Claudia Bobocea în mare formă
Claudia Bobocea este una dintre atletele tricolore cele mai active pe plan internațional la acest început de an. Recent, la Orlen Copernicus Cup, a patra etapă din 2020 IAAF World Indoor Tour, sportiva de la Clubul Steaua București, originară din Sf. Gheorghe, a alergat proba de 1.500 m cu timpul de 4:08.14 și a reușit să obțină calificarea pentru trei competiții majore: Campionatul European în aer liber de la Paris 2020, Campionatul European de sală de la Torun 2021 și Campionatul Mondial de sală de la Nanjing 2021.
Amânarea Campionatului Mondial de atletism în sală de la Nanjing pentru 2021 a dat peste cap planurile multor sportivi din întreaga lume. Și fiecare în parte a trebuit să își regleze din mers atât planul de pregătire, cât și programul de concursuri. La fel a făcut și românca Claudia Bobocea, care după o cursă de 3.000 m la Karlsruhe, a legat două întreceri de 1.500 m în doar câteva zile, la Düsseldorf și Torun. Iar prezența la Orlen Copernicus Cup din Polonia a fost cu dublu câștig pentru sportiva de la Steaua București.
În primul rând, Claudia a terminat pe locul șase proba de 1.500 m cu timpul de 4:08.14. Acest S.B. îi aduce atletei românce biletele pentru trei competiții majore: Campionatul European în aer liber de la Paris 2020, Campionatul European de sală de la Torun 2021 și Campionatul Mondial de sală de la Nanjing 2021.
În al doilea rând, Claudia a fost martora unui moment unic: stabilirea unui nou record mondial la săritura cu prăjina. Sâmbătă seara, 8 februarie 2020, la doar 20 de ani, suedezul Armand Duplantis a bătut recordul mondial la săritura cu prăjina cu un salt la 6,17 m. Născut și crescut în SUA, dar reprezentând Suedia, Armand a doborât un record vechi de șase ani deținut de francezul Renaud Lavillenie, care sărise atunci 6,16 m. Înaintea celor doi, stăpânul probei a fost ucraineanul Serghei Bubka, cu 6,15 m.
La mai puțin de 24 de ore după experiența de la Torun, Claudia a oferit câteva impresii în exclusivitate pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism: “Amânarea cu un an a Campionatului Mondial de sală din China mi-a încurcat puțin planurile, dar mă redresez din mers. Am început anul la Karlsruhe, cu o cursă de 3.000 m, care a fost destul de bună. Apoi, am legat două concursuri de 1.500 m într-o săptămână. Timpii nu au fost foarte răi, dar îmi doresc să alerg mai repede. Îmi doresc să fiu mai bună la fiecare concurs, iar sâmbătă la Torun am reușit un timp mai bun decât cel de marți, de la Düsseldorf. După cursa din Polonia mi-am rezervat bilete la trei mari competiții și acest lucru mă liniștește. Vreau să mai alerg câteva concursuri de sală, iar apoi să pregătesc așa cum trebuie sezonul de aer liber. Vreau să fac rezultate foarte bune la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la Campionatul European de la Paris. La Torun m-am simțit excelent, ca la un Campionat European. Pista e fantastică, publicul face o atmosferă incredibilă. Iar Armand Duplantis a izbutit o performanță incredibilă. Are un viitor strălucit în față. În general, concursul a fost foarte tare. Au mai căzut câteva recorduri la Torun. Am participat la un show atletic de clasă mondială”.
Valentin Anghel privește deja spre Tokyo!
Tehnicianul Valentin Anghel a văzut pe internet, acasă, în Portugalia, cursa Claudiei de la Torun. Mulțumit de evoluția elevei sale în Polonia, mai ales prin prisma realizării baremurilor pentru cele trei mari competiții amintite mai sus, Valentin Anghel se gândește deja la competiția supremă din acest an: Jocurile Olimpice de la Tokyo.
“A trebuit să ne reorientăm imediat după amânarea Campionatului Mondial de sală din China. Aceste concursuri le-am luat ca o formă de verificare. Foarte important este sezonul de aer liber, unde avem Jocurile Olimpice. Pentru Tokyo ne vom pregăti la Monte Gordo până în iunie, iar apoi în vom merge la altitudine. Claudia are nevoie de un sparringpartner pentru a se pregăti așa cum trebuie. În Japonia e important cum se va adapta la condițiile climatice de acolo. Noi am fost anul trecut acolo și ne-am dat seama ce ne așteaptă. Claudia ar trebui să fie cu cel puțin două săptămâni înainte de concurs acolo. Ne dorim un rezultat cât mai bun pentru că Jocurile Olimpice te pot duce în istoria sportului”, a declarat Valentin Anghel pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism.
Cristian Frisk