SOCIAL 25 octombrie 2020

(Update) Ziua Armatei Române: mesajul prefectului de Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1904 vizualizări

Evenimentul a fost marcat și cu o serie de acțiuni restrânse

Chiar dacă din cauza pandemiei de COVID-19, Ziua Armatei nu a mai putut fi celebrată ca în alți ani, cu evenimente publice și defilări, sărbătoarea a fost marcată, totuși, cu o serie de acțiuni restrânse și în județul Covasna. Prefectura a explicat duminică, într-un mesaj transmis prin intermediul unui comunicat de presă, de ce se cuvine înclinarea cu recunoștință și respect în fața memoriei celor care s-au jertfit pentru idealurile unei națiuni.

Sărbătorim astăzi Ziua Armatei României, ziua celor care au jurat și au pus chezășie jurământului, însăși viața lor. Din păcate, contextul actual în care ne confruntăm cu o pandemie la nivel mondial, nu ne permite să sărbătorim împreună, la fel ca în ceilalți ani, acest moment de referință în istoria poporului român și a armatei sale. Cu toate acestea, se cuvine ca în această zi să ne înclinăm cu respect în faţa celor care au îmbrăcat haina militară, purtând în suflet dragostea şi devo­tamentul faţă de Patrie şi Popor, pentru a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

Cu o existență de mii de ani, armata țării a fost și este o instituție fundamentală a națiunii române, care a apărat identitatea națională, valorile și spațiul românesc moștenit de la strămoși.

Dacă la 8 septembrie 1944 Armata  Română intra biruitoare în orașul Sf. Gheorghe, eliberând primul oraș din Ardealul de Nord și marcând astfel începutul reîntregirii Statului Național Unitar Român, pe 25 octombrie 1944  Armata Română  elibera oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţie hitleristo-horthystă, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Ulterior militarii români, cu arma în mână dar și cu inteligență, au contribuit semnificativ la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei.

Faptele eroice săvârșite în momentele dificile ale existenței poporului român, curajul, profesionalismul, devotamentul, nu puteau rămâne neobservate și nevalorificate de către organismele internaționale cu rolul de a asigura unitatea și securitatea Europei dar și a altor țări, astfel că invitația de a adera la Pactul Nord-Atlantic a însemnat o recunoaștere firească a sistemului ereditar de valori a militarilor români. În prezent, performanțele obținute de militari în teatrele de operații și respectul de care se bucură în rândul partenerilor, au făcut ca Armata Română să se constituie într-o elită, să devină unul dintre cei mai buni ambasadori ai României peste hotare.

Pentru toate aceste realizări, bucurii și speranțe, să ne înclinăm cu recunoștință și respect în fața memoriei celor care s-au jertfit pentru idealurile noastre, să aducem un omagiu tuturor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă și retragere, să îi cinstim pe ofițerii, maiștrii militari, subofițerii și personalul civil ai Armatei Române, a cărei deviză “Onoare și Patrie” definește însăși istoria și identitatea poporului român.

La mulţi ani Armatei României şi glorie eternă Eroilor Neamului!”, este mesajul transmis de prefectul Iulian Todor.

Concurs de desene, depuneri de coroane

Pentru a marca într-un fel evenimentul, Centrul Militar Județean Covasna a organizat în perioada 16 – 22 octombrie concursul „Armata prin ochii copiilor”, la care 114 elevi au trimis desene care reprezintă viziunea lor asupra acestei meserii. Câștigătorii au fost aleși prin intermediul Facebook și a numărului de aprecieri pe care le-au strâns desenele. Premierea a avut loc duminică la sediu CMJ.

Clasamentul final a fost următorul: locul 1 - Ilaria Bularca, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, locul 2, Eliza Rechițean, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” de la Valea Mare, locul 3, Silviu Rechițean, de la aceeași școală.

Premiile au fost în valoare totală de 1.000 lei, oferite de Bertis, iar acțiunea s-a derulat cu sprijinul Asociației de Tineret ECOU, transmit organizatorii.

Tot duminică s-au depus coroane de flori la Monumentul ostașului român din Sfântu Gheorghe, unde au participat prefectul Iulian Todor, comandantul garnizoanei, lt.col. Dorin Neagu și comandantul Batalionului de Vânători de Munte, lt.col. Vasile Popescu. Coroane și jerbe de flori s-au depus, în memoria eroilor căzuți, și la Brețcu. Vineri a avut loc o acțiune similară la Covasna.

Ziua Armatei Române este marcată anual la data de 25 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Și președintele României, Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban sau ministrul de Interne, Marcel Vela au transmis duminică mesaje de recunoștință la adresa militarilor români.

Șeful statului a spus, potrivit Agerpres, chiar că în prezent, Armata este privită şi dintr-o altă perspectivă, militarii fiind angajaţi „într-un altfel de război”, cu un inamic „nevăzut” şi „foarte dificil de combătut” - noul coronavirus.

Premianții concursului „Armata prin ochii copiilor”

Depunere de coroane 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.