Victorie contra Spaniei la futsal
La Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) are loc, în această săptămână, o dublă amicală excepțională la fotbal în sală, între România și Spania. Naționala iberică este campioană mondială și europeană, școala spaniolă de futsal fiind bine cunoscută pe toate meridianele.
Deși s-a disputat luni seară, în zi lucrătoare, tribunele sălii au fost pline, în zona Harghitei futsalul fiind la loc de cinste în preferințele iubitorilor de sport. Spania ne-a predat, în direct, o lecție de futsal, câștigând cu scorul de 3-0. Ibericii au alternat jocul de posesie cu scheme tactice îndelung exersate la antrenamente, fără de care futsalul nu ar putea fi performant.
Antrenorul român Robert Lupu a început cu următoarea garnitură: Vlad Iancu – Cristian Matei, Biró Atilla, Adrian Pânzaru și Octavian Cireș. Au mai jucat, schimbările făcându-se ca la handbal, Andrei Crăciun, Felipe Pinto, Csoma Alpár, Carlos Henrique, Mimi Stoica, Marinică Plugaru, Petrișor Tonița, Letra Ferreira și Szőcs László.
De partea cealaltă, spaniolii, a căror apărare a fost inexpugnabilă, au mizat pe un ”cinci” de bază alcătuit din nume celebre: Jesus Paron – Carlos Jimenez, Marc Garcia, Rafael Aguilera și Aicardo Collantes. Antrenorul oaspeților Federico Vidal, a jucat foarte tactic, palmaresul spaniolilor nesuportând un eșec în fața României.
Victorie mare contra ibericilor
În meciul revanșă, disputat marți seară, în fața unei săli arhipline, România a învins Spania cu 1-0, prin golul marcat de Mimi Stoica. Spania are 7 titluri europene în palmares, fiind și de două ori campioană mondială. În acest an, la Campionatul European, spaniolii au ajuns până în finala competiției.
Futsalul este foarte iubit și în județul Covasna, motiv pentru care materialul respectiv ni se pare obligatoriu.
Futsalul românesc a început la Odorheiu Secuiesc
În România, fotbalul de sală a început să se dezvolte controlat, sub auspiciile Federației Române de Fotbal, în anul 2003. Atunci, în urma unei directive primite de la UEFA, forurile naționale fotbalistice s-au implicat în dezvoltarea intensivă a sectoarelor futsal și feminin. Primul turneu final al campionatului național de futsal a avut loc la Odorheiu Secuiesc, în primăvara lui 2003, strângând la start 12 echipe calificate de la turneele regionale. Anterior, fiecare județ își desemnase campioana.
După acel moment de start, au fost formate, în sistem divizionar, primele trei eșaloane naționale. Treptat, greutățile economice au impus dispariția multor echipe de futsal, așa că, în momentul de față, în România joacă 10 echipe în prima ligă și 9 în cea de-a doua. Aspectul îmbucurător este că s-a înființat Campionatul Național de juniori sub 19 ani, categorie de vârstă la care sunt peste 30 de echipe competitoare.
Cristian Frisk