SPORT 28 februarie 2019

„S-ar putea să-mi fi plăcut dintotdeauna să mă bat”

de Daniela Luca | 4679 vizualizări

Interviu cu tripla Campioană Națională la Ju-Jitsu, Codruța Alexandra Neagu

La numai 17 ani, Codruța Alexandra Neagu urcă pe treptele performantei sportive într-o disciplina dură, dar care îți antrenează și sufletul și trupul – Ju-Jitsu. Acum 8 ani, când a intrat pentru prima dată în sala de antrenamente, tânăra a simțit o conexiune puternică cu artele marțiale, iar aceasta urma să se transforme cu timpul într-o adevărată pasiune. Dorința constantă de a se autodepăși, dar și munca depusă cu seriozitate încă din copilărie, i-au adus sportivei în 2018 mai multe titluri importante, printre care și titlul de triplă Campioană Națională. De câteva luni, tânăra deține centura maro și nu are de gând să se oprească aici. Care este cel mai înalt obiectiv al ei, dar și care sunt factorii care au contribuit cel mai mult la performanță, în următorul interviu.

– De unde vine pasiunea pentru Ju-Jitsu?

– Pasiunea pentru Ju-Jitsu vine de mică, datorită fratelui meu care își dorea sa practice artele marțiale și care m-a influențat. Cred totuși că am avut mereu o înclinație spre sporturile de contact. Îmi povestește mama cum eram o bătăușă la vârsta de câțiva anișori, așa ca s-ar putea să-mi fi plăcut dintotdeauna să mă bat.

– Când și unde ai făcut primii pași în acest sport?

– Încă îmi amintesc cum am fost introdusa în acest sport. O prietenă care practica ne-a convins atât pe mine, cât și pe fratele meu să mergem cu ea la un antrenament. La primul ne-am uitat doar câteva minute și la următorul participam și noi foarte entuziasmați. Asta se întâmpla acum 8 ani. Sala era și ea la început, în primul an de la înființare, așa ca erau mai mulți copii de vârsta mea sau a fratelui meu și ne-am acomodat repede.

Cine îți este Sensei și care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la el?

– Sensei este antrenorul, instructorul, profesorul sau îndrumătorul nostru. Nu cred că pot să enumăr doar câteva dintre lucrurile pe care m-a învățat. În artele marțiale, cei doi Sensei ai mei m-au învățat tot ce știu, de la cum să mă rostogolesc până la loviturile, tehnicile de proiectare, luxare sau ștrangulare pe care le știu acum. Pe lângă tot ce e legat de acest sport, m-au învățat cum e să ajungi să iubești persoane care nu îți sunt rude, cum să faci parte dintr-un colectiv unit, o mare familie. Totuși unul din cele mai importante lucruri ce le-am învățat în acest colectiv este prietenia adevărată, atât Senseii cât și colegii fiindu-mi prieteni cu care împărtășim mai mult decât vorbe, ci și emoții, învățături sau sfaturi. Lucruri pentru care o să le rămân îndatorată.

Care sunt cele mai bune rezultate obținute de până acum?

– Cele mai mari realizări sunt cele două Campionate Europene la care am avut șansa să particip, care au avut un nivel foarte ridicat, participând cei mai buni din fiecare țară, adversari foarte buni. Pe lângă asta sunt și realizările emoționale pe care le-am obținut cu ajutorul acestui sport ca și grija pentru copii și ajutorul în dezvoltarea acestora pe plan sportiv ca și colegă și parteneră de antrenamente.

Cum a fost anul 2018 pentru tine din punct de vedere sportiv?

– Anul 2018 a fost un an plin de realizări. Am avut atât meciuri câștigate, cât și pierdute, dar cel mai important lucru este că am învățat ceva nou din fiecare. Anul acesta pentru prima dată am câștigat 3 medalii de aur la Campionatele Naționale ce au avut loc în București. Pentru al doilea an consecutiv am obținut centura de campioană al turului de concursuri Belt League ce a avut loc în trei serii la Tecuci, Constanța și București.

Care sunt cele mai importante competiții la care ai participat de-a lungul timpului?

– Cele mai importante competiții sunt Campionatele Europene din 2017 și din 2018. Oricum, pentru mine orice competiție este importantă, oricât de mică ar fi, câștigi experiență și înveți și din greșelile pe care le faci.

