VIDEO Concluziile chestionarului completat de cetățenii din Sfântu Gheorghe
„Întreținerea și repararea trotuarelor”, considerată de majoritate drept cea mai importantă temă
Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe au încheiat analiza răspunsurilor oferite de cetățeni la chestionarul online derulat în perioada 29 ianuarie – 6 februarie. Cu toate că din punct de vedere sociologic nu este reprezentativ, sondajul a oferit autorităților locale o mulțime de indicii cu privire la ce își doresc cetățenii.
Cea mai importantă informație pe care autoritățile locale și-au reconfirmat-o cu ocazia sondajului privind bugetul a fost aceea că deciziile pe care le iau nu îi vor mulțumi niciodată pe toți cetățenii odată. În acest context, luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád a lansat un îndemn la unitate, în care a transmis cetățenilor că doar împreună vor putea să se rezolve toate problemele orașului.
„Dincolo de faptul că nu putem considera, din punct de vedere sociologic, că acest sondaj este unul reprezentativ, acesta este reprezentativ pentru cei care folosesc internetul și au dorit să răspundă la aceste întrebări. Sunt multe observații pertinente pentru care țin să le mulțumesc celor care mi le-au trimis. Încercăm, încetul cu încetul să rezolvăm cât mai multe probleme. Minuni nu putem să facem și eu cred că este foarte important ca toți să ne facem treaba acolo unde putem, pentru că probleme avem nu numai în spațiul public din acest oraș. Avem probleme și cu felul în care arată zonele din fața blocurilor de foarte multe ori, care nu sunt în atribuțiile orașului, ci în alte cetățenilor sau cum arată scările de bloc, care sunt tot ale cetățenilor. Deci eu cred că împreună, pas cu pas, trebuie să rezolvăm problemele, să fim atenți unii cu alții. Au fost multe observații care vor genera și politici publice, cu siguranță. (...) Per total cred că a fost o inițiativă bună, din care am învățat și am primit un feedback despre care pot să spun că mi-a întărit ceea ce am crezut și până acum, respectiv că trăim într-o societate foarte segmentată, cu nevoi foarte segmentate și cu niște decizii pe care dacă le luăm, unii vor fi de acord și alții nu”, a declarat primarul Antal Árpád.
Cele mai importante teme pentru oraș
În ceea ce privește rezultatele chestionarului, un top 10 al acțiunilor considerate foarte importante de cetățeni este condus în punctaje de „întreținerea și repararea trotuarelor”, fiind urmat îndeaproape de „întreținerea și repararea drumurilor”. „Asigurarea alimentării cu apă”, „canalizarea și tratarea apelor reziduale”, „realizarea și întreținerea grădinilor, parcurilor, zonelor verzi și bazelor de agrement ( terenuri de joacă), „protecția mediului și salubritate”, „amenajarea de noi locuri de parcare”, „reabilitarea și dotarea clădirilor instituțiilor de învățământ, „funcționarea creșelor” și „reabilitarea lacului de la gară” se regăsesc printre temele considerate ca fiind cele mai importante de către cetățeni.
Aspecte foarte puțin importante
De cealaltă parte, în topul celor mai puțin importante sau deloc importante aspecte în perspectiva respondenților se găsesc, în primul rând „Susținerea Bisericilor creștine”, fiind urmată de „Construirea unei noi baze de înot”, „Construirea de hale”, „Funcționarea Poliției Locale”, „Construirea de locuințe sociale”, „Susținerea echipei de baschet Sepsi SIC”, „Reabilitarea comunităților marginalizate”, „Funcționarea teatrului de mișcare Studio M”, „Funcționarea adăpostului de câini” sau „Funcționarea Teatrului Andrei Mureșanu”.
Propunerile cetățenilor
Respondenții au adus și o serie de propuneri, iar printre cele mai interesante se numără sprijinirea artei stradale pentru o imagine mai tinerească a orașului, construirea unui complex de clădiri potrivit pentru concerte simfonice, organizarea de întâlniri cu locuitorii sau sprijinirea produselor bio.
În rândul celor mai frecvente propuneri se găsesc necesitatea construirii de piste de biciclete, reabilitarea Hotelului Bodoc, construirea unei centuri a orașului, înființarea unei linii de transport în comun pe strada Lunca Oltului, sprijinirea echipei de fotbal Sepsi OSK, optimizarea traficului de mașini, locuri de muncă pentru tineri, mai multe baze sportive în aer liber și chiar reabilitarea podului vechi de peste Olt.
Străzile Crângului și Puskás Tivadar au fost menționate de cele mai multe ori la categoria cu cele mai mari probleme.
La chestionarul cu 40 de întrebări, derulat în perioada 29 ianuarie – 6 februarie, au participat 1327 de respondenți. Dintre chestionarele completate 758 au fost în limba maghiară și 569 în limba română.