SPORT 16 noiembrie 2015

„Sportul transmite emoții, face spectacol”

de Sever Ioan Miu | 945 vizualizări

Interviu cu antrenorul echipei de futsal KSE Târgu Secuiesc, spaniolul David Sanchez

De la antrenor de futsal (fotbal de sală) în satul natal, spaniolul David Sanchez Madrid a ajuns să antreneze, la aceeași disciplină sportivă, Caja de Segovia. O echipă cu care a izbutit să învingă formații prestigioase din futsalul spaniol și mondial. Din septembrie 2015, Sanchez Madrid antrenează echipa KSE Târgu Secuiesc, cu care a reușit să înfrângă Spicom Sfântu Gheorghe cu un răsunător 8-1. Tot din 2015 este și selecționer al Naționalei Ecuadorului. Despre munca sa la Târgu Secuiesc și despre ce vrea să facă în futsalul local și pentru oraș, puteți citit în interviul de mai jos.

– Ne puteți spune mai multe realizări ale dvs. ca antrenor?

– Am început la 15 ani, când am fost convocat să antrenez în Primera Division de futsal. Am antrenat copii, apoi seniori la Morata de Tajuña. Am început să antrenez, să studiez până am ajuns la nivelul actual.

În 2009 am devenit antrenor secund la Caja de Segovia, apoi antrenor principal, în 2010. Cu Caja de Segovia am obținut performanță, astfel, am în palmares victoria împotriva Barcelona Futbol Club și am eliminat, în 2013, echipa Inter Movistar din Madrid, cea mai bună din lume. Apoi am devenit antrenor la Györ Eto Futsal, în sezonul 2013-2014. Györ a devenit cea mai bună echipă din Ungaria: a câștigat titlul și a ajuns până în sferturile Champions League. De asemenea, am obținut premiul pentru al treilea cel mai bun antrenor de futsal din lume, în 2014.

– Ce ne puteți spune despre venirea dvs. aici, la Târgu Secuiesc?

– Am venit aici prima dată în februarie 2015. M-am întors în septembrie pentru patru persoane importante, patru oameni onești: Gazda József, Csulak Attilla, Adrian Cășineanu, care îmi traduce și e și antrenor secund, precum și fondatorul și finanțatorul Vasile Ștefan, cel care m-a adus aici. Am venit cu dorința să schimb mentalitatea, să fac un proiect sportiv diferit și să mă implic și în viața socială.

– Ce ați reușit să schimbați în mentalitatea echipei KSE Târgu Secuiesc?

– Înainte jucătorii erau buni, dar veneau la sală doar ca să își petreacă timpul aici și pentru a câștiga bani. Nu erau obișnuiți să se gândească la echipă, la prestigiul orașului, veneau doar ca la un loc de muncă. Pentru mine sportul transmite emoții, face spectacol, or ei se gândeau la ei înșiși.

Echipa a crescut mult, a muncit mult, au fost antrenamente dure. Acum este o echipă profesionistă, care vrea să ridice sportul și numele orașului. Odată pe săptămână sala se umple de oameni și, făcând spectacol, timp de două ore, îi facem să plece acasă fericiți.

În plus, acum echipa e mai aproape de societate. De pildă ne-am întâlnit cu copiii din trei școli din oraș și împrejurimi, fie au mers jucătorii la ei, fie au venit ei la sală. Jucătorii le-au explicat copiilor ce înseamnă futsalul și care sunt valorile sportului și ale educației.

– Ne puteți spune câteva dintre meciurile cele mai reușite pe care le-ați avut cu KSE Târgu Secuiesc?

– Partida pe care am avut-o cu Spicom Sfântu Gheorghe a fost foarte frumoasă, dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Rezultatul, 8-1, poate induce în eroare, iar oamenii să creadă că a fost ușor. Sfântu Gheorghe a fost un adversar puternic, au muncit foarte mult și am profitat de greșelile adversarului. Am reușit pe baza muncii noastre, a plusurilor KSE. Sunt foarte mulțumit pentru că, în istoria clubului, KSE nu câștigase niciodată contra celor de la Sfântu Gheorghe, care au o echipă foarte bună și un președinte valoros.

Apoi aș aminti și partida cu Odorheiu Secuiesc, una dintre cele mai frumoase din ultimii doi ani. Odorhei a ocupat anul trecut locul II în ligă. Noi am reușit să câștigăm cu 5-4 în meciul cu ei, într-o partidă mai dificilă decât cea cu Sfântu Gheorghe, pentru care am muncit mai mult.

– Ce ne puteți spune despre șederea dvs și a familiei aici?

– Mi-a fost greu să mă adaptez, e foarte diferit de Morata de Tajuña. E mult mai frig. Cășineanu m-a ajutat să cunosc oamenii, să mă simt bine. Vasile Ștefan m-a ajutat cu un apartament oferit gratis, ca între prieteni, unde am cele mai bune condiții. Sunt căsătorit și soția stă cu mine și mă ajută cu creșterea copilului. I-am promis soției că va fi liniștită timp de doi ani, acum nu antrenez foarte dur. Atunci când vizez Cupa Europei este o presiune asupra familiei și educației copilului, ori eu acum vreau să fac ceva total diferit, să cresc numele echipei și al comunității și să predau fotbal copiilor.

Îmi e dor de tata, din păcate părinţii mei și ai soției nu pot fi cu nepotul lor. În ceea ce privește mâncarea, cel mai mult simt lipsa peștelui, în Spania sunt foarte multe preparate din pește iar aici, mai puține. În schimb, în Spania sunt doar două feluri de supe, iar aici sunt foarte multe sortimente de supe și ciorbe, îmi plac foarte mult. În timpul liber ies cu familia în parc și la pădure sau vizitez Transilvania.

Am învățat câțiva termeni tehnici în maghiară. Cum aici se vorbește maghiara și româna, încep să-nvăț româna. Îmi e mai ușor s-o învăț, fiind o limbă latină. Când se va deschide o grădiniță în limba engleză, ne vom înscrie copilul acolo.

– Care sunt obiectivele pentru KSE Târgu Secuiesc?

– Primul obiectiv este ca echipa să intre în playoff cât mai departe posibil. Apoi vreau să promovăm futsalul în rândul comunității. În acest sens, o dată pe săptămâna antrenez o echipă de copii. Vreau să continuăm să ducem fotbalul în școli, dar să mergem cu jucătorii și în spitale.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
fotbal, 17 noiembrie 2015
Un articol excelent. Un exemplu de profesionist de la care avem ce invata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.