Echipa de oină a Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a ocupat Locul III la concursul interjudeţean de oină de la Cluj
La finalul lunii aprilie, echipa de oină a Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, condusă de profesor Mihaela Popica, a reprezentat judeţul Covasna la faza regională a Competiţiei şcolare de Oină, organizată la Cluj-Napoca.
După 24 de ani de la ultima participare la o competiţie de oină de acest nivel, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a reuşit să obţină Locul III, într-o grupă puternică din care au făcut parte judeţe unde tradiţia jocului de oină s-a păstrat şi după anul 1990.
În urmă cu peste 2 decenii, în anul 1989, când a fost consemnată ultima participare a vreunei echipe de oină din jud. Covasna la o competiţie interjudeţeană, echipa Şcolii Generale Nr.1 din Întorsura Buzăului (în prezent Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu”), coordonată pe atunci de profesorii de sport Vasile Isăilă şi Mircea Cristea, ocupa tot Locul III la concursul regional de oină desfăşurat la Arad, într-o grupă ce cuprindea echipe din judeţele Sibiu, Alba, Braşov, Mureş şi Arad.
Jocul de oină a renăscut în zona Buzaielor în urma derulării Proiectului cultural „Oina la Întorsura Buzăului”, organizat anul trecut de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN, Bucureşti), şi coordonat de Dan Buzea (MNCR). În cadrul proiectului, pe lângă cercetarea etnografică realizată în zonă privind practicarea jocului de oină, au fost organizate jocuri demonstrative de oină tradiţională şi un concurs de oină competiţională.
Implicarea deosebită a comunităţii locale şi a unităţilor şcolare din zonă în acest proiect a dus la naşterea echipei de oină formată din elevi (clasele VII şi VIII) din cadrul Şcolii Gimnaziale „M. Sadoveanu”, coordonată de profesor de educaţie fizică şi sport Mihaela Popica şi Dan Buzea (MNCR).
Pentru derularea în bune condiţii a antrenamentelor elevilor, de pregătire pentru participarea la concursul interjudeţean de oină din acest an, echipa s-a bucurat şi de sprijinul profesorilor de sport Bogdan Stroie şi Sergiu Borcea, precum şi al preşedintelui A.S. „Ciucaş” din Întorsura Buzăului, Costel Iagăr, care au trasat terenul de joc de la Baza Sportivă „Camping” din Întorsura Buzăului.
Cu această ocazie, dorim să mulţumim primarului Leca Băncilă pentru susţinerea acestui sport şi pentru că a făcut posibilă deplasarea echipei de oină la Cluj, precum şi directoarei Şcolii Gimnaziale „M. Sadoveanu”, Silvia Bumbac, pentru tot sprijinul acordat acestei echipe. Mulţumiri aducem şi inspectorului şcolar de sport Farkas Csaba István care a susţinut de fiecare dată sportul de echipă întorsurean.
În urma discuţiilor purtate cu Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, se intenţionează organizarea unei competiţii naţionale de oină în sala „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului, pentru echipe de juniori, în luna noiembrie a acestui an. Organizarea în premieră a unei competiţii de o asemenea anvergură la Întorsura Buzăului reprezintă un prilej de promovare a zonei şi a oinei la nivel local şi naţional.
De asemenea, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni intenţionează să organizeze în parteneriat cu mai multe instituţii şi asociaţii din România o expoziţie temporară în zona Depresiunii Întorsura Buzăului, în care vor fi prezentate aspecte despre jocul tradiţional şi competiţional de oină.
Felicitări încă o dată echipei de oină a Şcolii Gimnaziale „M. Sadoveanu” din Întorsura Buzăului pentru rezultatul obţinut la Cluj!
Dan Buzea
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Coordonator proiect „Oina la Întorsura Buzăului”
Mihaela Popica
Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului
Profesor de sport