STIREA ZILEI 9 martie 2021

Cât de vulnerabili suntem în fața unui posibil val trei al pandemiei, în opinia specialiștilor covăsneni

de Daniela Luca | 1609 vizualizări

„La virus nu avem imunitate, dar la restricții am început să avem”

De câteva săptămâni se vorbește din ce în ce mai des în spațiul public despre faptul că țara noastră ar fi în pragul valului trei de infectări cu Covid-19. În judeţul Covasna, specialiștii din domeniul sănătății spun că, deși deocamdată situația este sub control, criza epidemiologică va fi din ce în ce mai greu de gestionat, pentru că oamenii s-au săturat de restricții și, de multe ori, refuză să le mai respecte. Totuși, acest nou val ar putea fi diferit de cele de anul trecut, pentru că acum o parte din populație s-a imunizat, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.  

La nivel de județ, ritmul de creștere a numărului de cazuri de infectare nu este alarmant, potrivit conducerii DSP Covasna. Cu toate acestea, nu este nicidecum momentul ca populația să se relaxeze și să nu mai ia în serios recomandările autorităților, spune directorul instituției, Ágoston László. 

„O oarecare tendință de creștere se simte și la noi, dar nu foarte accelerată deocamdată, în sensul că a fost o creștere a numărului de cazuri acum vreo săptămână și după care s-a cam stabilizat la un nivel între 10 și 20 de cazuri pe zi. În acest moment, numărul cazurilor nu generează probleme pentru noi, pentru că am făcut față și în momentul în care erau și 100 de cazuri pe zi. Sper că vom putea face față și acum, doar că atunci la DSP am avut sprijinul personalului medical din școli. Acum nu mai avem acest ajutor, dar până acum facem față. Nici la nivelul spitalului deocamdată nu sunt probleme. Lumea s-a cam săturat de reguli, dar nu e încă momentul să spunem că a trecut. Este necesară o atenție deosebită din partea populației. Nu este încă momentul pentru relaxare”, ne-a spus luni directorul DSP Covasna, Ágoston László. 

În ceea ce privește valul trei, despre care unii specialiști spun că se apropie cu pași lenți, dar siguri, s-ar putea ca acesta să fie diferit de cele de anul trecut, spune directorul DSP Covasna. Asta pentru că o parte însemnată din populația care face parte din grupurile de risc s-a imunizat. 

„Persoanele din căminele de bătrâni au fost vaccinate și este în curs și vaccinarea altor vârstnici și bolnavi. Sunt înscrieri și din alte județe pentru vaccinare, dar asta este inevitabil pentru că nu s-a pus la nivel național nicio restricție pe criteriu geografic. Sunt toate locurile ocupate până pe 10-11 aprilie. În momentul în care mai primim linii de vaccinare evident că le vom deschide și vom continua imunizarea”, a mai spus Ágoston László. 

Numărul vaccinărilor anti-COVID a ajuns la 13.941 în județul Covasna, dintre care 5.169 de persoane au primit ambele doze, potrivit datelor furnizate luni de către DSP Covasna.

La SJU nu se iau deocamdată măsuri suplimentare 

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András – Nagy Róbert spune că deși numărul cazurilor de infectare a crescut în ultima vreme la nivel național, în unitatea spitalicească pe care o conduce nu a fost nevoie deocamdată să se ia măsuri suplimentare în ceea ce privește creșterea capacității pe secția COVID.

„Ca și organizare, ca și aranjamentele pe care le-am făcut, o să fie totul valabil și pentru următoarea perioadă. În momentul în care o să crească iarăși cazurile în mod substanțial, atunci va trebui să aducem iarăși niște măsuri organizatorice în această privință pentru creșterea capacității de primire a cazurilor. În prezent, avem mai multe cazuri grave la Terapia Intensivă, dar pe secție nu sunt mai multe. Regulile de care ar trebui să țină cont populația sunt aceleași ca și până acum. Locuitorii trebuie să aibă grijă în continuare la capitolul respectării normelor de siguranță epidemiologică valabile și până acum, purtarea măștii și distanțarea socială”, ne-a declarat András – Nagy Róbert. 

Rata de infectare, în creștere la Sfântu Gheorghe

În ceea ce privește reședința de județ, incidența cazurilor COVID a crescut în ultima săptămână de la 1.4 la 1,8 la mia de locuitori. În acest ritm, spune primarul Antal Árpád, rata de infectare ar putea ajunge în scurt timp la 3, iar acest lucru ar însemna și introducerea unor restricții noi. 

„Rata de infectare este astăzi 1,81 la mia de locuitori. Este clar că vorbim de o tendință de creștere. Lucrurile nu merg în direcția bună. Asta se poate spune cu siguranță și vedem că și țările vecine au luat deja măsuri foarte drastice și din ce în ce mai multe județe și orașe de la noi sunt în dificultate. Nu exclud deloc posibilitatea că va trebui și noi să extindem restricțiile. Din nefericire, la virus nu avem imunitate, dar la restricții am început să avem”, ne-a spus luni primarul Antal Árpád. 

Medicii de familie: „Lumea s-a plictisit, nu respectă regulile”

Reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că pe viitor criza epidemiologică va fi din ce în ce mai greu de gestionat, iar acest lucru se datorează saturației la care a ajuns populația în ceea ce privește restricțiile impuse. 

