STIREA ZILEI 23 decembrie 2022

10 idei despre cum să fii mai cumpătat de Sărbători, pe care le poți aplica și după

de Daniela Luca | 1010 vizualizări

Mici trucuri despre cum putem să combatem risipa în perioada Crăciunului 

Luna decembrie este plină de bucurii, de cadouri și de răsfăț, dar este și luna în care, din dorința de a avea belșug pe masă și sub brad, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, lucruri fără de care Crăciunul ar putea fi la fel de frumos. După Sărbători, coșurile de gunoi sunt pline de mâncarea rămasă și de tot felul de ambalaje. Există însă niște trucuri la care putem apela pentru a ne salva și bugetul, dar și pentru a lua decizii care nu vor avea consecințe atât de negative asupra mediului. Am vorbit despre acest subiect cu Ferencz Júlia, coordonatoarea Biroului de Tineret al Primăriei Sfântu Gheorghe și inițiatoarea programului effAct, prin care locuitorii orașului sunt încurajați să adopte obiceiuri mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul înconjurător. 

Ideile de mai jos pot fi aplicate oricând, pe tot parcursul anului, însă acum, de Sărbători, când avem tentația de a cumpăra mai mult, „ca să fie”, este și mai important să ne analizăm comportamentul, ca să încercăm să eliminăm anumite obiceiuri nocive și să începem să fim un exemplu pentru cei din jur. Iată câteva idei cum poți face asta, iar dacă ți le și notezi, există șansă mai mare să pui în aplicare măcar o parte din ele.

1. Fă un inventar în cămară și fii cât mai creativ

Invitații nu vor ști dacă năutul sau pastele de pe masă sunt cumpărate acum sau dacă le-ai scos din cămară. Asta în cazul în care nu le-a expirat termenul, evident. Așadar, când vei face curățenia dinainte de Crăciun, nu uita și de cămară, pentru că s-ar putea să îți vină idei care să includă ingrediente pe care le ai deja, iar astfel vei evita să cumperi în exces. 

„Începutul anului este o bună oportunitate și pentru un nou stoc în bucătărie și cămară. Deci primul pas ar fi să verificăm ce avem deja acasă și să gătim meniuri din stocul nostru de mâncare deja existentă, adică să gătim din paste, leguminoase uscate, conserve, bunuri congelate pe care le-am acumulat pe parcursul anului. După ce am o idee din ce urmează să lucrez, pot să devin creativ! Sau caut un site sau aplicație, unde găsesc rețete după ingrediente (de ex. www.supercook.com)”, ne-a spus Ferencz Júlia. 

2. Comunică și cu membrii familiei despre meniu

Când facem meniul pentru masa festivă ar trebui să nu uităm să luăm în calcul și faptul că de cele mai multe ori luăm masa și la alți membri de familie. Ne putem consulta cu ei în legătură cu preparatele pe care le facem, astfel încât să nu petrecem în bucătărie mai mult timp decât e cazul și, în consecință, să aruncăm mai puțină mâncare. 

„Pot să minimalizez risipa și nu în ultimul rând efortul și energia mea puse degeaba în pregătirea meniului de Sărbători și prin comunicare clară cu familia. Sărbătorile oricum le petrecem cu familia, mâncăm împreună. Pe 24 să zicem că mă duc la mama acasă, pe 25 ne ducem la sora mea și familia ei, pe 26 la familia prietenului și așa mai departe. Mai bine pregătim meniul împreună, astfel petrecem mai mult timp împreună, o ajut și pe mama cu meniul de 5 feluri și nici nu mă stresez să gătesc ceva și acasă, că oricum nu mâncăm acasă”, spune coordonatoarea Biroului de Tineret al Primăriei Sfântu Gheorghe.

3. Nu pleca la supermaket și nici la piață fără o listă de cumpărături 

Ferencz Júlia este de părere că o listă de cumpărături bine organizată ne poate ajuta să ne salvăm timpul și să economisim, pentru că nu vom mai da banii pe alimentele care vor ajunge la gunoi. Cel mai important avantaj este și că astfel poți crea un meniu echilibrat, din care să rezulte cât mai puține deșeuri. 

4. Reinterpretează felurile de mâncare pe care le ai deja 

Cozonacul uscat, supa sau tocănița rămase nemâncate pot fi transformate într-un alt fel de mâncare. E nevoie doar de puțină creativitate. 

„Cozonacul uscat este unul din ingredientele mele preferate! Rețeta de bază pentru budincă de cozonac cere ingrediente pe care de obicei oricum le ai acasă: lapte, ouă, unt, zahăr sau miere. În afară de aceasta poți să adaugi diferite ingrediente (depinde ce ai la îndemână) pentru diferite rezultate: brânză de vacă, smântână, mac, nuci, diferite fructe proaspete sau deshidratate, dulceață etc. După ce ai mâncat aceeași supă două zile la rând, poți să faci o supă de cremă din ea – o încălzești, adaugi niște condimente, care schimbă gustul și o faci cremă cu un mixer. Aproape orice tocăniță poate fi folosită ca un strat într-o caserolă cu cartofi, cu paste sau cu legume la cuptor”, a mai adăugat inițiatoarea programului effAct. 

