Cazul împușcăturilor din Ozun, între lege și mutilarea animalelor fără stăpân
Cazul împușcăturilor din localitatea Ozun este departe de a se fi încheiat. Câinele dispărut joi fără urmă a fost găsit vineri la grajdurile din apropierea Râului Negru, unde a avut loc incidentul. Animalul, aflat în stare gravă, a fost dus la veterinar și operat, însă starea lui este în continuare sub semnul întrebării. Proprietarul terenului unde au fost îndreptate focurile de armă spune că animalele, deși nu îi aparțineau în mod legal, locuiau în grajdurile din zonă, primeau mâncare de la îngrijitor și protejau locația, însă fără a fi agresive și fără să atace oamenii. De cealaltă parte, reprezentanții AJVPS Covasna susțin că totul s-a petrecut în limitele legii.
Situația de joi de la Ozun, despre care am relatat încă de vineri, în ediția online a ziarului Observatorul de Covasna vine cu noi detalii. Câinele dispărut după împușcături a fost găsit vineri și dus la spital, unde a fost operat.
„Câinele s-a dus înapoi și îngrijitorul l-a băgat în clădire. M-au anunțat, l-am luat și m-am dus la veterinar. Costurile operației și cele din urmă le suportăm noi, prin asociație. Se simte mai bine, dar încă nu se știe dacă organismul lui va suporta alicele care au rămas înăuntru. Era imposibil să fie scoase toate și din cauză că sunt din plumb există riscul de a infecta tot corpul. Primește zilnic tratament, injecții și curățăm rana. (...) Cățelul avea o rană foarte mare și dureri mari. (...) Sper că oamenii legii, poliția și procuratura, vor face dreptate și acest om va suporta consecințele faptelor sale”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, reprezentanta Asociației Câinilor fără Stăpân AMY, Pora Kinga.
Chiar dacă a precizat că patrupedele nu îi aparțin în acte, proprietarul terenului și al clădirilor din zona unde s-a folosit arma de vânătoare s-a declarat nemulțumit de felul cum s-a procedat, mai ales că în zonă sunt oameni care folosesc ruta respectivă ca scurtătură și un accident nefericit s-ar fi putut întâmpla în orice moment.
„Nu am solicitat prestări de servicii de la respectivul vânător prin care să omoare câinii. Aceștia (n.red. câinii) sunt acolo zi și noapte. Au adăpost și hrană și latră când avem musafiri nepoftiți. (...) M-am supărat când am auzit. Putea să fie orice alt accident. Tufișurile care sunt lângă clădire au înfrunzit și lângă ele putea să fie și un om. Sau alicea sau glonțul cu care a tras putea să ricoșeze din clădire cine știe unde, spre oamenii care erau în curte sau aproape de clădire. Tot ce este acolo este proprietatea noastră și de acolo și până la dig e teren intravilan pentru pășunatul vacilor. Nu e în afara localității. (...) Eu aș vrea să se respecte legea. Nu știu exact ce prevede, dar sper să se facă dreptate”, a spus miercuri, pentru Observatorul de Covasna, proprietarul terenului și al clădirilor din zona unde s-a folosit arma de vânătoare, Szabó György.
AJVPS Covasna susține că s-a acționat în litera legii
Reprezentanții Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Covasna, de care aparține paznicul de vânătoare care a executat joi focurile de armă, spun, asemenea polițiștilor, că nu s-a acționat în afara legii.
„Paznicul de vânătoare, angajat al asociației noastre, pe data de 26 aprilie a tras spre un câine sălbăticit pe fondul cinegetic nr. 14 Coșeni, zona situată între dig și Râul Negru. Acesta a acționat conform legislației în vigoare, conform art. 26 alin. 3 și 4 din Legea nr. 149/2015”, ne-a transmis, printr-un răspuns la o solicitare scrisă, directorul AJVPS Covasna, László Béla.
Alineatele invocate arată că „pisicile hoinare și câinii sălbăticiți sau hoinari găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”, dar și că „pisicile și câinii care sunt în situația prevăzută la alin. (3) se împușcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau de vânători cu ocazia vânătorilor autorizate”.
