SPORT 26 februarie 2019

Alexandru Andrași a preluat o echipă de fotbal feminin

de Covasna Media | 666 vizualizări

Echipa feminină de fotbal Vasas Femina Odorheiu Secuiesc are un nou antrenor principal, pe Alexandru Andrași, cel care a jucat și antrenat, în trecut, la Oltul Sf. Gheorghe.

„Secund” al selecționerului Mirel Albon și fost șef al Centrului de Copii și Juniori al clubului ASA Târgu Mureș, Alexandru Andrași, 53 de ani, mărturisește că oferta celor de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc a fost de nerefuzat. „Potențialul clubului e unul extraordinar, iar oamenii de aici sunt adevărați profesioniști”, a declarat, pentru www.frf.ro, Alexandru Andrași, cel care a fost prezentat oficial de președintele László Bella într-o conferință de presă organizată la sediul clubului harghitean.

Vasas a încheiat anul 2018 pe locul secund în Liga I, după multipla campioană „U” Olimpia Cluj. Vasas a fost singura echipă din România care a învins „U” Olimpia Cluj anul trecut, chiar dacă succesul a fost obținut în urma loviturilor de departajare. Gruparea din Odorheiu Secuiesc a eliminat Olimpia în sferturile de finală ale Cupei României.

– Domnule Andrași, ați fost greu de convins să preluați Vasas?!

– Discuțiile cu cei de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, cu domnul președinte László Bella, au început cu ceva luni în urmă. Ne cunoaștem bine, comunitatea fotbalului feminin din România fiind una destul de restrânsă. Mi s-a spus că se dorește o schimbare, o nouă viziune. Știam că fotbalul feminin e într-o continuă dezvoltare la Odorheiu Secuiesc și, în plus, e privit cu mare respect, așa că nu am putut refuza. Sunt 12 jucătoare legitimate la Vasas care fac parte din loturile naționale, de la U15 până la naționala mare. Cei de la Odorheiu Secuiesc fac ceva extraordinar pentru fotbalul feminin. Sunt o mulțime de fetițe care au șansa să practice acest sport minunat în cele mai bune condiții.

– Reveniți așadar pe banca unei echipe de club.

– Și acesta a fost un alt motiv pentru care am acceptat oferta echipei Vasas. Vreau să-mi duc mai departe meseria, dincolo de angajamentul de la prima reprezentativă. Din postura de șef al Centrului de Copii și Juniori de la ASA Târgu Mureș am fost și antrenor secund al lui Carol Secheș la echipa de fete, cu care am reușit să cucerim Cupa României acum trei ani.

„Ne dorim ca fetele noastre să facă performanță la nivelul fotbalului internațional”

– Cunoașteți lotul echipei Vasas?

– Îl cunosc. Trebuie să mai învăț numele unor fete și gata!

– Ce obiective aveți?

– Echipa se află în acest moment pe un onorant loc 2, după „U” Olimpia Cluj. Vrem să ne menținem pe acest loc, un loc de play-off, ar fi ceva extraordinar, și să micșorăm distanța, acum de zece puncte, față de lider. Printre obiectivele noastre se află, de asemenea, Cupa României. Vrem să avem un parcurs cât mai lung, să jucăm chiar finala. Ne dorim să dăm cât mai multe jucătoare loturilor naționale. Ne dorim ca fetele noastre să facă performanță la nivelul fotbalului internațional.

– Cum a fost anul 2018 pentru fotbalul feminin din România?

– A fost un an foarte dificil. Am avut ghinionul ca în preliminariile pentru Cupa Mondială din Franța să întâlnim în grupă trei echipe de top, Italia, Belgia, Portugalia, prezente la Campionatul European. Cred că ratarea prezenței la EURO, pentru un singur gol, a lăsat urme. A trebuit să ne descurcăm un an fără cea mai bună jucătoare a noastră, Florentina Olar-Spânu, care a devenit mămică.

„Încercăm să dezvoltăm fotbalul feminin din România”

– De când sunteți în fotbalul feminin?

– De șase ani, de când am început colaborarea cu Mirel Albon la prima reprezentativă. În acele vremuri îți găseai cu greu loc în fotbal ca antrenor. A lucra în fotbalul feminin e o experiență extraordinară, unică.

– E greu să lucrezi cu fetele?

– E greu, dar e frumos! Un an cred că mi-a luat doar ca să mă adaptez. Lucrul cu fetele e diferit decât cel cu băieții. Nu e ușor nici pentru ele, pentru fete. Băieții se strâng și vine unul cu ideea „Hai să facem o miuță” și totul s-a rezolvat. Fetele au nevoie de un cadru organizat. În plus, la noi, în România, până acum câțiva ani erau oameni care nu știau că fetele joacă fotbal. Acum fetele sunt privite altfel. Încercăm să dezvoltăm fotbalul feminin din România, toți care suntem în fenomen. Și, să știe toată lumea, cei implicați în fotbalul feminin din țara noastră sunt oameni extraordinari, dedicați.

– Ce ați găsit la Odorheiu Secuiesc?

– Exact oameni despre care am vorbit mai devreme, în frunte cu președintele László Bella. Oamenii sunt profesioniști. Avem condiții de a face performanță. Avem la echipă preparator fizic, kinetoterapeut, cerințe obligatorii în sportul de performanță.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.