STIREA ZILEI 14 iulie 2016

Bacteria E.Coli a fost depistată în judeţul Covasna într-un automat de lapte

de Iulia Drăghici - Taraș | 1805 vizualizări

Bacteria E.Coli a fost depistată în judeţul Covasna într-o probă de lapte crud, preluată în luna iulie de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor dintr-un automat de lapte.

„În luna iulie s-a recoltat o probă de lapte crud dintr-un automat de lapte și a fost dirijată pentru analiză la laboratorul de specialitate din București. Rezultatele analizelor efectuate indică prezența de Escherichia Coli verotoxigenă. Automatul de lapte este proprietatea unei exploatații de bovine înregistrate și care alimentează zilnic acest automat cu lapte de producție proprie. Infecția provine ori de la un animal bolnav, ori se datorează nerespectării normelor de igienă din timpul mulsului, a transportului de lapte sau lipsa de dezinfecție regulată și eficientă a automatului de lapte. Ancheta este în curs de derulare”, arată DSVSA Covasna, într-un comunicat de presă.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că locaţia automatului în care s-a descoperit bacteria nu poate fi făcută publică până la finalizarea anchetei din mai multe motive: „Pe de o parte pentru că nu avem voie să facem reclamă proastă pentru niciuna dintre firme, indiferent cine ar fi. Pe de altă parte, toţi posesorii de automate de lapte, utilizatorii acestora şi consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la toate automatele, cu atât mai mult cu cât temperaturile sunt foarte ridicate în această perioadă. Toate automatele trebuie să fie curăţate şi dezinfectate cu o frecvenţă destul de mărită. În plus, este recomandabil ca tot ce este lapte crud să fie fiert înainte de consum, pentru că bacteria E.Coli, după o fierbere intensă de minim 10 minute, este distrusă”.

Potrivit directorului DSVSA, bacteria este periculoasă pentru oameni, iar exemplul cel mai evident este „episodul din primăvară care a dus la spitalizarea mai multor copii. E.Coli produce afecţiuni gastrice, afecţiuni renale”.

Măsurile luate de DSVSA

„Pentru a elimina orice risc pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Covasna a luat următoarele măsuri: interzicerea imediată a comercializării laptelui crud provenit de la exploatația de bovine în cauză, prin intermediul automatului de lapte până la demonstrarea prin noi analize a conformității laptelui crud; până la noi analize care să demonstreze consumabilitatea laptelui crud, laptele obținut se trimite la o unitate de procesare lapte pentru a fi prelucrat termic (pasteurizat); igienizarea și dezinfecția aparatelor de muls și a spațiului în care se colectează laptele, precum și a automatului de lapte; verificarea susținută a stării de sănătate a animalelor; controlul stării de sănătate a personalului lucrător; verificarea conformității brânzeturilor obținute din acest lapte”, arată comunicatul de presă.

Controalele vor continua „cu un ritm mai susţinut”, spune directorul DSVSA. „Conform programării bazate pe analiza de risc, DSVSA Covasna va recolta în perioada iulie- decembrie 2016 un număr de 4 probe produse lactate obținute din lapte pasteurizat din supermarketuri (smântână, brânză dulce, iaurt, cașcaval, parmezan) și 6 probe de lapte crud din automatele de lapte. În funcție de rezultate, conform analizei de risc, numărul probelor planificate poate fi modificat”, transmit autorităţile.

Planul Naţional de Control

Prezenţa bacteriei în judeţ a fost descoperită în urma controalelor din cadrul „Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă”, care a fost demarat în data de 16 mai 2016 şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă „presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. În perioada 27.06.2016 - 08.07.2016, în cadrul acestui Plan, la nivel național au fost prelevate şi analizate un număr de 55 probe, din următoarele categorii de produse: carne tocată amestec, lapte şi produse din lapte (caşcaval clasic, lapte crud vacă, grill cheese, brânză vacă, caş oaie, smântână), sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovină, carne de mici vită/oaie, pulpă mânzat fără os. Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Suceava, Vâlcea, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Bucureşti, Vrancea, Călăraşi, Vaslui, Mureş, Ialomiţa, Covasna, Gorj, Botoşani, Tulcea”, transmite DSVSA.

Luna trecută, DSVSA Covasna anunţa că bacteria a fost descoperită şi în judeţele Alba şi Maramureş.

 

Teme articol: Covasna lapte DSVSA e-coli
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
gica, 16 iulie 2016
Targu secuiesc
gica, 16 iulie 2016
La targu secuiesc automatul e inchis
eu, 15 iulie 2016
La cat de "ingrijite" sunt dozatoarele nu e de mirat mai ales ca indicatoarele (temperaturii laptelui) arata de multe ori peste 10°C. Cel putin de unde cumparam eu mai demult...decat lapte de citeste integral
un biclist pieton, 15 iulie 2016
Off, iar incepe isteria!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.