SOCIAL 28 martie 2020

VIDEO Cum se reorganizează activitatea Spitalului Județean, după două „lovituri” COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 3082 vizualizări

Și clădirea principală, nu doar cea de Boli Infecțioase, va primi pacienți infectați cu noul coronavirus 

Spitalul Județean reia acțiunea de organizare a secțiilor în spital, după nu una, ci două „lovituri” primite din cauza coronavirusului. Noua măsură de carantină, impusă de joi pe secția de Terapie Intensivă, a obligat conducerea spitalului nu doar să urgenteze procedurile de reorganizare, ci și să ia noi decizii.

Planul operativ de pregătire a Spitalului Județean pentru primirea pacienților suspecți sau confirmați cu virusul COVID-19 a fost modificat, iar principala schimbare ține de faptul că numărul paturilor alocate pentru îngrijirea acestor afecțiuni s-a majorat de la 100, cât erau planificate inițial, la peste 350. Asta pentru că și clădirea principală va fi utilizată pentru primirea și tratarea pacienții confirmați cu noul coronavirus.

Clădirea principală va fi în primă fază destinată doar pacienților diagnosticați pozitiv, având în vedere că în apropiere este și Terapia Intensivă. O să mutăm aici toată patologia de coronavirus. O să recreionăm circuitele pentru personalul medical, respectiv, clădirea de Boli Infecțioase va fi destinată tot patologiei de coronavirus, dar pe partea de suspiciune. Aici o să mutăm Pneumologia și Pneumologia va avea, printre altele, și în atribuții supravegherea cazurilor suspecte privind virozele respiratorii sau cazuri cu simptomatologie suspectă. În centrul dintre cele două clădiri, va fi creat un bloc separat pentru persoane non-COVD și non-suspecte COVID. În zona aceasta vor avea loc patologiile medicale, adică neurologie, cardiologie, interne, nefrologie. Plus, o să fie un bloc operator separat pentru cazurile chirurgicale, chirurgia se va muta în clădirea aceasta, respectiv ortopedia va fi în momentul de față unde este ORL, tot cu un bloc operator separat. Deci, pentru rezolvarea cazurilor urgente non-COVID, o să fie blocul acesta amplasat în clădirea de Boli Interne, clădirea veche a spitalului”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András Nagy-Róbert.

Acesta a spus și că se vor crea și două spații pentru imagistică (CT, RMN).

O altă motivație în sensul redefinirii acestui plan operativ de pregătire este faptul că în această formă putem separa, pe partea de imagistică și imagistica va fi mai aproape pentru cazurile COVID, fiind în clădirea principală, adică CT, respectiv radiologie. Iar pe partea de non-COVID, la fel o să fie acces la un CT de urgență, respectiv rezonanță magnetică. Aceste două blocuri vor fi total separate, vor fi cu circuite separate, în sensul să nu se intersecteze și să nu se contamineze unul cu celălalt. Inclusiv pediatria urmează să fie mutată în această clădire”, a explicat managerul.

Pe de altă parte, UPU va rămâne în clădirea principală, dar se vor crea două circuite separate.

Urgențele vor funcționa în continuare în clădirea centrală. În perioada următoare vom crea, și lucrăm la acest lucru, două circuite separate pentru urgență: COVID și non-COVID, COVID însemnând și suspiciuni. Triajul funcționează în continuare”, a punctat András Nagy-Róbert.

Managerul a spus că în prezent direcționarea pacienților cu patologii de obstetrică – ginecologie se face în continuare către Târgu Secuiesc, cu precizarea că acele cazuri care sunt mai complicate, vor fi acceptate la Brașov.

La fel este și în cazul pacienților care necesită acces la Terapie Intensivă.

În ceea ce privește Terapia Intensivă pe partea de asistență medicală de urgență, am luat ieri decizia ca aceste cazuri care necesită Terapie Intensivă încă din ambulanță să fie trimise la Brașov, ca să nu pierdem timpul. Pacienții care necesită terapie intensivă sau intervenții chirurgicale, pentru că în momentul de față sunt afectate și intervențiile chirurgicale, acestea să fie în fiecare caz concret decise și transferate de către medicul de gardă la Târgu Secuiesc sau Brașov. Chestiunile acestea medicale se decid la nivelul spitalului, de către medicul curant în orice situație în parte ”, a mai spus managerul spitalului, András Nagy-Róbert.

Terapia Intensivă a Spitalului Județean este de joi în carantină, după ce un pacient a fost diagnosticat cu virusul COVID-19. Aceeași măsură s-a luat și săptămâna trecută, la trei secții – Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie și sala de nașteri, când un medic a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

În prezent, patru pacienți și 13 angajați ai spitalului sunt în carantină la Terapie Intensivă, dar și alți 126 de angajați sunt indisponibili fiind în izolare la domiciliu din cauza acestor situații. Totodată, numărul personalului spitalului infectat cu noul coronavirus este de șapte.

 

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.