CSM Sfântu Gheorghe a împlinit 40 de ani [FOTO]
Antrenori, sportivi, directori de instituţii, sponsori și colaboratori, cu toții au sărbătorit împreună, vineri, cea de-a patruzecea zi de naștere a Clubului Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe. Gala organizată de directorul CSM, George Carcadia, a adus laolaltă persoane de renume ale sportului covăsnean, și nu numai. Au fost acordate diplome de excelență şi de onoare, distincţii de merit, iar invitații au ciocnit o cupă de șampanie în cinstea celui mai important club sportiv din județ.
Istorie de 40 de ani
Pe 27 octombrie 1973, la Sfântu Gheorghe lua fiinţă Clubul Sportiv Oltul, instituţia sportivă ce de-a lungul anilor a reprezentat coloana verterbrală a sportului din județul Covasna. Clubul a cunoscut mai multe denumiri, începând cu CS Oltul, apoi Clubul Sportiv Muncitoresc şi în cele din urmă Clubul Sportiv Municipal, denumire păstrată până în prezent.
Clubul a avut iniţial trei secţii de activitate: handbal feminin, fotbal şi lupte. Din 1981, odată cu trecerea la titulatura de CSM, secţiilor iniţiale li s-au adăugat cele de atletism, handbal masculin şi tenis.
Nu ar fi deloc uşor să trecem în revistă numele tuturor celor care s-au implicat în activitatea clubului şi ale sportivilor care au activat de-a lungul anilor, dar am dori să relevăm cele mai bune performanţe obţinute de fiecare disciplină.
Mátéfi Árpád și fabrica lui de campioni
Secţia care de la începuturile activităţi şi până astăzi a avut poate cea mai bună continuitate a performanţei a fost cea de lupte libere. De-a lungul timpului, rezultate deosebite au obţinut Sándor Lajos, Elekes Endre, Cserei György, Fancsali Lajos, Bálint György, Hatos Péter şi Mátéfi Árpád. Acesta din urmă, dând dovadă de un devotament deosebit faţă de club, pregăteşte de ani buni de zile grupele de lupte ale clubului, menţinând CSM-ul în elita luptelor libere. În anii 2000, grupele de lupte libere conduse de Mátéfi Árpád continuă să impresioneze şi să se prezinte merituos la competiţiile la care participă. Un exemplu este campioana naţională de seniori Diana Cioineag. Luptele Libere se remarcă drept disciplina de vârf a ultimilor ani, cu extraordinarele rezultate ale grupei de lupte libere fete, condusă de Mátéfi Árpád. Estera Dobre este sportiva cu cele mai importante performențe. De trei ori vicecampioană europeană, Estera a fost prezentă la fel ca și Ana Maria Pavăl la Jocurile Olimpice de la Beijing. În urmă cu doar câteva luni, maestrul Mátéfi a excelat din nou, Mădălina Linguraru devenind campioană națională, apoi medaliată cu aur la Jocurile Francofoniei. Tot la capitolul lupte o amintim și pe Incze Kriszta, o tânără luptătoare care promite mult.
Atletismul – sute de medalii pentru sportivii lui Carol Șanta
În anii ’80, atletismul a reuşit să devină o secţie etalon, reprezentând de asemeni unul dintre centrele de bază ale ţării în probele de semifond şi fond. Constantin Costel, Csuták Tamás, Darvas László, Dombi Tünde, Fekete Zoltán, Gombocz Miklós, Teodor Havriliuc, Irina Smircinschi sau Dumitru Vasiloaie au obţinut numeroase titluri naţionale şi balcanice.
Anii ’90 au fost marcați de ascensiunea extraordinară a performanţelor secţiei de atletism care sub îndrumarea profesorului Carol Şanta a reuşit să adune 147 medalii la Campioantele Naţionale şi Internaţionale ale României, dintre care 68 de aur, 40 de meladii la Jocurile Balcanice şi 20 de participări la Campionate Europene şi Mondiale. Vasile Alexandru a obţinut medalia de bronz la europenele de tineret de la Turku (Finlanda), iar Marcel Ionaşcu pe cea de argint la europenele de juniori desfăşurate la Tampere (Finlanda). Alte performanţe deosebite au obţinut Simona Ionescu, Adrian Maghiar, Filep Zsombor sau Rigó Ferenc. Trei sportivi ai CSM – Florin Ionescu, Ovidiu Olteanu şi Stela Olteanu – au participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Atlanta (1996), Ionescu repetând performanţa şi la Sidney 2000.
