SPORT 18 februarie 2019

Moderna sală polivalentă Sepsi Arena se chinuie să obțină autorizație ISU

de Iulia Drăghici - Taraș | 1400 vizualizări

Standardele de ultimă generație nu par să corespundă cu securitatea la incendiu

Inaugurată cu mare fast și mândrie de autoritățile locale în vara lui 2017, cea mai nouă și modernă sală polivalentă din România, Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, investiția de 19 milioane de euro,  nu are încă autorizație de securitate la incendiu. Chestiunile de ordin birocratic, mici neconcordanțe privind construcția în sine și legislația schimbătoare ar fi, spun administratorii, cauzele care îi împiedică să folosească sala cu dotări de ultimă generație la capacitate maximă.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Aceasta ar putea fi lecția învățată de autoritățile din Sfântu Gheorghe în epopeea autorizării pentru securitate la incendiu a uneia dintre cele mai moderne săli multifuncționale din Regiunea Centru. Chiar dacă în prag de inaugurare, edilul municipiului, Antal Árpád, făcea apel către organizatorii de evenimente sportive, culturale și din lumea de afaceri să vină cu idei și inițiative astfel încât Sepsi Arena să fie utilizată la capacitate maximă tot timpul anului, se pare că deocamdată toate planurile sunt puse pe pauză.

Ideile îndrăznețe și evenimentele cu public la priză ar putea să îi coste pe organizatori amenzi de la pompieri de până la 50.000 de lei. Probabil profitul și toate cheltuielile la un loc. Asta pentru că frumoasa investiție de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc nu are încă autorizație pentru securitate la incendiu nici pentru evenimentele sportive, ca să nu mai vorbim de cele culturale sau de orice alt tip.

Solicitări eșuate

Intenții și solicitări de autorizare există, spun deopotrivă reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, cât și administratorii bazei sportive, însă dosarele par să fie respinse pe bandă rulantă.

Reprezentanții bazei, de la Sepsi Rekreativ, vorbesc de cinci încercări eșuate de autorizare, iar cei de la ISU Covasna de două doar în 2018 - în ianuarie și în octombrie.

Au aviz, dar nu au autorizație de securitate la incendiu. Au depus o cerere în ianuarie 2018, a fost respinsă, au mai depus una în octombrie, care de asemenea a fost respinsă. (...) De atunci nu s-a mai depus nimic. După fiecare respingere a dosarului, se explică exact, conform legii, ce nu se respectă și ce măsuri trebuie luate. Deocamdată, nu am mai primit nimic. Nu ține de noi mai departe”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Dosarul, trimis la constructorul din Cluj

În urma celei mai recente respingeri a dosarului, de anul trecut, administratorii bazei susțin că au trimis dosarul cu toate actele la constructorii polivalentei, din Cluj.

În faza de proiectare a primit aviz. În faza de recepție, după construcție, a primit aviz. Și acum nu primim autorizație. Eu am făcut documentația cu un specialist. Am predat la timp, am primit răspuns negativ, cu niște completări care trebuiau făcute. Am făcut completările, iar am depus, iar am primit răspuns negativ. După aceea am trimis totul înapoi la constructorul din Cluj. Dânșii iar au făcut o documentație vastă și au predat-o. Iar am primit răspuns negativ. Explicațiile vin. „Nu e bine aici”. S-a corectat. „Iar nu e bine”. Acum, chiar ieri m-am uitat, am trimis pe 28 noiembrie actele la Cluj și încă nu au venit ca să pot să predau iar 20% din sălile construite de CNI, așa mi s-a zis, la nivel național, nu au autorizație”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul general al Sepsi Rekreativ - societatea care are în administrare aproape toate bazele sportive din proprietatea primăriei, Bodor Lóránd.

Printre neconcordanțele găsite de pompieri se numără, de exemplu, faptul că ieșirile din tribune nu au uși obișnuite, ci doar niște draperii, ne-a mai spus directorul Sepsi Rekreativ, dar și alte asemenea detalii, care, din perspectiva legislației, ar putea face diferența în situațiile de urgență.

Amendă în februarie 2018

Ultimul control al pompierilor la Sepsi Arena a fost în februarie 2018. Atunci, pentru că expirase termenul de prorogare a obținerii autorizației de securitate la incendiu, administratorul Sepsi Arena a fost amendat cu 5.000 de lei, pentru diverse neconcordanțe de ordin tehnic, potrivit ISU Covasna.