„Deși a trecut un an de zile, unii oameni sunt siguri că nu au Covid și fără să își facă analizele își pun singuri diagnosticul că sunt numai răciți. Lumea s-a plictisit, nu respectă regulile și are chef de chef și plimbări. Va fi tot mai greu de gestionat situația, într-adevăr, pentru că nu avem cu cine să ne înțelegem. Pur și simplu nu vor să accepte că trebuie test, pentru că fără asta nu avem de unde să punem un diagnostic diferențiat și că trebuie neapărat respectate regulile”, ne-a spus dr. Lucia Șereș. 

Potrivit acesteia, o particularitate a unui nou val pandemic ar putea fi creșterea cazurilor de infectare în rândul tinerilor care au rămas neimunizați. 

„Forma britanică a virusului poate fi periculoasă și pentru tineri pentru că nu sunt imunizați, dar nu e vina nimănui, pentru că nu sunt doze, dar și pentru că ei nu prea respectă regulile. Trebuie să fie foarte atenți, iar noi trebuie prin toate mijloacele să încercăm să le atragem atenția”, a mai spus reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna. 

Lucia Șereș atrage totodată atenția asupra faptului că populația ar trebui să fie mai atentă în ceea ce privește consumul alimentelor în stradă. 

„E de evitat mâncatul pe stradă, mai ales că nu putem să menținem igiena mâinilor. Orice ai mânca sau ai bea, întâi trebuie să te speli foarte bine pe mâini și să te dezinfectezi. Când intră cineva în casă și ia masca jos trebuie neapărat să se spele și pe față și să își clătească foarte bine gura și să își sufle nasul, iar după aceea să înceapă să mănânce și să bea. Degeaba respectă regulile unul, dacă zece nu respectă, pentru că suferim cu toții”, a adăugat medicul de familie. 

Ce schimbări vor fi în sistemul educațional, dacă pandemia nu va începe să facă pași înapoi  

Un nou val al pandemiei ar putea aduce schimbări și în sistemul educațional, spune Inspectorul Școlar General, Kiss Imre. Dacă în prezent o parte din elevi merg la școală chiar dacă unitatea de învățământ este în scenariul roșu, pe viitor s-ar putea ca acest lucru să nu mai fie valabil, spune el. 

„Momentan nu avem localități în scenariul roșu, în afară de Comandău. Dacă vor mai fi în scenariul roșu, vor fi localitățile mai degrabă rurale în care puțini bolnavi influențează într-o pondere mai mare acea rată de incidență. Măsurile care vor fi luate pe viitor clar că vor fi luate la nivel central, nu la nivel județean și nici local, iar noi trebuie să ne conformăm. Dacă va crește rata de infectare și vor fi mai mulți bolnavi, eu cred că vor fi luate măsuri. În sistemul educațional o primă măsură ar fi să se interzică ceea ce este acum permis în scenariul roșu. Deci cred că pe viitor în scenariul roșu nicio clasă nu va mai participa la activitatea față în față din școli. Asta se va întâmpla în ideea în care situația se va agrava, dar momentan nu se pune problema. Nu cred că școlile vor fi închise în lockdown total, însă ceea ce este permis acum în scenariul roșu, va fi interzis. Totul depinde de cum vom respecta noi ca cetățeni aceste măsuri, pentru că în școală regulile sunt respectate, dar nu știi niciodată unde poți contacta boala”, ne-a declarat Kiss Imre. 

Domeniul turistic: „Acum nu ne mai ia nimic prin surprindere”

După un an în care s-au luptat pentru supraviețuire, operatorii din turism știu ce au de făcut și nu se mai tem de un eventual nou val de infectări, spune specialistul în turism, László Endre. 

„Am împlinit aproape un an de zile de când a început și la noi această nebunie și eu cred că toți operatorii din turism știu ce au de făcut. Acum nu ne mai ia nimic prin surprindere. Lucrurile se vor desfășura normal, bineînțeles, cu respectarea regulilor impuse. Toată lumea este pregătită și din punct de vedere tehnic, dar și din punct de vedere psihic pentru ceea ce urmează. Nu mai e nicio dramă, e viață de zi cu zi. Cel care va fi afectat în continuare este turismul balnear. În stațiunea Covasna s-a înregistrat un regres foarte mare. Centrele de wellness, de bine, de rău, funcționează cu programări și cu restricții, dar funcționează. Un fenomen care se întâmplă constă în activitățile outdoor, în aer liber. Ghizii sunt suprasolicitați. Aproape că nu găsești poziții libere la ei, dar este un semn pozitiv”, ne-a declarat László Endre. 

Cu toate că oamenii s-au săturat de Covid-19, de știri despre cazurile noi de infectare, de mască și de restricții, se pare că virusul încă nu s-a săturat. Cei care luptă zilnic cu pandemia îndeamnă populația să respecte regulile în continuare, pentru ca momentul în care vom reveni parțial la viețile de dinainte să fie cu un pas mai aproape. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 9 martie 2021
Ce vreți să spuneți prin faptul că noi, ca societate, luptăm contra acestui virus "pentru ca momentul în care vom reveni PARȚIAL la viețile de dinainte să fie cu un pas mai aproape." Eu cred citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.