SOCIAL 17 noiembrie 2011

Ziua Naţională fără Tutun

de Covasna Media | 573 vizualizări

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog, ca instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog,  foloseşte acest prilej pentru a iniţia campania  de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, dar şi de promovare a prevederilor Convenţiei Cadru asupra Tutunului, campanie denumită generic “Să facem fiecare zi ziua fără tutun!”.

Prin activităţile de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase, ne vom adresa, în primul rîndul adolescenţilor şi tinerilor, categoria de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv.

În fiecare an, în aceasta zi, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, implementează activităţi de informare, prin distribuirea unor materiale publicitare care vin în sprijinul populaţiei, cu sfaturi de a renunţa la consumul de tutun, de a informa populaţia cu privire la beneficiile aduse de spaţiile fără fum de ţigara şi de a sensibiliza populaţia privind necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice, precum şi care incurajează respectarea acestuia.

Sondajul Eurobarometru. Rezultate, păreri.

Comisia Europeană a dat publicităţii rezultatele sondajului Eurobarometru care arată că o vastă majoritate a cetăţenilor Uniunii  sprijină adoptarea unor măsuri mai severe de lupta împotriva fumatului. Comisia a revizuit directiva fumatului pentru a asigura un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii.

Opinia publică sprijină, în mare masură,  avertismentele vizuale privind sănătatea de pe pachetele de tigari (75% de raspunsuri favorabile). De asemenea, există un sprijin puternic pentru interzicerea folosirii aromelor care fac produsele din tutun mai atractive (61%) si pentru interzicerea publicitatii acestor produse la punctele de vanzare (63%).

Trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis. Sondajul indică, însă, că  unul din trei europeni continuă să fumeze, chiar dacă tutunul cauzează decesul a jumătate din fumători.

Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri - România 2007 ce face parte din  Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)", care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%)  şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.

În România, băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999, diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007.

La nivel local, CPECA Covasna, implementează campania naţională „Să facem din fiecare zi, O ZI FĂRĂ TUTUN”, prin diseminarea de afişe informative în cadrul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Covasna, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Polţie Covasna.

De asemenea, CPECA Covasna va derula în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, o serie de activităţi practice în urma cărora elevii vor putea identifica singuri efectele consumului de tutun, prin intermediului unui experiment. (printr-o sticlă de plastic legată la gură cu o bucată de vată se va imita fumatul unei ţigări. La sfâşit, se va observa cum vata s-a îngălbenit, copii observând cum şi plămânii sunt afectaţi)

Dorim pe această cale, să mulţumim în mod deosebit Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere pentru sprijinul acordat în implementarea acestei campanii.

Coordonator, CPECA Covasna, Insp. Prevenirea criminalităţii Liliana Lazea

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.