Totuși, pompierii susțin că întârzierea la obținerea autorizației este o chestiune de ordin mai degrabă birocratic și că, în sine, clădirea nu reprezintă un pericol.

Același lucru l-a punctat și primarul Antal Árpád.

La autorizația de construcție, ISU a dat aviz, care s-a respectat. În timpul construcției ISU, pentru că s-au modificat anumite legi, a solicitat alte schimbări. Noi aveam o autorizație de construcție validă, cu avizul ISU, care s-a respectat. Nimeni nu spune că acel aviz și ceea ce a solicitat ISU prin acel aviz nu s-a respectat. Între timp ISU a mai solicitat anumite modificări, ceea ce s-au făcut în timpul construcției, deci s-a modificat inclusiv proiectul tehnic al clădirii în timpul construcției. În partea superioară a clădirii există acel capac, care în proiectul inițial nu era, și era avizat fără acel capac. Între timp au cerut, s-a modificat, s-a făcut așa cum a cerut ISU. Acum mai cer niște chestiuni care din punctul meu de vedere par minore, ca să se facă nu știu ce teste, cu fum colorat, ceea ce probabil se va face, se va rezolva. Ține de proiectant, proiectantul e din Cluj, trebuie să facă avize. Informal și cei de la ISU ne spun că totul e în regulă acolo, chiar e cea mai modernă sală din România, deci nu-i nicio problemă. În schimb, vor să se acopere de enșpe milioane de acte. Asta vor. Noi facem acte, pentru că n-avem altceva de făcut”, ne-a spus, cu ocazia unei conferințe de presă din noiembrie 2018, primarul Antal Árpád.  

Autorizarea evenimentelor sportive, urmată de cea pentru evenimente culturale

Planurile administratorilor prevăd, așa cum s-a declarat în repetate rânduri, și găzduirea altor timpuri de evenimente, nu doar sportive, însă până acolo mai este ceva cale de bătut până la ISU și înapoi.

„După ce se obține autorizația pentru activități sportive, am luat legătura cu un specialist din Cluj care a făcut modificările pentru a putea obține autorizație și pentru activități culturale la polivalenta de acolo. Deci e un pas care trebuie făcut după ce se obține autorizația pentru evenimente sportive”, ne-a mai spus Bodor Lóránd, care a punctat că există solicitări pentru organizarea de evenimente culturale și că arena ar avea mare căutare în acest sens.

Administratorii locației își propun astfel ca februarie să fie luna în care să se reia procesul de autorizare și anul acesta să fie odată pentru totdeauna lămurită situația.

Pe activități sportive sperăm să încheiem. Autorizația pentru evenimentele sportive prevede acces undeva la 3.500 de persoane, cât are acum capacitatea arenei. Iar pentru activități culturale, dacă găsim modalități de a evacua oamenii de pe spațiul de joc, atunci am putea mări undeva la 5.000. Știți cum e: organizatorul de concerte calculează. Cu cât împarți o sumă, cu atât e mai bine pentru cei care vor să vină. Cu cât capacitatea sălii e mai mare, e mai bine. Nu există o asemenea sală la Sfântu Gheorghe încă. Nici la Brașov nu există sală de capacitate nici de 3.500 din câte știu. De aceea încercăm să tragem tare. Sigur că nici Brașovul nu o să rămână în urmă”, a mai explicat Bodor Lóránd.

Sepsi Arena a fost inaugurată oficial la finele lunii august 2017, printr-un eveniment de tipul Ziua Porților Deschise. Atunci, covăsnenii au putut să vadă cum a fost construită clădirea, „ce știe, câte și ce fel de funcții are, ce tipuri de dotări interesante și încăperi se găsesc în ea, ce oferă camera VIP și cum se vizionează un eveniment sportiv în Arenă”, potrivit  invitației lansate de organizatorii acțiunii.

Arena sportivă, aflată la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, are o capacitate maximă de 3.500 de locuri în tribune şi o parcare de aproximativ 450 de locuri pentru autoturisme şi autocare. Autoritățile au în vedere și construirea unui sens giratoriu la ieșirea din parcarea arenei spre drumul național, pentru că la evenimente mari se creează ambuteiaje.

Valoarea investiţiei s-a cifrat la peste 19 milioane de euro, iar banii au fost alocaţi din bugetul de stat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Totuși, până să își intre în atribuțiile complete și să scoată cu adevărat profit, Sepsi Arena mai are încă de sărit, se pare, niște „hopuri” birocratice și de rezolvat „chichițe”.  

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.