STIREA ZILEI 9 septembrie 2022

Cele trei creșe existente în Sfântu Gheorghe, unificate administrativ într-o nouă instituție

de Diana Pantelimon | 1664 vizualizări

Sunt 383 de copii înscriși anul acesta și vor fi construite noi creșe pentru aproximativ încă 140 de copii

Municipalitatea din Sfântu Gheorghe a reorganizat creșele „Árvácska” din cartierul Ciucului, „Napsugár” din cartierul Gării (care include și creșa din Chilieni) și creșa aflată în fosta Vilă Elvețiană de pe strada Kós Károly, astfel încât acestea să fie unificate din punct de vedere administrativ. Primarul Antal Árpád și directoarea instituției nou înființate, Albert Andrea, au oferit detalii despre acest subiect, joi, 8 septembrie a.c., în cadrul unei conferințe de presă.

Anterior, creșele făceau parte din sistemul social întreținut de municipalitate, însă funcționarea lor era costisitoare. Din acest an, este posibilă cofinanțarea, o parte de la Guvern și o parte din bugetul local.

„Până acum, creșele au funcționat ca instituții cu dublă subordonare, dacă se poate spune așa. Creșa de pe strada Kós Károly era subordonată Direcției de Asistență Socială, finanțată exclusiv de către municipalitate. Celelalte două creșe erau încadrate la niște instituții de învățământ, respectiv la „Ady Endre” și „Gödri Ferenc”. UDMR a avut o inițiativă, acum câțiva ani, în sensul că a depus un proiect de lege în parlament, prin care se dorea lămurirea situației juridice a acestor instituții și o cofinanțare din partea statului, până acum fiind finanțate exclusiv din bugetul local. Legea a fost adoptată, dar termenul de intrare în vigoare a legii a tot fost prorogat de Guvern până în 2021, când, din poziția noastră de participanți la guvernare, am reușit să avem un acord în coaliție ca această lege să nu mai fie împinsă în față, ci să intre în vigoare. Pe 15 septembrie 2021 a fost publicată Hotărârea de Guvern care prevede clar că aceste creșe devin parte a sistemului educațional. Autoritățile locale trebuiau să opteze între a preda către minister toate aceste instituții sau a crea o personalitate juridică și a păstra ca instituție proprie. Noi am decis să mergem pe a doua variantă, în sensul să fie a municipalității. De aceea, anul acesta am creat această formă juridică. Practic, în acest moment, vorbim de o instituție care este a municipiului Sfântu Gheorghe. Evident, din punct de vedere educațional, are o coordonare din partea Inspectoratului Școlar, dar finanțarea este una dublă, primim bani și de la minister și alocăm bani și de la bugetul local”, a declarat primarul în cadrul conferinței de presă.

Albert Andrea, fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc”, a preluat conducerea Creșei din Sfântu Gheorghe.

„Doamna Albert Andrea, începând cu luna august, a devenit directoarea acestei instituții nou înființate. Practic, pe 20 iulie am primit ordinul de la ministru prin care s-a precizat că directorul acestei instituții poate fi o persoană didactică titulară, iar pe 1 august doamna directoare a fost numită în această funcție, iar din 25 august această instituție a fost integrată în rețeaua școlară. (...) Am susținut-o pe doamna directoare în această funcție, tocmai pentru că a fost foarte important pentru noi să găsim o persoană care, din punct de vedere juridic, satisface nevoile formulate de legislație, și să fie o persoană care a condus deja instituții de învățământ care să aibă și creșă în subordine. Nu am avut foarte multe opțiuni, ținând cont de acest aspect, dar cred că în persoana doamnei Albert Andrea am găsit omul potrivit la locul potrivit”, a mai spus edilul.

În același timp, Albert Andrea consideră că noua funcție este o oportunitate provocatoare.

„Este provocator, este o noutate să înființezi de la zero o instituție, dar sunt entuziasmată”, a spus directoarea instituției.

Așadar, Sfântu Gheorghe are acum o creșă publică cu 17 grupe, împărțite în 3 locații diferite. Numărul de personal, după reorganizare, a crescut la 62 de la 58, iar organigrama permite până la 83 de angajați, deci, în perioada următoare, vor putea fi angajate încă 21 de persoane.

Vor fi construite creșe în 4 locații diferite, pentru 140 de copii

Noile creșe sunt în faze diferite de realizare:

- Pe strada Borvíz - este în curs evaluarea ofertelor primite pentru licitația de construcție. Contractul cu constructorul este așteptat să fie semnat în jurul lunii octombrie-noiembrie. Aceasta poate găzdui un grup de 20 de copii.

 - Pe strada Nicolae Iorga (lângă Penny) - finanțarea este în curs de negociere cu CNI (Compania Națională de Investiții). Deoarece zona în cauză este tăiată în două de o conductă subterană, municipalitatea va trebui să renunțe la suprafața mare planificată. Creșa va fi de dimensiuni medii, cu o capacitate de aproximativ 70 de copii. 

 - La Câmpul Frumos - contractul pentru proiectul tehnic și planul de autorizare a fost semnat. Se așteaptă ca proiectul tehnic să fie gata până la sfârșitul anului. Construcția o să înceapă în primăvara anului viitor. Va fi loc pentru aproximativ 20 de copii.

 - Pe strada George Enescu - va fi construită de Biserica Unitariană. Pereții clădirii cu un etaj au fost ridicați, iar placa de beton de deasupra parterului a fost turnată recent. Urmează acoperișul și construirea locului de joacă. Creșa ar trebui să fie gata până în vara anului viitor. Aceasta poate găzdui două grupe de 15 copii”, au mai transmis autoritățile.

Potrivit unei statistici prezentate la conferința de presă, numărul copiilor înscriși la creșe aproape că s-a triplat în ultimii șapte ani, crescând de la 140 la 383. După finalizarea celor patru investiții, creșele vor putea găzdui până la 500 de copii în Sfântu Gheorghe.

Din punct de vedere financiar, în cei șapte ani, municipalitatea a alocat peste 13 milioane de lei pentru a susține aceste instituții, iar prin cele patru noi investiții care se realizează se vor depăși 10 sau 20 milioane de lei, potrivit primarului Antal Árpád.

„Este foarte important pentru părinți, și mai ales pentru mămici, ca aceste instituții să funcționeze. (...) Am primit 383 de solicitări și nimeni nu a fost refuzat. Sper ca în următorii doi ani condițiile să fie mai bune și numărul de locuri să crească. La nivel național, raportat la numărul populației (...), suntem printre primii în ceea ce privește numărul de locuri la creșă”, a mai spus primarul.

Populația municipiului Sfântu Gheorghe este de aproximativ 56 de mii de locuitori, potrivit recensământului din 2011.

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.