SPORT 19 aprilie 2010

Super-Estera vrea să aducă titlul mondial la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 670 vizualizări
Un interviu special cu tripla vicecampioană europeană la lupte libere, Estera Dobre, şi antrenorul ei de la CSM Sfântu Gheorghe, Matefi Arpad. 19apr2010-esteraVicecampioana europeană Estera Dobre a refuzat o ofertă de naturalizare în Azerbaidjan, ţară în care luptele libere sunt sport naţional, susţinut cu foarte mulţi bani. Estera spune că CSM Sfântu Gheorghe este casa ei şi că vrea să obţină titlul mondial pentru România şi pentru clubul ei. Un interviu special, în exclusivitate pentru Observatorul de Covasna, cu cea mai bună sportivă a judeţului Covasna!

Un interviu special cu tripla vicecampioană europeană la lupte libere, Estera Dobre, şi antrenorul ei de la CSM Sfântu Gheorghe, Matefi Arpad.

19apr2010-esteraVicecampioana europeană Estera Dobre a refuzat o ofertă de naturalizare în Azerbaidjan, ţară în care luptele libere sunt sport naţional, susţinut cu foarte mulţi bani. Estera spune că CSM Sfântu Gheorghe este casa ei şi că vrea să obţină titlul mondial pentru România şi pentru clubul ei. Un interviu special, în exclusivitate pentru Observatorul de Covasna, cu cea mai bună sportivă a judeţului Covasna!

Cum a fost Estera? În primul rând tragerea la sorţi...

Nici nu ştii dacă să te bucuri sau nu la o tragere la sorți. Am pățit de multe ori să mă bucur de tragerea la sorți, să mă relaxez și să nu mai lupt cum trebuia. Sunt emoții într-adevăr când ai tragere la sorți, dar emoții care nu te distrug, depinde de tine cum le folosești. Uneori adversarele puternice te pot ajuta să creşti pe parcursul concursului.

Câte meciuri se luptă în mod normal până în finală?

Patru, maxim cinci meciuri, toate însă foarte grele. Campionatul European este unul din cele mai tari campionate continentale, poate cel mai tare, la categoria mea tot podiumul mondial fiind format din sportive europene. Mai vine câte o japoneză, chinezoaică, dar în general vârfurile sunt din Europa.

Totul a decurs perfect până în finală, ai învins-o pe fosta campioană mondială, Kohut din Ucraina, apoi ai dat în ultimul act de Mattsson, campioana mondială...

Nu ştiu ce să spun despre finala cu campioana mondială. E clar că nu am luptat cum trebuie, poate a contat şi faptul că nu a fost nici maestrul Matefi cu mine, el e mai sever și m-ar fi luat, m-ar fi „scuturat” înainte de meci pentru a nu mă relaxa. Toată lumea m-a felicitat când am intrat în finală și chiar dacă eu îmi dictam că trebuie să rămân concentrată, motivată, subconștientul nu m-a ascultat. Am abordat meciul cu starea nepotrivită.

Cum e Mattsson, o baţi la campionatul mondial?

Ea e o luptătoare construită mai pe viteză, are sânge de viking, a făcut și slăbire destul de mare și după-masă și-a revenit spectaculos. Până să ajungă la finală a avut meciuri destul de grele, din ce în ce mai grele, și-a revenit din slăbire, iar adversarele au ținut-o în priză. La mine meciul din semifinale a fost mult mai uşor decât precedentele şi m-a făcut să mă mai relaxez.

Ce competiţii urmează, trebuie să-ţi iei revanşa în faţa suedezei...

În primul rând campionatele mondiale în septembrie, în Rusia, la Moscova, până atunci turnee, grandprix-uri, campionatul național peste două săptămâni şi tot la Baku, Golden Grand Prix unde m-am calificat fiind pe podium la europene. Concursul acesta îl iau ca și cum a fost un concurs obişnuit, de testare, să pot să mă concentrez pentru mondiale, altfel dacă mă mulțumesc cu medalia asta...

Oricum, în clipa asta ai mai multă încredere în tine...

Da, mi-am dovedit încă o dată și am căpătat încredere că sunt cu adevărat valoroasă în ceea ce fac, sunt acolo în vârf și nu are de ce să-mi fie frică de nicio adversară.

Cum e Azerbaidjanul? Am auzit că ţi s-a făcut o propunere şocantă!

Azerbaidjan ca țară – mi s-a părut o țară ca România după Revoluție, în dezvoltare, construcții, dar cu extreme, cu contraste, unii sunt foarte bogați și alții foarte săraci. Au însă o bază de lupte extraordinară, de altfel luptele sunt sport național la azeri. Întrucât se bagă foarte mulți bani în acest sport, ei vor să cumpere orice valoare, aşa că au și fost propuneri. Mi s-a sugerat dacă vreau să fiu naturalizată şi să lupt pentru ei. Nici nu am stat la discuții, am început să râd... n-aş putea să fac asta doar pentru bani, deşi în România luptele nu prea au parte de susținere financiară. Clubul Sportiv din Sfântu Gheorghe rămâne casa mea pentru că aici am fost sprijinită şi mi s-a dat şansă de a mă consacra ca sportiv.

Matefi Arpad este antrenorul responsabil de munca Esterei, dar din lipsă de bani, el n-a fost prezent la europene, chiar dacă prezenţa antrenorului la competiţie poate face de cele mai multe ori diferenţa. Un cuvânt, un sfat poate oricând schimba soarta luptei.

Domnule Matefi, sunteţi la fel de „vinovat” pentru succesul Esterei...

E în primul rând munca ei, foarte foarte multă muncă şi am încercat atât eu ca antrenor cât şi domnul director al CSM, Carol Şanta, să o ajutăm cu tot ce s-a putut. Eu am crezut că va fi campioană. Dacă ai ajuns deja de 3 ori pe podium ai altă motivație și mă gândeam că are o încredere specială şi că va reuşi de data asta titlul. A fost o problemă însă că nu am fost acolo, pentru a pune la punct împreună tactica. Estera a gândit perfect toate meciurile, mai puțin finala. Dar nu se putea, lotul a fost mic, nu aveam cum să fiu acolo. Sper însă că acum că Estera a confirmat să găsim un sponsor, ca să pot să fiu alături de ea. Ar costa cam 1.000 – 1.200 de euro participarea antrenorului la mondiale, dar eu momentan nu-mi permit să dau banii ăştia din buzunar.

Aţi fi putut schimba soarta finalei?

Categoric. Eu o știu pe Mattsson, știu cum luptă, o studiez demult, știam cum trebuie abordată, dar nu am fost acolo, degeaba. Eu altfel abordam meciul, Estera trebuia să schimbe complet stilul, până atunci a luptat foarte frumos, cu procedeele cele mai spectaculoase dintre toate fetele, foarte tehnic, dar cu Mattsson trebuia să schimbe total, trebuia să fie rea, s-o ia la bătaie, la luptă care pe care, nu trebuia să o lase să gândească, nu avea voie. Trebuia să se ducă peste ea, să o zăpăcească.

Dacă era aur acum, la europene, poate nu mai era așa motivată pentru mondiale...

Eu cred că Estera nu a dat încă tot ce putea, a fost cam la 70% din cât poate, mai are resurse să crească. Trebuie să confirme valoarea la mondiale şi eu cred că dacă muncim cum trebuie, dacă avem linişte financiară şi condiții de pregătire, putem să ajungem la victoria pe care ne-o dorim, iar Estera să fie cea mai bună din lume.

Ana Sidon

Citeşte şi Super-Estera e din nou vicecampioană europeană! (video)

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.