SOCIAL 25 iulie 2011

Vă supăraţi dacă NU fumez?

de Covasna Media | 1056 vizualizări
Află cum percepe covăsneanul fumatul, de ce fumează sau ce părere are despre cei care fumează şi mai ales dacă ştie riscurile la care se expune În loc de introducere. O istorie urbană a fumatului Prin anii ’50, cowboy-ul american ce ţine o ţigară în colţul gurii devenea supremul simbol boemic masculin din întreaga lume occidentală. Fetele îndeajuns de norocoase să se fi născut în acele vremuri şi de cealaltă parte a Cortinei de Fier – în aşa zisa lume „imperialo-consumistă” – puteau să-l admire în cinematografe pe sex-simbolul James Dean aprinzându-şi o ţigară

Află cum percepe covăsneanul fumatul, de ce fumează sau ce părere are despre cei care fumează şi mai ales dacă ştie riscurile la care se expune

În loc de introducere. O istorie urbană a fumatului

Prin anii ’50, cowboy-ul american ce ţine o ţigară în colţul gurii devenea supremul simbol boemic masculin din întreaga lume occidentală. Fetele îndeajuns de norocoase să se fi născut în acele vremuri şi de cealaltă parte a Cortinei de Fier – în aşa zisa lume „imperialo-consumistă” – puteau să-l admire în cinematografe pe sex-simbolul James Dean aprinzându-şi o ţigară, trăgând un fum şi nimicindu-şi adversarii, bărbaţii pe prea-frumoasa Marilyn Monroe semi-nudă cerând să i se aprindă ţigara în timp ce se relaxa pe un şezlong, iar melomanii pe Elvis Presley trăgând puternic din tubul de hârtie alb între două piese în timp ce mulţimea aplauda frenetic în faţa lui. Cu alte cuvinte imaginea fumătorului era asociată cu bărbatul rebel, femeia fatală sau tânărul de succes, acest fenomen reuşind mereu să scoată în evidenţă bărbăţia şi duritatea sau senzualitatea şi inocenţa după caz. Astăzi vremurile s-au schimbat, iar faptul că s-a descoperit nocivitatea fumatului a pălit şi pata de culoare pe care miraculosul tub de hartie umplut cu frunze uscate i-o oferea până şi celui mai palid personaj. Imaginea fumătorului de astăzi se asociază cu igiena precară, mirosul urât, sărăcia, boli însângerate şi o cifră biblică a răului: 6 milioane de decedaţi anual. Punându-ne în faţa acestui fapt, ne-am hotărât să vedem cum percepe covăsneanul fumatul, de ce fumează sau ce părere are despre cei care fumează şi mai ales dacă ştie riscurile la care se expune. Intrând mai adânc în cercetare vorbim şi despre etnobotanice.

 

Fumatul la români

 

Potrivit celor mai recente studii elaborate de Institutul Român de Strategie şi Evaluare cu sprijinul ARES, procentul fumătorilor în România la ora actuală este de 24% dintre care 15% fumează zilnic. Procentul cel mai mare de persoane care fumează zilnic se regăseşte în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani. Cel mai mic procent, de 5,5%, este prezent în rândul celor peste 65 de ani. Potrivit aceluiaşi studiu, într-un clasament al regiunilor Transilvania şi Banatul ocupă locul 2 după Moldova şi înainte de regiunea Dobrogea-Sud la nivelul fumătorilor zilnici, primul loc în cazul fumătorilor ocazionali şi cel mai mic procent la nivelul nefumătorilor. În ceea ce priveşte vârsta, fumătorii adoptă acest stil de viaţă înainte de vârsta de 25 de ani, în timp ce unul din zece afirmă că a început să consume tutun înainte de a împlini 15 ani.

Poate puţin relevant, dar deloc ireal făcând corelaţie la regiunea din care face parte, judeţul Covasna înregistrează o mare discrepanţă între veniturile sub media pe cap de locuitor şi cheltuielile de întreţinere a viciilor. Astfel, în timp ce în medie se cheltuiesc lunar circa 300 de lei pe consumul de tutun, venitul salariul mediu net este de 1.254 de lei, mult sub media naţională. Atunci de ce mai fumăm?

