STIREA ZILEI 12 septembrie 2017

Bucurie și tristețe la început de an școlar

de Iulia Drăghici - Taraș | 1762 vizualizări

Bucuria noului început, umbrită de numărul tot mai mic de elevi

Pragurile școlilor au fost trecute, anul acesta, de mai puțini elevi, unele școli înregistrând chiar minime record în istoria instituțiilor. Însă nu cantitatea contează, ci calitatea, sunt de părere cei care tocmai au început un nou an școlar.

În toată țara și, desigur, și în județul Covasna, începutul de săptămână a însemnat startul unui nou an școlar plin de emoții pozitive și, de ce să nu recunoaștem, mai puțin pozitive. Astfel, circa 33.000 de elevi covăsneni au spus, luni, 11 septembrie, „rămas-bun!” vacanței. Aceștia și-au reluat oficial statutul de „învățăcei”, cu ghiozdanele în spate și buchetele de flori viu colorate în mână.

Cu toate că sentimentul general care a reieșit, printre flori și zumzetele de copii, din festivitățile de deschidere ale noului an școlar a fost unul de emoție constructivă, grijile nu au putut să nu întunece momentul. Şi nu atât lipsa manualelor, a condițiilor optime de desfăşurare a activităţii, lipsa profesorilor ori salariile modeste au fost principalele îngrijorări ale directorilor instituțiilor, ci numărul tot mic de elevi care se înscriu la școală, an de an.

Cel mai mic număr de elevi din istoria Liceului Teoretic „Mircea Eliade”

Doar 371 de elevi au mai intrat pe porțile Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Dacă „în anii de glorie”, liceul teoretic întorsurean a avut chiar și 620 de elevi, anul acesta numărul a atins minimul de când a luat ființă instituția, respectiv din 2008, în condițiile în care anul trecut au fost înscriși 407 elevi.

Cu toate acestea, spune directoarea Maria Bularca, standardele rămân ridicate, iar planurile pe măsură.

„Ne dorim să continuăm proiectele naționale și internaționale începute, să aducem și altele noi în școală, să avem în continuare rezultate multe și bune, dar mai ales să diversificăm oferta educațională. În planul de școlarizare pe care îl vom întocmi, vom include o clasă de științe ale naturii în limba engleză. Mai mult, începând din acest an, se vor închide porțile școlii pentru elevii minori, astfel că nu vor mai putea să iasă de la ore”, ne-a declarat aceasta. 

Și în comune numărul elevilor înscriși este în scădere

Poate că numărul tot mai mic de elevi este mai vizibil la sate, pe care tinerii le părăsesc fără să se mai uite înapoi. Un asemenea caz este la Comandău. Dacă începutul de an școlar 2016/2017 a reunit la careul festivității de deschidere 100 de elevi, anul acesta doar 86 mai sunt pe listele profesorilor.

Întrebat despre emoțiile pe care le-a încercat la deschiderea noului an școlar, directorul Opra Béni Béla, ne-a spus fără ezitare că a simțit tristețe.

„Suntem din ce în ce mai puțini. Am început cu 14 copii mai puțini. În comună sunt tot mai mulți copii. (...) În fiecare an, când e deschiderea, prezint clasele cu profesori, învățători și diriginți. Anul acesta, când am văzut câți copii avem acolo, în careu, mi-am amintit că în 2005 aveam 180 de elevi. Când mă uitam la cei 86 de acum, inevitabil mă cuprindea un sentiment de tristețe. Tineretul pleacă, iar asta este o problemă în toată țara”, ne-a explicat directorul.

Încă nu au început lucrările la noua școală

După ce începutul anului calendaristic l-a pus la grea încercare prin incendiul care i-a „furat” școala, personalul școlii de la Comandău nu și-a pierdut speranța că o școală modernă va renaște din cenușa celei vechi. După ce au primit acceptul de finanțare din partea Guvernului, autoritățile au început procedurile de avizare, însă va mai dura până vor începe lucrările propriu-zise.

„Noi încercăm să ne facem treaba cât de bine putem în vechea clădire. Din câte am înțeles de la domnul primar se lucrează pentru avize, ca să avem cât mai repede o școală nouă și modernă. (...) Nu știu când se încep lucrările, dar cred că anul viitor, pentru că anul acesta nu prea mai au cum. Până se încheie cu avizele, cu licitațiile, mai avem de așteptat. Totuși, din acest punct de vedere, sunt optimist”, ne-a spus directorul Opra Béni Béla.

Copii pregătiți pentru viață – obiectivul suprem la CNMV

„Trebuie să le mulțumim, în primul rând, elevilor, pentru că altfel nu am fi aici. Numărul lor scade, pe măsură ce trec anii, din păcate”, au fost cuvintele cu care și-a început discursul, luni, directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea, care a ținut totuși să precizeze și partea plină a paharului: „Ne bucurăm, în schimb, că suntem căutați de elevi din tot județul”.

Chiar și cu numărul tot mai mic de elevi, principiul pe care mizează coordonatorii instituțiilor de învățământ este cel al calităţii, nu al cantităţii.

„Obiectivul nostru principal este ca acești copii să fie pregătiți pentru viață, iar aceasta nu înseamnă doar pregătirea pentru examene, ci și multe altele, pe lângă”, ne-a mai spus directoarea de la CNMV, Luminița Costea.

Generația care se pregătește pentru profesii care nu există

Deşi nu a putut fi prezent, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a transmis, prin intermediul consilierului local Ion Gheorghe, un mesaj adresat în principal elevilor. Mesajul s-a axat pe „generația Z” și pe rolul acesteia în dezvoltarea comunității.

„În lumea noastră, care se schimbă permanent, copiii noștri trebuie să facă față unor provocări din ce în ce mai mari. Numeroasele impulsuri negative, setul de informații care ne afectează în multe feluri, pun valorile de bază ale vieții pe planul secund și ne rămâne din ce în ce mai puțină atenție pentru lucrurile frumoase care se întâmplă în comunitatea noastră. Pe lângă părinți, este datoria nobilă a școlii să transmită aceste valori de bază către tineret. Mai ales în zilele noastre, este important ca școala să arate calea în această lume înșelătoare, să dezvolte în fiecare tânăr spiritul de angajament și responsabilitate, dorința de cunoaștere, descoperind în același timp frumusețile acesteia. Voi, dragi elevi, sunteți o generație specială, aparte. Știința v-a denumit «generația Z» sau «nativi digitali». Mulți observă cu nedumerire comportamentul și dezvoltarea voastră. Vă doresc să fructificați aceste talente și abilități înnăscute, împreună cu cunoștințele dobândite în școală, astfel încât să fiți în măsură să contribuiți la o comunitate mai bună, mai solidară, bazată pe valori și principii. Aceasta este o misiune specială și de interes printre provocările noului an școlar. Iar noi, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, vom avea grijă de voi și în acest an, oferindu-vă programe și infrastructuri care să corespundă nevoilor voastre. Așa cum spunea un mare psiholog și matematician, «în școala din zilele noastre, trebuie să pregătim copiii să rezolve acele probleme despre care astăzi nici nu știm că sunt probleme». Aș adăuga la aceste cuvinte că generația tânără trebuie să fie pregătită să aleagă profesii care încă nu există. Aceasta este, probabil, cea mai mare provocare pentru dumneavoastră, de aceea vă doresc multă forță la acest început de an școlar, pentru a putea face față acestei sarcini nobile”, au fost cuvintele primarului, citite în faţa elevilor de consilierul local amintit.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.