(Update) A început vaccinarea anti-COVID-19 și în județul Covasna
UPDATE: Un asistent medical a fost prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în cadrul Spitalului Judeţean „Dr. Fogolyán Kristóf”. La solicitarea spitalelor au sosit luni, 4 ianuarie, în județ 375 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a primit 125 de doze, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Benedek Géza” din Covasna 115 doze, secția externă din Întorsura Buzăului 10 doze, Spitalul Municipal din Tg. Secuiesc 100 de doze, iar Spitalul Orășenesc din Baraolt 25 de doze. Vaccinarea este gratuită, iar în prima etapă se pot înscrie persoanele care lucrează în domeniul sănătății, a declarat directorul DSP Covasna, Ágoston László.
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. În același timp, măsurile de prevenire deja cunoscute și dovedite a fi eficiente rămân la fel de importante”, a atras atenția managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert.
Asistenta medicală din UPU, Halász Csilla a fost primul angajat din spital care a primit vaccinul împotriva COVID-19, ea subliniind că se simte bine după ce a fost administrată doza necesară. „Mă bucur, în același timp mă simt onorată că eu am fost prima care am primit vaccinul în Spital. COVID-19 este o boală care ne pune la încercări grele atât pacienții, cât și sistemul medical. Noi, cei care lucrăm în domeniul sănătății, știm foarte bine că acest virus nu face selecţie, ci poate afecta pe oricine. Poate provoca complicații grave, indiferent de vârstă, iar vaccinarea ne oferă posibilitatea de a scăpa de această boală”, a declarat asistenta medicală.
„Cea mai importantă este siguranța celor care lucrează în domeniul sănătății, pentru că ei lucrează în prima line. Vaccinul împotriva COVID-19 ne oferă o șansă să combatem pandemia, pentru ca în final să revenim la viața noastră normală” , a declarat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, adăugând că și el se va vaccina de îndată ce va avea ocazia.
Sursa: Comunicat de presă Consiliul Județean Covasna.
Știrea inițială: Vaccinarea împotriva virusului SARS-COV-2 a început luni, 4 ianuarie, și în județul Covasna. 375 de doze au fost distribuite către toate centrele amenajate în spitalele din cele cinci orașe ale județului.
„A început în toate centrele organizate în spitale, pentru că e vorba de personalul medical în faza asta și avem centre în fiecare oraș: Sfântu, Baraolt, Târgu, Covasna și Întorsura Buzăului. Azi de dimineață, pe la 05:00 am preluat vaccinul de la Brașov, de la Centrul Regional de Distribuire”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSP Covasna, Ágoston László.
În centrele din județ au fost distribuite 375 de doze de vaccin, având în vedere că numărul celor înscriși pe liste a fost în jur de 370.
„Vaccinul are un termen de expirare după ce se descarcă de la minus 80 de grade de trei, patru zile. Degeaba aducem stoc de 600, că dacă nu putem folosi toate dozele, atunci cele care expiră trebuie aruncate și e risipă. În consecință, deși e destul de greu, încercăm să ne organizăm în așa fel încât să aducem cât mai aproape de solicitări”, ne-a mai spus directorul DSP Covasna.
Acesta a mai precizat că înscrierile pentru vaccinare pentru persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat, inclusiv medici de familie, sunt încă deschise și se pot face accesând portalul https://vaccinare-covid.gov.ro/.
A doua doză de vaccin, rapelul, care va fi administrat persoanelor care au primit și prima doză, va avea loc după 21 de zile.
„Încetul cu încetul se va extinde și către întreaga populație. (...) Cu cât terminăm mai repede cu personalul medical și cu celelalte categorii de persoane la risc, putem să începem și cu populația generală. Haideți să ne vaccinăm! E sigur, nu e nicio problemă, nu e periculos”, a mai spus Ágoston László.
Printre primii covăsneni vaccinați se numără și managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna, Monica Sporea.
„Nu am simțit nimic, nu sunt reacții adverse până acum, a trecut deja o oră, nici la mine, nici la colegii vaccinați și totul a decurs în condiții foarte bune. (...) Așteptăm să putem vaccina atât personalul, cât și persoanele ce își exprimă această dorință. (...) Primul vaccinat la noi a fost directorul pe îngrijiri. (...) Sperăm să dăm un exemplu și încredere”, ne-a declarat managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.
De la Spitalul de Cardiologie, pe lista lucrătorilor din domeniul sănătății înscriși pentru vaccinare se numără peste 100 de persoane, care vor primi prima doză în această perioadă.
„În funcție de timpul alocat, o să se vaccineze mai mulți”, a spus Monica Sporea, care a precizat și că acesta poate fi considerat un moment istoric, pentru că este un pas spre reluarea vieții normale.
„Medicii noștri lucrează și la un program de recuperare post-COVID, pe lângă recuperarea cardiovasculară tradițională”, a mai declarat Monica Sporea.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, potrivit Agerpres, că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.
Detalii despre vaccinarea anti-COVID-19 în România sunt pe site-ul: https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Sursa foto: Facebook/ Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr. Benedek Geza și Monica Sporea, Kocsis B. Janos - CJ Covasna.