SPORT 7 februarie 2018

Un an de la trecerea în neființă a celui mai mare sportiv întorsurean

de Iulia Drăghici - Taraș | 3198 vizualizări

Valeriu Bularca a fost primul român care a cucerit titlul de campion mondial la lupte

Cel mai mare sportiv originar din Întorsura Buzăului, Valeriu Bularca, primul român care a cucerit titlul de campion mondial la lupte, a încetat din viață în urmă cu un an, pe 7 februarie, la vârsta de 85 de ani.

Luptătorul Valeriu Bularca s-a născut în 1931 la Întorsura Buzăului. În 1950 a început luptele greco-romane la Braşov, iar în 1952, în urma unei selecţii, sportivul a intrat în lotul naţional al Românei.

În 6 iunie 1961, întorsureanul a intrat în istoria sportului românesc prin câştigarea medaliei de aur la Campionatul Mondial de lupte greco-romane desfăşurat la Yokohama, în Japonia, la categoria 73 de kilograme. Totodată, în perioada 1957 – 1964, acesta a fost de şase ori campion naţional. În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Valeriu Bularca a cucerit şi o medalie de argint, la categoria 70 de kilograme. El a mai fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de la Budapesta, din 1958, tot la categoria 73 de kilograme.

După retragerea din activitatea competiţională, Valeriu Bularca a devenit antrenor de lupte la clubul Steagul Roşu Braşov, iar mai apoi s-a retras din viaţa publică, locuind până în ultimele zile de viaţă în oraşul de sub Tâmpa. Pe lângă premiile şi titlurile obţinute din competiţii, acesta a fost decorat, printre altele, şi cu titulatura de „Maestru Emerit al Sportului”.

În cinstea marelui luptător originar din Întorsura Buzăului, autorităţile locale au botezat în 2010 sala de sport a oraşului cu numele său, devenind astfel Sala de Sport „Valeriu Bularca”.

Sursă foto: Dan Buzea, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.