Florin Ionescu rămâne sportivul cu cele mai mari performanţe din istoria clubului, cu patru finale de campionat mondial, cel mai bun loc ocupat fiind 5 la Goteborg, două participări la Olimpiadă şi două recorduri naţionale.
După câțiva ani, atletismul s-a mândrit din nou cu o grupă de semifond de mare valoare, Rigó Ferenc, Marcel Ionaşcu, Georghe Halapciuc sau Mihaela Loghin fiind atleți cu realizări notabile. După plecarea antrenorului Carol Șanta, atletismul a continuat să aducă medalii și bucurii iubitorilor de sport din Sfântu Gheorghe. Sub îndrumarea antrenoarei Révész Katalin, sportivii Florin Purcea, Iulian Ganciu și Cosmin Trofin câștigă competiții și aduc faimă sportului covăsnean.
Handbalul – de la extaz la agonie
Echipa de handbal feminin s-a bucurat de două generaţii deosebite în anii 1982 şi 1987, ani în care echipa a promovat şi activat în prima divizie. Formaţia din 1982 le cuprindea pe Csillag Judit, Jakabos Olga, Valeria Kopacz, Maria Florea, Horváth Etelka, Török Edit, László Kinga, Andor Éva, Kolcza Erzsébet, Elena Andriuc, Vaszi Anna, Takó Éva şi Ecaterina Marian.
În 1987 formula în care s-a reuşit promovarea era György Jolán, Valeria Kopacz, Jakabos Olga, Elena Cheţu-Andriuc, Niculina Visan, Juga Éva, László Kinga, Victoria Milinceanu, Maria Paul şi Annamária Ráduly.
De-a lungul timpului, la Sfântu Gheorghe au activat componente ale naţionalei de junioare a României, Kozma Tünde, Ferenczi Piroska, Adina Ion şi Anca Gombocz, dar şi sportive care au evoluat în prima reprezentativă, binecunoscutele Doina Kopacz, Rita Florea sau Mária Török.
Echipa masculină de handbal nu a avut viaţă lungă, însă în anii de activitate s-au remarcat sportivi precum Frenko Ştefan, Alexandru Ceangău, Ion Vlădescu, Csatlos Lajos, Ruzsa Ștefan sau Pásztor György.
Momentan CSM are doar echipe de handbal de juniori IV, însă directorul George Carcadia a promis că în curând CSM se va bate din nou în divizia secundă.
Arte marțiale
O secție relativ nouă a CSM este cea de arte marțiale. Faptul că e nouă, nu înseamnă însă că este și slabă, întrucât sportivii antrenați de Petru Oltean ies învingători de pe tatami la categoriile lor de greutate și vârstă. Cristina Oltean este multiplă campioană națională la ju-jitsu, la fel și Szőke Attila, care a ratat „la mustață” titlul balcanic. Vlad Codreanu, Alin Panciu, Daniel Bulai sau Anita Găban sunt doar câteva nume crescute sub îndrumarea senseiului Oltean, care promit și mai departe să aducă rezultate notabile.
Gimnastica – secție nouă
Secția de gimnastică s-a identificat în ultimii ani cu performanțele lui Adrian Bucur, prezent și el la Jocurile Olimpice de la Beijing și la mai multe ediții de Campionate Europene și Mondiale. În ultimii doi ani, tânărul sportiv Emanuel Bădilă a fost cel care a adus medalii secției de gimnastică a CSM, iar antrenorul Liviu Botoș lucrează la identificarea și formarea altor gimnaști pentru ca, spune el, gimnastica din județul Covasna să își recapete faima de odinioară.
