SOCIAL 16 aprilie 2018

VIDEO Reacția primarului la controversa spațiilor de alimentație publică de la Zilele Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1598 vizualizări

De anul viitor se modifică din nou sistemul, care va fi bazat și pe procente din vânzări, spune Antal Árpád

Problematica atribuirii spațiilor de alimentație publică la Zilelele Sfântu Gheorghe, evidențiată la sfârșitul lunii trecute de câțiva întreprinzători și producători locali care s-au văzut discriminați de sistemul implementat anul acesta, a fost comentată joi de primarul Antal Árpád.

Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Noi, în urmă cu 9 ani am mers pe varianta de asociere cu Asociația Restaurantelor din municipiu și atunci am stabilit un cuantum, o sumă, pe care am considerat-o rezonabilă. În anii precedenți, de foarte multe ori, am primit feedbackuri că primăria ia prea mulți bani de la acești întreprinzători și în plus, cred că anul trecut, a fost o situație în care unul dintre întreprinzătorii locali practic a subînchiriat spațiul pentru cineva din Satu Mare, dacă nu mă înșel. Atunci am spus că nu este corect ca noi, primăria, să pierdem bani, pentru că noi organizăm Zilele Sfântu Gheorghe tot din bani publici, pentru a „avantaja” întreprinzătorii locali, iar ei să dea mai departe aceste locuri. Am spus că anul acesta vom organiza licitație. Acest lucru s-a și întâmplat. Practic, vor intra bani mai mulți la Primărie în urma acestei licitații”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.

Acesta a precizat de asemenea că sistemul de anul acesta a fost și un experiment pentru a se convinge dacă sumele solicitate anii trecuți întreprinzătorilor locali au fost sau nu justificabile.

De anul viitor, reguli foarte clare în colaborarea cu întreprinzătorii locali

Mai mult, Antal Árpád a spus că de anul viitor sistemul se va schimba din nou și că se dorește încasarea taxelor de la întreprinzătorii care închiriază spații în cadrul celui mai important eveniment din Sfântu Gheorghe și în funcție de un procent din vânzări.

„Sunt unii care s-au supărat, dar anul viitorul propunem o altă metodă. Eu vreau să revin la varianta de a lucra împreună cu cei locali, dar atunci vreau să avem reguli foarte clare. Adică nu este ok ca eu seara să mă pun în pat cu gândul că fac ceva bun pentru cineva și dimineața să mă trezesc că primesc reproșuri că am făcut ceva rău. Atunci am zis ok, facem licitație să vedem dacă acea sumă pe care am solicitat-o este realistă sau nu. În urma licitațiilor pot să vă spun că cifra este mult mai mare, nu cu 10%, nu cu 20%, ci mult mai mare. Asta demonstrează faptul că practic nu am cerut ceva nerealist până acum de la aceste societăți comerciale. Anul viitor doresc să implementăm un sistem nou, prin care mergem pe asociere, dar nu pe o sumă fixă, ci vom monitoriza vânzările și va fi o sumă fixă plus procent din vânzări, ca să nu poată să spună cineva că a vândut puțin sau că a vândut mult, sau că a plătit mult sau că a plătit puțin. Vom avea datele și noi Primăria, cine, cât vinde”, a mai spus primarul.

Acesta a subliniat că se va avea în vedere și fiscalizarea corectă și chiar că s-ar putea introduce în contract clauze cu amenzi de 5.000 de lei pentru fiecare produs vândut fără fiscalizare.

Legat de eroarea din licitația publică, problema care în definitiv a stârnit întreaga discuție în spațiul public, primarul a ținut să precizeze că „în orice licitație poate exista ceea ce se numește eroare matematică”, și a adus în discuție legislația care nu permite ca licitantul care a făcut greșeala  neintenționat să fie exclus din licitație.

Luna trecută, mai mulți întreprinzători locali, prezenți în fiecare an la Zilele Sfântu Gheorghe cu produse alimentare specifice județului, s-au văzut excluși de pe listele participanților. Nedumeriți și nemulțumiți, aceștia au transmis Primăriei Sfântu Gheorghe o solicitare prin care au atras atenția autorităților că nu au procedat corect excluzând chiar producătorii locali, plătitori de taxe și impozite, din organizarea acestui eveniment important pentru municipiu și au subliniat eroarea, intenționată sau nu, din licitația publică.

Și atunci, dar și acum, răspunsul reprezentanților Primăriei Sfântu Gheorghe, transmis prin intermediul reprezentanților presei, a fost că licitația s-a desfășurat corect, iar organizarea evenimentului va decurge în continuare conform planurilor, fără modificări în acest sens, adică fără a oferi întreprinzătorilor locali spații special amenajate pentru gastronomia locală.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.