5. Congelează alimentele care crezi că vor rămâne nemâncate 

Atunci când ne rămâne mai multă mâncare trebuie să ținem minte că majoritatea alimentelor pot fi congelate fără a le fi afectată calitatea și fără a-și pierde nutrienții, iar acestea pot fi reintegrate în meniurile din săptămânile următoare. Pe internet există o mulțime de articole din care poți învăța ce pași trebuie urmați pentru a congela corect alimentele. 

„În afară de regândirea alimentelor, putem să congelăm o grămadă de tipuri de mâncare: supe (fără cartofi), tocănițe, sarmale, pâine etc.”, a precizat Ferencz Júlia.

6. Dăruiește experiențe

În ceea ce privește cadourile, ea este de părere că mai sustenabile, dar și mai emoționante pot fi cele de tip experiență. 

„Mă gândesc aici la un weekend într-o cabană drăguță, un abonament la teatru, o experiență cu parapante, un bilet de concert, etc. Cumpărarea obiectelor pe care dorim să le folosim pe termen lung, a hainelor sau a uneltelor potrivite de cele mai multe ori presupune alegerea lor de către persoana care o să le folosească și dăruirea lor are riscul de nu a fi folosite niciodată”, a punctat tânăra. 

7. Oferă-le celor dragi o alternativă mai sustenabilă a cadoului 

Dacă totuși vrem să le oferim obiecte, ar trebui să încercăm să căutăm variantele cele mai prietenoase cu mediul. 

„O altă perspectivă este să dăruim lucruri utile pe care oricum le-ar cumpăra oamenii, dar noi le oferim o alternativă mai sustenabilă. De exemplu: periuțe de dinți din bambus, aparat de ras din metal, sacoșe din bumbac pentru cumpărături, paie din sticlă sau oțel inoxidabil etc. Astfel le oferim celor dragi să încerce alternativa respectivă și poate data viitoare și ei o să cumpăre periuță de dinți din bambus în locul celei din plastic”, explică Ferencz Júlia.

8. Comandă cât mai puțin de pe internet și nu uita de produsele locale

Dacă nu poți evita cu totul comenzile online, încearcă să găsești pe un singur site tot ce îți trebuie. 

„Un alt pas spre cadouri mai sustenabile ar fi să comandăm cât mai puțin din ele pe internet. Știu că totul este deja accesibil pe site-urile atrăgătoare și este mult mai ușor dacă este adus la ușă, dar să încercăm să cumpărăm produse locale, accesibile pe piața orașului nostru. Nu în ultimul rând, o plimbare la târgul de Crăciun este un program foarte fain. Dacă chiar dorim să cumpărăm de pe internet, un alt sfat eco ar fi să cumpărăm din cât mai puține locuri, adică să găsim un site pe care să putem alege cadouri pentru mai multe persoane, astfel reducând ambalajele și efectele negative ale transportului”, ne mai sfătuiește coordonatoarea Biroului de Tineret.

9. Ambalează cadoul din ce ai la îndemână 

Cutiile de cadouri sau hârtia de împachetare sunt de obicei primele care ajung la gunoi. Cu puțină imaginație și cu niște inspirație de pe internet putem ambala cadourile și cu ceea ce avem prin casă. 

„Eu urăsc să ambalez. Nu îmi place activitatea, și nici nu-i văd mare rost. De obicei, pun o notiță cu o mică poezie sau ceva funny cu un șnur de cânepă și am rezolvat. Până acum, nimeni nu mi-a dat înapoi cadoul pentru că nu era ambalat potrivit”, spune Ferencz Júlia. 

10. Nu uita că tu ești cel mai bun exemplu pentru generația viitoare 

Unele dintre activitățile enumerate mai sus pot fi făcute și împreună cu cei mici. Pe lângă partea distractivă, prin joc îi putem învăța mai ușor despre obiceiurile sănătoase. 

„Exemplul personal este foarte important, dar cred că educația legată de «câteodată mai puțin este mai mult» nu trebuie să fie limitată la perioada asta a Sărbătorilor. Copiii au nevoie să petreci timp cu ei, nu de a șasea păpușă care oricum nu are cu cine să bea «ceaiul» făcut de copilaș, dacă tu nu stai lângă el. Copilul poate să aprecieze și să se bucure pentru cadouri numai dacă asta este ceva special, unic și experiența de a primi ceva este neobișnuită, ieșită din comun. Și dacă un copil poate să se bucure pentru ceva, el/ea o să dorească bucuria asta și pentru alți copii, o să înțeleagă ce bucurie poate să dăruiască altcuiva cu o păpușă sau mașinuță, pentru că și el/ea a simțit asta mai devreme”, a mai adăugat Júlia. 

Așadar, concluzia este simplă. Dacă îți dorești să fii parte a unor schimbări în bine, fără să mai pui paie pe focul consumerismului, trebuie să înveți că mai puțin poate fi mai mult, iar cumpătarea nu trebuie să lipsească din „meniu” nici de Sărbători, nici în oricare altă zi.

Sursă foto: Ferencz Júlia, blog.boromirmarket.ro, ncte.org, dianamihaila.ro

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință. 
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.