Carol Şanta: „Mi-a plăcut mai mult să fiu antrenor”
La gala de vineri a fost prezent și fostul director al clubului, Carol Șanta. Acesta ne-a declarat că în anii petrecuți la CSM a încercat să aducă un plus de valoare atât din punct de vedere al rezultatelor sportivilor, cât și din punct de vedere al infrastructurii sportive. „Mi-a plăcut mai mult postura de antrenor, decât cea de director. Ca antrenor am trăit cea mai frumoasă perioadă la CSM. Am pornit la drum în 1980, până prin ’85 totul a fost la nivel de amatori, a fost ca un club sătesc, apoi a urmat o perioadă în care, prin înființarea centrului olimpic de la Sfântu Gheorghe, care a fost o sursă de alimentare a secției de atletism de la CSM, am avut rezultate extraordinare. Această perioadă a ținut până în 2000, perioadă în care sportivii de la CSM au obținut toate medaliile, exceptând medalia olimpică. În 1996, CSM era a șasea unitate sportivă din România în clasamentul internațional, care pentru un oraș mic a fost un rezultat extraordinar. Eu aici m-am simțit mult mai împlinit decât în postura de director, care a fost o altă etapă. Din punct de vedere al antrenorului regret etapa de director, dar în același timp am acumulat o serie de experiențe administrative, care îți completează bagajul de cunoștințe, îți deschid alte perspective. Dar niciodată nu m-am regăsit în postura de director” – spune Carol Șanta.
Pistă pentru toți
Fostul director a vorbit și despre infrastructura sportivă creată în timpul directoratului său, și a declarat că dacă ar fi existat o mai mare înțelepciune și înțelegere între CSM și Consiliul Local, sportul din Sfântu Gheorghe ar fi ajuns la un nivel mai înalt. „Am încercat însă să creez o infrastructură de sport care să mă satisfacă în primul rând pe mine ca antrenor, sau care să corespundă cerințelor sportivilor. În mare măsură am reușit, am creat pista de atletism, după aceea a urmat eternul conflict cu Consiliul Local, care și-a dorit baza a cărei destinație nu ar fi fost prioritară pentru sport. Asta mi-a consumat mare parte din energie și eu am dorit să păstrez infrastructura asta pentru sport, Consiliul Local, din punctul meu de vedere, își dorea complexul pentru el. Dacă eram înțelepți, și unii, și alții, inclusiv infrastructura bazei putea fi la un alt nivel, activitatea sportivă putea să fie la cel mai înalt nivel, și din păcate nu am găsit înțelegerea suficientă la organele locale, și asta a creat o ruptură între noi. Nici până în ziua de azi nu s-a înțeles foarte bine că acest club are ca obiectiv promovarea sportului de performanță și nu are limite locale. Pe de altă parte, tot ce s-a făcut la CSM s-a făcut din banii alocați de la București și din venituri proprii, fără un aport financiar local. Cred că unitatea asta a făcut multe pentru sportul local, pentru că 90% din activitatea sportivă se desfășoară și acum în această bază, și cu greu cred că o să mai fie alta în curând. Am încercat să fac tot ce se poate pentru ca această bază să fie folosită, toată lumea și-ar fi dorit să folosească baza gratis și fără reguli. Cele mai importante lucruri pentru mine au fost că în urma construirii pistei sintetice am ajuns de la zero oameni care o foloseau să ajungem azi la 500 de oameni care aleargă aici în mod regulat. Cred că acesta a fost cel mai mare aport al CSM la dezvoltarea sportului local. Să vezi zilnic pe stadion 200-500 de oameni, este un lucru foarte mare pe care ar trebui să-l aprecieze oricine” – ne-a declarat Carol Șanta.
Mátéfi Árpád: „În 35 de ani am avut de toate”
Maestrul Mátéfi Árpád activează la CSM de 35 de ani. Prin mâna lui au trecut zeci de sportivi, de care își aduce aminte cu plăcere. „În acești ani am avut parte de toate. Au fost bucurii, dar și tristeți, am avut succese și eșecuri deopotrivă. Îmi amintesc însă cu plăcere de toți sportivii mei, îi știu pe toți cu toate că medaliile de la Naționale nici nu le mai contabilizez, doar cele de la Europene și Mondiale. Au fost multe și sper să mai fie” – ne-a declarat Mátéfi Árpád. Întrebat care dintre sportivii antrenați de dânsul au intrat mai adânc în sufletul lui, a răspuns că Estera Dobre, care se va întoarce la CSM Sfântu Gheorghe și va începe pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Rio.
CSM Sfântu Gheorghe împlineşte așadar 40 de ani. Îi spunem și noi La mulți ani!, iar conducerii, sportivilor și antrenorilor le urăm mult succes şi să aducă orașului cât mai multe medalii.