STIREA ZILEI 28 iunie 2022

A doua ediție a Întorsura Fest s-a păstrat la înălțime

de David Leonard Bularca | 1311 vizualizări

În ultimele trei zile ale săptămânii trecute la Întorsura Buzăului a avut loc a II-a ediție a festivalului Întorsura Fest. Pe scena din zona Camping au urcat atât tineri artiști, cât și trupe cu experiență, cum ar fi Holograf, care a încheiat cum nu se putea mai bine cele trei zile de distracție. După o estimare neoficială, în jur de 5.000 de oameni au luat parte la festivalul din orașul covăsnean. Mai mult, un general de aviație, veteran de război, în vârstă de 98 de ani, parte din clubul moto Doomstriker România, a urcat pe scena din Întorsura Buzăului și le-a ținut celor prezenți o scurtă lecție de istorie. 

Pregătirile pentru a doua ediție a Întorsura Fest au debutat încă din luna februarie, atunci când echipa primăriei a început să scrie proiectul pentru a obține finanțare din partea Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare. 

„Pregătirile le-am început undeva prin februarie, adică atunci am început să concepem proiectul. L-am depus în aprilie, pentru că atunci s-a deschis posibilitatea de a depune proiectele pe această linie de finanțare, respectiv la Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară. Analiza proiectului a durat destul de mult, am avut emoții până în penultima zi, atunci am fost la București și am semnat în sfârșit acordul de parteneriat. În rest, pregătirile au început efectiv de o lună, când am început să solicităm ofertele, să încheiem contractele cu toți cei implicați, de la firma care a adus toaletele până la artiști. Cea mai intensă parte a fost în ultima săptămână, când am început și aici, în zona Camping, să facem ordine, să pregătim terenul, să aducem linii de curent electric. De miercuri am început montarea scenei, joi am montat absolut tot ce înseamnă zona de comercianți. Astfel încât vineri, de dimineață, la începutul festivalului, totul să fie pus la punct, să nu avem nevoie de absolut nimic în afară de marfă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, viceprimarul din Întorsura Buzăului, Silviu Popica. 

Un veteran de război, pe scena de la Întorsura Fest

Sâmbătă, pe scena de la „Polul Frigului” din România, a urcat, la cei 98 de ani ai săi, Radu Theodoru, fost general de aviație, veteran de război.

Bărbatul face parte din clubul moto Doomstriker România, parteneri ai organizatorilor festivalului și cei care au și donat 5.000 de euro Casei Familiale din Întorsura Buzăului. 

„Vă salut cu toată căldura. Suntem aici, într-un peisaj Dumnezeiesc românesc. Îmi face mare plăcere că ai mei camarazi, motocicliști, m-au invitat la acest festival deosebit de semnificativ. Din două motive: este un motiv tradițional al asociației de motocicliști care organizează și realizează întâlniri umanitare, în scopul benefic ori pentru bătrâni, ori pentru copii. De data asta pentru copii. Este emoționant să particip la un asemenea eveniment. În al doilea rând, hai să facem puțină istorie. Voi știți că aici a poposit Mihai Viteazul atunci când a trecut munții ca să facă prima Unire a Principatelor? Aici a poposit, unde stăm noi. Să mai știți că a fost primit de către secui, alături de care a luptat la Șelimbăr și a fost primul domnitor român care a dat secuilor drepturile luate. Deci, aici, în momentul acesta în care voi organizați un asemenea moment emoționant și în același timp benefic pentru copii, aici avem istoria cu noi. Ei, de pe roțile lor de motocicliști, aduc istoria la zi”, le-a spus veteranul de război celor prezenți, felicitând totodată conducerea orașului pentru că localitatea covăsneană „îmbină trecutul cu prezentul”. 

Silviu Popica ne-a spus că parteneriatul cu cei de la Doomstriker România se conturează a fi chiar unul de lungă durată.

„Probabil că au văzut ei undeva pe Facebook cum a fost anul trecut la festival și pur și simplu ne-au contactat și ne-au solicitat să încheiem acest parteneriat cu ei, care s-a finalizat cu o donație consistentă pentru Casa Familială din Întorsura Buzăului, de 5.000 de euro. Pe lângă această sumă, în ultimele două, trei săptămâni au venit mereu și le-au adus diverse lucruri copiilor de la Casa Familială”, ne-a spus viceprimarul.

Motocicliștii au organizat sâmbătă și o paradă moto. Plecarea a fost din zona Camping până la stația Peco din apropiere de Sita Buzăului și înapoi în zona de desfășurare a festivalului. 

