Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc a ajuns la a opta ediție
Rutierii vor trece joi prin Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc
Săptămâna aceasta va avea loc cea de-a opta ediție a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc, eveniment ciclist inclus în calendarul internațional de ciclism. Evenimentul crește de la an la an, anul acesta numărul echipelor înscrise fiind de 18 de pe 3 continente.
Startul Turului se va da joi, și tot atunci cicliștii vor trece și prin județul Covasna. Sportivii vor porni de la ora 11 din Miercurea Ciuc și vor ajunge la Sfântu Gheorghe undeva între 12-13, apoi vor merge spre Covasna, vor ocoli orașul, apoi va urma Târgu Secuiesc, iar etapa se va termina la Miercurea Ciuc. În cea de-a doua etapă rutierii vor parcurge distanța dintre Miercurea Nirajului (Mureş) și Harghita Băi, iar sâmbătă, în ultima zi a competiției vor merge de la Harghita Băi la Miercurea Ciuc.
Președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, spune că Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc și echipa Tușnad Cycling Team au salvat oarecum ciclismul din România pentru că acest concurs devine din ce în ce mai prestigios. „Federația Română de Ciclism este mândră de acest Tur, cu atât mai mult cu cât ciclismul ca sport începe să prindă din ce în ce mai mult în această zonă a Europei. În țările cu tradiție în ciclism sunt din ce în ce mai puține concursuri și echipe, însă crește numărul acestora mai spre Est. În România avem două concursuri prestigioase, acesta și Turul Sibiului, care ne-au replasat oarecum pe harta ciclismului mondial. La aceasta a contribuit și Tușnad Cycling Team, singura echipă continentală din România” – a declarat Novák.
Acesta a mai spus că se așteaptă să fie un concurs strâns, mai ales din prisma faptului că în ciclism favoriții nu reușesc de multe ori să profite de postura de favorit, și astfel se poate întâmpla orice. La ediția din acest an s-au înscris echipe din România, Ungaria, Cehia, Italia, Cehia, Grecia, Serbia, Japonia și Argentina. Din România vor participa 3 echipe: Tușnad Cycling Team, Masters Schi&Bike și Lotul Național.
Președintele Federației Române de Ciclism a vorbit și despre faptul că asemenea concursuri au un impact asupra copiilor, care vor dori să se apuce de ciclism. „Avem nevoie să școlim copii, să îi antrenăm și să îi îndrumăm spre ciclism, atât fete cât și băieți. Este însă greu pentru că lipsește infrastructura necesară, după schimbarea regimului comunist ciclismul a intrat în letargie în România și va trebui să îl scoatem de acolo” – spune Eduard Novak.
Pentru publicul covăsnean evenimentul va trece rapid, și așa va fi și în următorii ani. Organizatorul Sánta Árpád a spus că și-ar fi dorit ca o etapă să se termine la Sfântu Gheorghe, dar acest lucru nu este posibil deocamdată din cauza faptului că municipiul reședință de județ nu dispune de un hotel unde cicliștii și staful lor ar putea fi cazați.
La capitolul lipsuri primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, a spus că au mereu bătăi de cap cu obținerea autorizațiilor. „În România există o atitudine total anti sport, aici dacă vrei să faci ceva legat de sport trebuie să fii nebun pentru că întâlnești doar obstacole. De exemplu acum nu suntem lăsați să mergem pe drumul european spre Târgu Secuiesc, va trebui să mergem spre Covasna, unde nu se poate intra din cauza lucrărilor decât pe macadam, ceea ce ar putea reprezenta un pericol. Deocamdată nici nu avem toate autorizațiile necesare, sper să nu pățim ca anul trecut când IPJ-urile ne-au dat toate avizele necesare, apoi totul a fost răsturnat la București și a trebuit să găsim alternative în ultimul moment” – a declarat Ráduly.
Bugetul competiției este de 150.000 de lei, din care Consiliul Județean Covasna a contribuit cu 20.000 de lei, iar Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 10.000 de lei.