Poliția: Nu se conturează suspiciuni de uz de armă fără drept
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Covasna ne-au declarat miercuri că ancheta acestui caz este încă în desfășurare și că nu există noutăți față de informațiile furnizate vineri, conform cărora evenimentul s-ar fi petrecut pe raza fondului de vânătoare din Coșeni, iar acțiunea nu ar fi în afara legii.
Primele cercetări ale poliției arată că bărbatul care a folosit joi arma nu ar fi încălcat legea, care îi permite să captureze sau împuște, fără restricții, câinii sălbatici și abandonați și pisicile hoinare de pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice, fiind vorba, în acest caz despre un fond de vânătoare.
„A fost un apel prin 112 în jurul orei 18:30, prin care o persoană din Ozun susținea faptul că o altă persoană ar fi împușcat câini din localitate. Din verificările pe care le-au efectuat polițiștii până la acest moment s-a stabilit că evenimentul acesta s-a produs în afara localității, deci nu pe raza localității, mai exact pe raza fondului de vânătoare 14 Coșeni. Este vorba despre un paznic al fondului de vânătoare, din cadrul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Covasna, care ar fi efectuat focuri de armă pentru a speria niște câini fără stăpân. Cu privire la utilizarea armamentului, până în acest moment pot să spun că nu există indicii care să se contureze un uz de armă fără drept. Persoana respectivă ar fi executat focurile de armă în virtutea prevederilor Legii 407 din 2006, referitoare la protecția faunei de interes cinegetic. La articolul 19 se prevede că pisicile hoinare și câinii sălbăticiți sau hoinari, găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu se sancționează”, ne-a declarat vineri purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin, care a completat la momentul respectiv că „în urma acestui eveniment nu au fost rănite persoane sau animale”.
Martorii îngroziți de scenele cu împușcături speră că se va face dreptate
Scenele demne de Vestul Sălbatic s-au petrecut joi seara, în Ozun, în zona caselor de lângă Râul Negru. Câteva zgomote asurzitoare, ca de armă, și un scheunat de câine i-a alarmat pe câțiva locuitori, care, speriați de cele petrecute, au chemat poliția.
Potrivit martorilor, un bărbat care a coborât dintr-o mașină staționată pe podul care duce spre Lisnău ar fi scos o armă de foc pe care a îndreptat-o către câțiva câini aflați pe o proprietate privată din zonă. Scena a fost completată imediat de un zgomot asurzitor și de scheunatul unui câine.
„Nu mi se pare normal să împuști un câine și pe câmp, dar de pe stradă să împuști, într-o proprietate privată. Păi ce e asta? Ce fel de vânător sau ce-o fi el e ăsta? Între case, cu copii în jur, lângă baltă. Copiii lui și soția erau în mașină. A împușcat câinele, s-a băgat în mașină și a plecat. Asta e abuz sau ce e asta?”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora.
„Nici nu știam ce să-i explic fetiței mele de 7 ani. Poate că la el nu era problemă, că era cu soția și copilul în mașină și asistau la scene de acest fel, dar să știți că la mine era o problemă pentru că fetița mea nu știe ce înseamnă un pistol și ce se face cu el. Am mers am căutat câinele, lângă râul Negru, dar nu l-am găsit. (...) O fi având el autorizație, dar nu cred că are dreptul să facă chestii din-ăstea de față cu soția și unul sau doi copii mici. Nu se face așa ceva, la ora aia și lângă case. Acolo se plimbă oameni, se joacă copiii”, ne-a declarat o martoră la evenimentul de joi seara.
Aceeași sursă a explicat că animalul spre care bărbatul înarmat ar fi țintit era la momentul întâmplării pe o proprietate privată și că nu ar fi atacat, cu atât mai mult cu cât bărbatul cu arma abia se dăduse jos din mașină.
Oamenii care au asistat neputincioși și speriați la întâmplare, speră în continuare că astfel de comportamente, neobișnuite și antisociale, vor fi pedepsite, într-un fel sau altul, chiar dacă legislația în vigoare nu pare să fie de partea lor. Iar dacă legea protejează vânătoarea, mai mult sau mai puțin responsabilă, măcar etica și spiritul civic să iasă la înaintare în acest caz cel puțin controversat.