualizări

Prima ediție a Zilei Mobilității are loc pe 22 septembrie în zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe

Amatorii mișcării urbane, cu sau fără două roți, își dau întâlnire sâmbătă, pe 22 septembrie, în zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. Aici, începând cu ora 10:00, va avea loc prima ediție a Zilei Mobilității, eveniment organizat sub egida Asociației „Turulmadár”, în parteneriat cu mai multe instituții și organizații din județul Covasna.

Scopul evenimentului este promovarea circulației în siguranță pe bicicletă, dar și prezentarea tipurilor de circulație alternativă, potrivit organizatorilor. Evenimentul se va desfășura în zona Parcului Elisabeta, Parcului Central și va cuprinde și strada Libertății până la strada Gödri Ferenc. Accesul autoturismelor în zonă va fi restricționat în perioada derulării evenimentului.

Ziua Mobilității este coordonată de Asociația „Turulmadár”, alături de Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, Serviciul Public Salvamont Covasna, Crucea Roșie filiala Covasna, Asociația Sepsi Bike, dar și alți parteneri.

 „Dorim să realizăm un eveniment pe o scală cât mai largă, din acest motiv am implicat și partenerii, care prin programele lor aduc plus valoare evenimentului nostru, programul principal al zilei fiind coordonat de către voluntarii asociației”, a declarat președintele Asociației Turulmadár, Furus Levente.

Baza întregului program este asigurată de diferite corturi tematice cu prezentări și evenimente: reglare de bicicletă, prezentare tipuri de biciclete, M-Check, cunoașterea regulilor și indicatorilor de circulație, prezentare prim ajutor, concurs cea mai frumoasă bicicletă, traversarea unui traseu de îndemânare și diverse programe pentru copii.

Demonstraţii cu ochelari care simulează vederea unui om aflat sub influenţa băuturilor alcoolice

Printre activitățile care vor fi derulate de polițiștii covăsneni în cadrul Zilei Mobilității se numără: ateliere cu caracter permanent (gameboard, o suprafaţă de 5 metri pe 5 metri care reprezintă un oraş în miniatură şi care va fi dedicat în primul rând pietonilor şi micilor pietoni), parc-şcoală (unde va fi reprezentat în miniatură un oraş cu trecere de pietoni, cu sens giratoriu, cu semafor, cu trecere la nivelul cu calea ferată, unde bicicliştii vor învăţa regulile de bază ale mersului în siguranţă pe bicicletă începând de la asigurare, de la plecarea de pe loc, semnalizarea plecării de pe loc, până la deplasare, semnalizarea schimbării de direcţie, modul în care intră într-un sens giratoriu sau unde vor fi explicate semnele de circulaţie), traseu de îndemânare cu jaloane, treceri peste bârne, mai multe astfel de obstacole unde bicicliştii vor învăţa că nu e foarte important cât de repede dai din pedale, ci şi cât de îndemânatic eşti pe două roţi, demonstraţii practice cu ajutorul unor ochelari care simulează vederea unui om aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, teste de circulaţie pentru diferite categorii de vârstă care vor fi corectate pe loc, iar greșelile explicate.

Polițiștii vor desfășura de asemenea și ateliere cu caracter temporar, respectiv o demonstrație de shotokan şi ju-jitsu, susținută de Clubul Sportiv Show Time, o demonstrație canină cu detectare de tutun și o simulare de accident între un biciclist şi un autovehicul.

Tot la cortul polițiștilor vor fi prezenți și reprezentanții Direcției Generale Anticorupție și Centrului Antidrog, care vor desfășura diverse activități specifice.

