IŞJ Covasna recomandă şcolilor să permită, în vacanţă, accesul copiilor pe terenurile de sport
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna recomandă directorilor unităţilor de învăţământ să permită accesul copiilor pe terenurile de sport în perioada vacanţei de vară, însă unii refuză să facă acest lucru.
Şeful Inspectoratului Şcolar, Kiss Imre, a declarat că tinerii trebuie încurajaţi să facă sport, fiind de părere că incintele unităţilor şcolare sunt mai sigure decât alte spaţii publice.
Potrivit acestuia, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a făcut un apel către directorii instituţiilor de învăţământ să permită folosirea acestor terenuri şi în perioada verii.
„Este o iniţiativă bună, pentru că dacă nu folosim terenurile de sport şi nu îi îndemnăm pe copii să facă sport în timpul liber, le facem rău. La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ se poate elabora o procedură anume, nu pot da reţete, dar fiecare director ştie cel mai bine cum să facă să fie un control. (…) Şi dacă nu sunt lăsaţi pe teren, copiii tot vor intra, vor sări gardul. Eu zic că dacă e intenţie bună şi spirit organizatoric, se poate permite accesul copiilor. Sigur, ar fi bine să fie cineva care să-i supravegheze, dar ştim foarte bine că nu sunt posturi pentru aşa ceva. Primăria a făcut un apel către unităţile de învăţământ să lase deschise terenurile, dar nimeni nu le-a impus nimic. Sigur, până la urmă sunt şcoli publice, infrastructura e a Primăriei şi sunt de acord că terenurile nu trebuie să stea închise, iar elevii să bântuie pe cine ştie unde. Până la urmă, cine foloseşte aceste terenuri? Elevii şcolii şi cei care locuiesc în zonele învecinate”, a declarat Kiss Imre.
El a admis, pe de altă parte, că directorii şcolilor sunt responsabili de tot ce se întâmplă în incintele unităţilor de învăţământ.
În context, el a amintit că a condus tip de 18 ani Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe, iar niciodată nu s-a împotrivit ca elevii să poată folosi terenurile de sport şi nici nu au fost incidente majore.
„E mai bine să facă sport, decât să stea la calculator, pe telefon sau pe tabletă. Depinde de fiecare instituţie ce decizie ia, dar eu vă spun că atât timp cât am fost eu director, niciodată elevii care s-au jucat în curte sau pe terenurile de sport nu au făcut distrugeri, eventual au lăsat ceva mizerie, flacoane etc.”, a mai spus acesta.
Unii directori de şcoli spun că nu pot asigura supravegherea copiilor în perioada verii, prin urmare nu-şi asumă responsabilitatea şi nu vor permite accesul acestora în incintele unităţilor de învăţământ.