SPORT 24 ianuarie 2018

Simona Halep, victorie psihologică la Australian Open

de Covasna Media | 714 vizualizări

Mi-am pus ceasul deșteptător să sune din sfert în sfert de oră, pentru urmărirea orei de start a meciului Simona Halep – Katarina Pliskova, sfert de finală pe tabloul de simplu feminin, la Australian Open, dar a meritat din plin, fiecare sonerie în bezna dimineții. Meciul Simonei, pe terenul central, era conectat cu cel în care sud-coreeanul Chung a avansat, la masculin, în semifinale.

Pe la ora 7.00 a început bătălia. Simona a avut un start groaznic, cu trei game-uri cedate consecutiv. Începutul ne-a provocat tuturor frisoane, dar, după aceea, Simona pur și simplu s-a dezlănțuit. Ori poate Pliskova s-a blocat atât de tare în fața mașinii de tenis românești. Cert este că Simona, de la 0-3, a avut 9 game-uri consecutive câștigătoare, iar pe parcursul acestui interval am detectat câteva momente cheie, pe care vi le împărtășesc cu convingerea că, dacă greșesc, mă veți corecta. Iată care au fost, în opinia mea, aceste momente care au ajutat-o pe Simona Halep să ajungă în semifinale, după un sec 6-3, 6-2 cu jucătoarea din Cehia:

Game-ul de 1-3 a fost câștigat în prelungiri de Simona Halep, deși pe parcursul acelui joc a comis trei duble greșeli;

Game-ul 7 (considerat cel mai important în economia unui set) adjudecat pe serviciul cehoaicei. La 40-40 Simona returnează cu banda fileului, iar mingea se așază cuminte la un lat de palmă de plasă. Apoi, pe serviciul următor,  Halep o prinde pe oponentă pe contrepied și închide break-ul;

Game-ul de final al setului, când Simona găsește unghiuri de retur imparabile, din stânga. Topspinurile sale din mișcare, din colț, sunt devastatoare și pun mingea pe liniile laterale. Nonșalanța Simonei o dezarmează pe Pliskova care comite dublă greșeală la serviciu și îi dă româncei setul inaugural.

Debutul setului secund are și el o poveste psihologică. Se ajunge la 40-40, Simona ia avantaj, Pliskova trimite cu fileul, însă ricoșeul este excelent controlat de Simona care îi dă iar minge pe contră adversarei. La avantaj-serviciul, Simona trimite în afara careului, după care ia o decizie a la Ilie Năstase. Ea servește mai tare a doua minge, comparativ cu prima, îndoindu-i racheta cehoaicei.

Ar mai fi două momente, însă acestea au valabilitate și pentru restul partidei:

5. Ușurința cu care Simona a ajuns constant la punctul 40, pe serviciul advers, dovadă și numărul mare de break-uri, 5-1;

6. Constanța demonstrată de Simona la fiecare minge, chiar și în start, ea nelăsând să treacă absolut nimic.

Sunt de acord că pe Simona Halep a ajutat-o fileul, iar liniile i-au fost aliate. Dar până la urmă acest lucru face parte din joc și este apanajul marilor practicanți ai sportului alb. Paleta variată de lovituri utilizată de Simona, condiția fizică ireproșabilă, puterea mentală de a o inhiba hipnotic de Pliskova, concentrarea și anihilarea game-urilor adverse din setul doi, sunt tot atâtea demonstrații de valoare pentru constănțeancă.

Pe cuvânt de onoare că, la 5-2, deși urma să servească Pliskova, deja mă apucasem să scriu această cronică.

Simona Halep a reușit o victorie înainte ca funcționarii publici să își fi sorbit cafeluța din timpul programului. Toată România să se unească vă rog pentru Simona Halep și pentru reprezentativitatea ei națională, în turnee de Mare Șlem și nu numai.

Știu că este zi liberă, dar intenționat am folosit acea „metaforă casnică” referitoare la instituțiile publice. De Ziua Micii Uniri, sperăm ca Simona să unească măcar România sportivă.

În semifinale, adversara noastră este Angelique Kerber (Germania), locul 21 mondial.

Hai Simona! Hai România!

Cristian Frisk

Foto: ausopen.com

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.