Aproape 50 de voluntari au ajutat organizatorii

Prezenți pentru a se asigura că totul se desfășoară conform planului, aproape 50 de voluntari și-au rupt din timpul pe care îl puteau dedica distracției și au pus umărul pentru ca ediția a doua a festivalului Întorsura Fest să nu ducă lipsă de nimic. 

„Voluntari, în total, au fost aproape 50, respectiv au variat în fiecare zi, între 42 și 46. Au fost elevi de data aceasta și de gimnaziu și de liceu. Anul trecut am mers în principiu pe elevi de liceu, anul acesta am lăsat să se înscrie pe oricine a dorit să aibă această experiență. Au fost foarte entuziasmați, i-am văzut dornici de a veni, de a fi de ajutor. Nu au făcut mofturi absolut deloc, orice li s-ar fi întâmplat aici și-au văzut de treaba lor. Au fost excepționali. Comparativ cu anul trecut, a fost oarecum mai ușor. Atunci, fiind vorba și de pandemie, am avut mai multe reguli, mai multe restricții, acum a fost mai bine inclusiv pentru ei”, a detaliat Silviu Popica. 

Vreau să mulțumesc colegilor din primărie care s-au implicat în toate etapele pregătirii proiectului, în special doamnei Bianca Mocanu, care m-a ajutat la scrierea proiectului pentru finanțare, contactarea artiștilor etc. De asemenea, vreau să mulțumesc firmei de gospodărire comunală și celei de salubritate, care au avut grijă ca spațiul să fie unul primitor”, a mai spus viceprimarul. 

Iuliana Beregoi – cel mai așteptat artist de către cei mici

Cântăreața de doar 17 ani, Iuliana Beregoi, a fost așteptată să urce pe scenă cu sufletul la gură de către copii. Cei mici s-au strâns în fața scenei, alături de părinți, cu o jumătate de oră, dacă nu chiar mai bine, înainte ca artista să înceapă să cânte. 

În rest, copiii nu au avut timp să se plictisească, pentru că au fost organizate pentru ei diverse activități.

„Pentru copii, în afară de Iuliana Beregoi, zona de activități a fost centrul de atracție al festivalului. Permanent a fost coadă la toate jocurile pe care le-au avut acolo. Au avut trei zone de cățărare, o zonă de slackline, o zonă de cățărat pe lăzi, tir cu arcul și pictură pe față. Voluntarii au dat o mână de ajutor acolo, am avut o grupă de voluntari care au avut grijă permanent de acea zonă. Anul acesta am încercat să nu-i mai rotim. Anul trecut am considerat că e bine să nu se plictisească sau să nu se considere unii defavorizați față de alții. Anul acesta am stat de vorbă cu ei, chiar ei mi-au propus să rămână pe aceleași posturi. M-am bucurat de chestia asta, că atunci s-au specializat oarecum și au știut foarte bine ce au de făcut, și lucrurile au mers, zic eu, mult mai bine decât anul trecut”, este de părere viceprimarul din Întorsura Buzăului. 

În final, Silviu Popica spune că prin reușita festivalului oamenii au reușit să demonstreze că se poate și la Întorsura Buzăului. 

„S-a încadrat în ceea ce ne-am dorit noi să fie: un festival plăcut, civilizat. Am demonstrat că se poate să avem și un festival civilizat la Întorsura. La fel ca anul trecut, oamenii au fost, sper, mulțumiți de ceea ce au văzut și s-au comportat ca atare. Aici trebuie să le mulțumesc și voluntarilor, care, la fel ca anul trecut, au dat o mână de ajutor foarte, foarte importantă în a menține curățenia și ordinea și a fi totul pus la punct, pornind de la toalete și curățenie până la primirea invitaților”, a spus acesta.

În cele trei zile ale festivalului, pe lângă artiștii enumerați mai sus au mai urcat pe scenă, printre alții, și cei de la Pierde Vară, Sarmalele Reci, Popas Band, Compact, Icar și Desperado. 

Pe toată durata festivalului au fost prezenți jandarmi care s-au asigurat că totul se desfășoară normal și fără incidente. 

Întorsura Fest de anul acesta a fost un proiect finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare. 

Festivalul a fost organizat de Primăria Orașului Întorsura Buzăului, având ca parteneri Clubul Copiilor și Doomstriker România. 

Prima ediție a Întorsura Fest a avut loc anul trecut și a fost o adevărată premieră pentru orașul covăsnean. Atunci, pe scenă au urcat cei de la Phoenix (toboșarul, Flavius Hossu, fiind chiar din Întorsura Buzăului), Julie Mayaya, Prestige Orchestra și mulți alții. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.