Cum decurg pregătirile pentru competiții?

– Pregătirile pentru competiții sunt intense și foarte folositoare. Fac atât tehnică, rezistență, cât și forță.

Deții centură maro. Cât de dificil a fost examenul pentru a obține această performanță?  

– Da, de câteva luni am centura maro, una din cele mai mari realizări ale mele. Examenul în sine nu a fost dificil, ci mai mult munca depusă pentru obținerea oricărei centuri și drumul parcurs până acum.

Cum reacționează cei din jur când află că deții centură maro? Îți amintești vreo situație comică?

– Majoritatea persoanelor sunt surprinse când află că practic acest tip de sport. Primul impuls la prieteni sau al celor de o vârstă apropiată este dorința de a se bate cu mine, dar sunt și cazuri în care spun o glumă sau cer explicații despre ce fel de sport e. Când aud de centura maro întreabă cât mai am până la neagră, aceasta fiind următoarea pe listă.

În ce măsură crezi că activitatea sportivă s-a reflectat asupra personalității tale?

– Cred că activitatea sportivă m-a ajutat să devin mai responsabilă, mai ambițioasă și mai determinată, și că pe lângă acestea m-a creat ca persoană. Mă ajută să mă relaxez după o zi grea sau să învăț mai bine.

Care sunt valorile acestui sport și cum pot fi atrași tinerii spre artele marțiale?

– Acesta este atât un sport de contact, dur, dar antrenează atât sufletul cât și trupul, cuprinzând și meditație sau elemente de concentrare. Cred că tinerii pot fi atrași datorită prietenilor, filmelor din ce în ce mai numeroase pe această temă sau prin dorința de a face mișcare.

Competițiile câștigate au contribuit la creșterea motivației tale pentru pregătire?

– Ca persoană sau sportiv orice câștig, mândrie, laudă sau bucurie ce vine în viață aduce cu ea dorința de mai mult. În acest fel după fiecare victorie îți dorești și altele așa că ajungi să te antrenezi mai mult și motivația iți crește și ea.

Care crezi că au fost factorii care au contribuit cel mai mult la performanța ta?

– Evident antrenamentele, Senseii, colegii de la club, dar și familia care m-a susținut atât pe mine, cât și pe fratele meu în orice, financiar și moral.

Care este motto-ul tău în viață și în sport?

– Nu trăiesc după un motto, dar cred că orice iți dorești cu adevărat și pentru care lupți se va îndeplini orice ar fi.

În curând îşi vei finaliza studiile liceale. Ce dorești să faci în viitor?

– Îmi doresc să continui cu practicarea acestui sport și să urmez o facultate care să-mi permită acest lucru.

Ce provocări ai în acest moment?

– Una din provocările ce urmează este campionatul european de BJJ (Brazilian Jiu-Jitsu) din luna martie de unde sper să vin victorioasă și neaccidentată.

Care este cel mai înalt obiectiv al tău, în ceea ce privește sportul?

– Unul din cele mai mari obiective este transmiterea mai departe a acestui sport și învățarea atât a copiilor cât și a adulților să iubească sportul.

Te-ai confruntat cu situații reale de luptă, pe stradă, când a trebuit să folosești la propriu tehnicile practicate?

– Din fericire nu am fost nevoită să testez mai mult decât reflexele în apărarea contra mingilor. Sper în continuare să nu fiu nevoită să folosesc ce am învățat și continui să învăț și pe stradă.

În afară de arte marțiale, ce alte pasiuni mai ai?

– Pe lângă Ju-Jitsu iubesc să citesc, să pictez sau merg în drumeții.

În final, ce argumente ai folosi ca să convingi pe cineva să practice arte marțiale?

– Nu cred că trebuie multe argumente pentru a convinge pe cineva, dar decât să te gândești cum e, de ce să nu încerci și să vezi chiar tu? Nu se poate întâmpla nimic rău și ai mai bifat un lucru pe lista cu ce să faci în viață. Nu ai nimic de pierdut. În final vreau și eu să le mulțumesc sponsorilor mei de la Asociația Bobita și firma RGT care îmi oferă anul acesta o bursă pentru a mă ajuta în dezvoltarea pe plan sportiv.

(Sursă foto: Facebook)

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.