SOCIAL 7 noiembrie 2012

Violența domestică – Poliția vă poate ajuta

de Székely Emőke | 1519 vizualizări

IPJ Covasna are în vizor mai multe familii unde se petrec acte de violență.

Șeful IPJ Covasna, cms. şef Ioan Popa, îi îndeamnă pe cei care suferă din cauza violenței domestice să apeleze cu încredere la polițiști pentru că aceștia îi pot ajuta. IPJ Covasna are în vizor mai multe familii unde au informații că se petrec acte de violență. Potrivit spuselor șefului IPJ, aceste informații vin de cele mai multe ori de la vecini, rude sau prieteni, și nu de la persoanele direct implicate.

Îndemnul Poliţiei vine după cazul de crimă din Sfântu Gheorghe, petrecut săptămâna trecută, când un bărbat și-a ucis concubina cu o cruzime care i-a șocat chiar și pe anchetatori. Între timp bărbatul a fost reținut și se află în arest.

Anul trecut 26 de persoane au depus plângere, fiind victime ale violenței domestice, dar și anul acesta au fost înregistrate mai multe astfel de plângeri. Cei mai mulți reclamă acte de violență fizică, dar sunt și cazuri în care apar acuzații între foști soți cu privire la tratamente necorespunzătoare aplicate copiilor.

Lege mai aspră

În România anul acesta a fost înăsprită legea prevenirii și combaterii violenței domestice, astfel încât victimele să fie mai protejate. Victimele pot solicita ordin de restricție, ce poate fi aplicat la locul de muncă al victimei, școala copilului sau casa membrilor de familie.

Trasul de păr, neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existenţă primară, precum hrană, medicamente, constituie forme de violenţă în familie, iar autorităţile sesizate despre astfel de infracţiuni sunt obligate să se deplaseze de îndată la faţa locului. De asemenea, legea defineşte categoria de violenţă psihică prin fapte precum impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune sau de suferinţă precum şi violenţa demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor.

Sunt de asemenea considerate violenţă psihică gesturi precum afişarea ostentativă a armelor, neglijarea şi actele de gelozie.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.