„Aş dori să precizez faptul că instituţia noastră se bucură să fie partener la un asemenea eveniment, mai ales pentru faptul că evenimentul în sine urmăreşte promovarea siguranţei rutiere, în speţă promovarea mersului în siguranţă pe bicicletă şi mai ales în contextul în care în judeţul nostru în topul cauzelor generatoare de accidente grave, disciplina pietonilor alături de conducerea sub influența băuturilor alcoolice se află pe locul doi. Astfel încercăm să promovăm educaţia rutieră, iar mersul în siguranţă pe bicicletă este un element extrem de important şi, de ce nu, putem vorbi şi despre un stil de viaţă sănătos prin practicarea unui sport. În ceea ce priveşte prezenţa noastră la acest eveniment, aceasta va însemna desfăşurarea unei serii de activităţi prin care dorim ca oamenii să ne vadă şi altfel decât cei care stau cu radarul sau cei care patrulează prin oraş”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.

Simulări de accidente și tehnici de acordare a primului ajutor

În cadrul evenimentului, Serviciul Salvamont Covasna va  efectua un exerciţiu complet care constă în simularea unui accident de bicicletă soldat cu fracturi. „Victima” va fi evacuată cu ajutorul unor tehnici speciale de elevare a victimei, cu ajutorul tirolienei, care va simplifica transportarea către ambulanţă.

ISU Covasna va prezenta autospecialele din cadrul inspectoratului, ca de exemplu: autospeciale de stingere, de descarcerare, ambulanţa SMURD, dar şi o şenilată folosită pentru intervenţiile în zone greu accesibile. Cu ajutorul acestor autospeciale, pompierii vor participa la exerciţiile de simulare a accidentelor şi vor prezenta măsurile specifice de descarcerare pentru extragerea victimelor. De asemenea, vor prezenta măsurile specifice de acordare a primului ajutor de bază pană la venirea echipajelor specializate.

Organizaţia Crucea Roşie, filiala judeţeană Covasna, va desfăşura de asemenea programe permanente în care vor fi implicaţi între 10 şi 15 voluntari, printre care activităţi creative destinate copiilor, introducere în acordarea primului ajutor de bază pană la sosirea ambulanţei, dar şi simulări concrete cu ajutorul voluntarilor.

Tombolă cu premii

Participarea la activitățile coordonate de școala de biciclete „Tandem Bike”, din cadrul asociației „Turulmadár” necesită plata unei taxe modice, de 5 lei pentru copii și 10 lei per adult, care înseamnă și achiziționarea unui bilet la tombola evenimentului.

Prin cumpărarea tombolei se pot câștiga și diverse premii, însă după parcurgerea unei traseu tematic în corturile amenajate la Piața Centrală. Parcurgerea traseului tematic pentru fiecare participant va fi confirmată cu ștampilarea unei „foi de parcurs”, la fiecare cort.

Organizatorii îi roagă pe participanți să vină la eveniment cu propriile biciclete, echipați corespunzător.

Ziua Mobilității se va încheia cu Marșuri ale Cicliștilor, separat pentru copii și adulți, acțiune coordonată de asociația Sepsi Bike.

Evenimentul atrage atenția asupra necesității infrastructurii pentru cicliști

Coordonatorii programului au precizat miercuri în cadrul conferinței de presă că evenimentul își propune de asemenea și să atragă atenția autorităților covăsnene asupra necesității dezvoltării infrastructurii pentru cicliști.  

„Când o să fim foarte mulți și o să fim zilnic băgați în seamă, atunci o să vină și schimbările. Până atunci rămânem numai cu promisiunile. Dacă participăm la evenimente de acest gen care implică biciclete, atunci o să se vadă un rezultat. Dacă nu vin oamenii, atunci degeaba se fac aceste evenimente”, a spus Vrabie Zsolt de la Sepsi Bike.

Chiar dacă la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe s-au mai organizat activități dedicate sportului pe două roți, evenimentul dedicat Zilei Mobilității este o premieră pentru județul Covasna, dată fiind amploarea sa și numărul mare de parteneri implicați în organizare.

Organizatorii spun de asemenea că așteaptă la eveniment minimum 500 de bicicliști, de toate vârstele și că în anii viitori își propun chiar să transforme activitatea într-un festival de câteva zile – totul în scopul de a promova mișcarea și în special mersul pe bicicletă.

Iulia Drăghici/Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.