SOCIAL 19 august 2020

Vizită importantă în Parcul Memorial al Holocaustului din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2481 vizualizări

S-a vorbit despre colaborări pe plan economic cu Israelul 

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer s-a aflat marți la Sfântu Gheorghe. Însoțit de liderul obştii evreieşti din oraş, Herman Rosner și primarul Antal Árpád, acesta a vizitat Parcul Memorial al Holocaustului. 

În contextul vizitei, s-a vorbit despre posibile colaborări pe plan economic cu Israelul. 

Am venit la Sfântu Gheorghe adus de la Centrul nostru de recreere și instruire de la Brașov, Cristian. Domnul Rosner mi-a spus „veniți ca să vedeți cum stau cu amenajarea acestui parc memorial”. Într-adevăr, cunoșteam proiectul dinainte și am venit să îl văd cu ochii mei. Am fost onorat și de prezența domnului primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Am stat de vorbă pe o tematică mai largă, dar inclusiv pentru a aduce o echipă de reporteri de la Televiziunea Română să vadă despre ce e vorba și apoi, când va fi reinaugurarea sau inaugurarea din toate punctele de vedere, să vină și Televiziunea Română. Și în rest am mai discutat cu domnul primar de nevoia și posibilitățile, dacă ar exista, de dezvoltare a cooperării economice între operatori economici, firme, din statul Israel și orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Vom vedea. Sigur, e ușor să promiți, dar e mai greu să te ții de cuvânt. Eu voi încerca să mă țin de cuvânt și aș vrea să ajut orașul Sfântu Gheorghe, care îmi place. Îl cunosc, nu de azi, de ieri, și îmi place. Poate ne ajută Dumnezeu și vor fi și ceva colaborări importante pe plan economic, comercial, al afacerilor. Și bineînțeles, proiectăm evenimentul acesta al inaugurării Parcului Memorial al deportării evreilor, sau al istoriei evreilor, pentru că aici e vorba de istorie, din Sfântu Gheorghe și să devină un eveniment național remarcabil”, a spus Aurel Vainer, care a precizat și că în România memoria Holocaustului este „pe mâini bune și se organizează lucruri importante pentru a menține în memoria omenirii acea crimă umanitară fără margini și fără explicații, făcută de puterile naziste și de țările care au colaborat cu Germania”. 

Parcului Memorial al Holocaustului de la Sfântu Gheorghe a fost inaugurat în mai 2014, în prezenţa unor importante personalităţi, printre care ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc, potrivit Agerpres. 

Aceeași sursă informează că parcul a fost construit în trei etape. În prima etapă a fost realizat Zidul memorial al Holocaustului în capela cimitirului evreiesc din Sfântu Gheorghe, pe care sunt marcate numele celor 611 evrei din judeţul Trei Scaune ucişi la Auschwitz-Birkenau. Zidul a fost dezvelit în urmă cu un deceniu. 

Cinci ani mai târziu, în cadrul celei de-a doua etape, a fost realizat un obelisc în memoria celor 52 de copii din Sfântu Gheorghe ucişi la Auschwitz şi au fost plantaţi 52 de arbuşti tuia şi şase sălcii plângătoare în memoria celor 611 evrei ucişi în timpul Holocaustului.

A treia etapă, proiect amintit anul trecut, a constat în amplasarea a 52 de pietre funerare în Parcul Holocaustului din Sfântu Gheorghe, în memoria celor 52 de copii din localitate, ucişi în în lagărul nazist de la Auschwitz.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.