Directorul CSM Sfântu Gheorghe: „Sportul trebuie să unească, nu să dezbine”
Bilanțul și obiectivele clubului covăsnean cu aproape 180 de sportivi legitimați
Clubul Sportiv Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe își continuă activitatea în 2020, chiar dacă mai șovăielnic, pe motiv de buget și pentru că mulți dintre sportivii care în anii trecuți au făcut înaltă performanță aici au cam plecat pe la alte cluburi, pentru salarii și condiții mai bune.
După ce, odată cu Guvernul s-a schimbat din nou conducerea CSM, iar în fruntea clubului s-a întors George Carcadia, în locul lui Petrică Oltean, aceștia anunță că se pregătesc să adune și anul acesta medalii. Totodată, la nivelul cluburilor se desfășoară selecția în rândul copiilor care vor să devină sportivi de performanță.
„După cum știți, anul 2019 a fost un an cu rezultate foarte bune, obținute de colegii noștri de la toate secțiile de sport, în condițiile în care a fost un an destul de dificil. Iar faptul că ne așteaptă un an 2020 cu noi perspective și noi provocări, înseamnă muncă foarte multă. (...) Există o deschidere și pe această cale solicităm și antrenorilor să continue baza de selecție, să continuăm obiectivele noastre de a face selecție în rândul copiilor, pentru a putea face pasul mai departe pentru performanță și înaltă performanță. Fiind club finanțat de la bugetul de stat, nu se percep taxe și cotizații din partea sportivilor, a părinților, asigurându-se cu gratuitate atât partea de pregătire, de echipament, medicamentație, în funcție de bugetul alocat, cât și participările în competiții, asigurând de asemenea, din punct de vedere legal, pentru performanțe deosebite și premierea sportivilor”, a spus responsabilul pe sport al CSM Sfântu Gheorghe, Ovidiu Chira, luni, într-o conferință de presă.
Obiective pe 2020
Acesta a precizat că nu se poate discuta deocamdată partea de strategie pe termen lung, ci doar de obiective, pentru că nu se cunosc bugetele care vor fi alocate în continuare, CSM fiind o instituție de utilitate publică, finanțată de la bugetul de stat și bugetul local.
Secția de Judo, cu 25 de sportivi legitimați, și-a propus ca cel puțin să egaleze performanțele de anul trecut, când a avut patru medalii, dintre care una internațională.
Secția de Arte marțiale are 37 de sportivi legitimați și 15 în curs de legitimare. Ca obiective, și-a propus obținerea a 15 medalii la campionatele naționale și altele cinci la cele internaționale.
La Atletism, antrenorii își doresc să mai aducă încă două atlete, pe lângă cei 12 legitimați. Obiectivul principal este un record național prin Rut Cristina la 3000 de metri, dar și cât mai multe medalii, având în vedere că în 2019 au fost cucerite 13 medalii, dintre care nouă de aur.
Secția de Handbal are ca obiectiv calificarea cu juniorii III într-un turneu semifinal cel puțin, cu juniorii II pentru un turneu final, iar speranța cea mai mare este pentru seniori.
„Sunt convins că vom avea echipă de Divizia A la băieți. Vom face toate eforturile, am discutat deja cu câteva firme, să avem niște întâlniri și sper ca din toamnă CSM să aibă echipă în Divizia A la băieți”, a spus George Carcadia.
Secția de Gimnastică a început pregătirea fizică în sala de forță de la „Szabó Kati” cu 20 de copii, dar are nevoie de o sală dedicată pentru a se putea gândi la obiective.
La Lupte, antrenorul Mátéfi Árpád a spus că a făcut șapte transferuri la Sepsi SIC, unde sportivii au parte de condiții și salarii mult mai bune. Au rămas încă 25 de sportivi legitimați, dintre care patru seniori – care trebuie să aducă baza rezultatelor, după cum a punctat antrenorul, adică medalii naționale, europene și clasări la mondiale.
„De anul ăsta nu o să mai fiu în frunte, pentru că am făcut niște transferuri, am juniori și cadeți foarte buni, trei în loturi naționale. Dacă le dăm șanse și o să le dăm condiții cum dau și alții, atunci o să avem o trupă și o secție foarte puternică. Anul ăsta o să fie alte cluburi mai puternice, (...) dar așteptăm să crească copiii”, a explicat Mátéfi Árpád, care a precizat că este în tratative pentru a transfera o sportivă din Constanța, cu rezultate la mondiale, dar totul depinde de bugetul CSM.
Pe de altă parte, directorul susține că „CSM este un factor de stabilitate și de performanță. După cum știți, este unul dintre cele mai vechi cluburi din țară, dacă nu mă înșel. Este născut prin 1973. (...) La ora actuală, CSM are aproape 178 de sportivi legitimați”.
George Carcadia a spus și că în viitorul apropiat vor fi organizate „antrenamente- școală cu participarea cetățenilor orașului Sfântu Gheorghe, respectiv a părinților, să vadă că suntem deschiși. În fiecare săptămână, o oră, două va fi deschisă publicului. Foarte mulți au venit și m-au întrebat dacă pot să participe, să vadă ce se întâmplă. Până la urmă este o muncă titanică”.
Administrația și politica
Totodată, directorul CSM a ținut să mulțumească primarului Antal Árpád și Consiliului Local Sfântu Gheorghe pentru sprijinul financiar dat clubului, pentru că, potrivit acestuia, „trebuie să fim realiști, cu bugetul de la MTS niciodată nu o să putem să acoperim cheltuielile, dacă vrem să facem sport de performanță”.
George Carcadia a avut un mesaj și pentru noul subprefect, Cosmin Boricean. „Știu că este numit de curând, un om de sport. Îi doresc succes în activitate și să sprijine CSM-ul”, a transmis acesta.
Întrebat totuși de schimbările frecvente din ultimii ani de la nivelul conducerii CSM Sfântu Gheorghe și de implicarea politicului în conducerea clubului, acesta a spus: „Nu vreau să comentez revenirea mea. Eu știu un singur lucru: sportul trebuie să ne apropie, nu să ne dezbine. (...) Politica nu are ce să caute în sport. Trebuie să sprijine sportul, mă refer la bani, dar nu trebuie să se implice în sport. (...) Eu iubesc prea mult sportul și mă durea inima de ce e aici. Am zis că dacă pot să ajut încă un an, doi, trei, o să încerc”, a încheiat George Carcadia.