Întrebată dacă fumează, Mihaela, în vârstă de 25 de ani, a răspuns că fumează din plăcere. „Da, sunt fumătoare şi fumez în medie un pachet de ţigări pe zi. Am încercat să mă las de fumat de vreo trei ori şi niciodată nu am reuşit să rezist fără ele mai mult de 2-3 săptămâni. Fiecare dimineaţă la cafea era un chin dacă nu aveam o ţigară. Mi-e greu să nu asociez cafeaua cu tigara. Fumez din plăcere”, spune Mihaela.

Alina, o tânără care se încadrează în procentul celor care încep să consume tutun înaintea vârstei de 15 ani, ne-a împărtăşit succint experienţa ei: „Fumez de un an şi ceva de zile. Încerc să mă las de jumătate de an. Se pare că ţigările dau dependenţă mai repede decât credeam. Îmi place să fumez, îmi creşte încrederea în sine şi mă simt mai matură dar în ultima vreme le-a crescut cam mult preţul ” spune Alina în vârstă de 16 ani.

 

Medicul şi statul: împotriva fumatului

 

După ce am consultat statisticile îngrijorătoare despre procentul adolescenţilor care fumează, am întrebat-o pe medicul pediatru Dr. Elena Korda cum afecează fumatul un adolscent aflat în creştere.

„Creşterea copiilor este influenţată de fumat până la vârsta de 10 - 15 ani atât din punct de vedere al dezvoltării psiho-motorii, cât şi al dezvoltării unor boli cronice de tipul astm bronşic sau ateroscleroză dacă stau într-un mediu în care părinţii lor fumează, sau dacă copii de 10-15 ani s-au apucat deja de fumat”, ne-a spus Dr. Elena Korda, care are şi câteva recomandări pentru fumători: „Le-aş recomanda tuturor pacienţilor mei fumători să reducă numărul de ţigări, deoarece lăsatul de fumat e o chestiune de voinţă, iar dacă voinţa nu-i ajută , există şi o gamă variată de medicamente care le-ar putea sări în ajutor acestora”.

Din păcate aceste medicamente reprezintă o alternativă destul de scumpă la nicotina ingerată tradiţional, iar majoritatea consumatorilor nestăpâniţi de o voinţă puternică preferă să continue acest stil de viaţă nesănătos.

Domnul Ştefan, în vârstă de 55 de ani, spune că renunţarea la acest viciu i-a adus numai beneficii: „Nu mai fumez, şi le-aş recomanda copiilor să nu le încerce pentru că vor ajunge să nu le mai lase. Am fumat 20 de ani şi m-am lăsat de 3 ani. Se simte diferenţa. Simt că pot respira mai uşor şi am nişte bani în plus în buzunar. Sper să se aplice legea care interzice fumatul în locurile publice, spre binele copiilor noştri”.

 

Lege prea puţin respectată

 

Deşi legea 349/2002 stabileşte clar că barurile, restaurantele şi cluburile trebuie să fie prevăzute cu spaţii delimitate pentru nefumători, sunt rare localurile din Sfântu Gheorghe în care această lege este respectată în toatalitate.  Se pare că patronii acestor localuri nu vor să rişte să-şi piardă clienţii, majoritatea fumători, ajungând să nu mai respecte această lege. Mulţi dintre ei aleg să afişeze la vedere inscripţia „Local pentru fumători!“, şi astfel aceştia sunt absolviţi de orice vină, deşi localul respectiv poate fi frecventat şi de nefumători sau de minori. Însă legea 349/2002 are ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului şi prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor, iar în acest caz legea nu îşi poate atinge scopul, deoarece nefumătorii devin fumători pasivi, iar minorilor li se comercializează în continuare produse din tutun.

Nici noile proiecte de lege – ce prevăd interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice sau eliminarea mărcilor şi însemnelor de pe pachetele de ţigări şi înlocuirea lor cu aşa zisele „poze horror” – avute în vedere de statul român prin reprezentanţii săi din Parlament şi care au ca scop scăderea numărului de fumători nu se bucură de prea mult succes şi popularitate decât în proporţii foarte mici. Unii consumatori, micii comercianţi şi proprietarii de restaurante şi baruri dar şi marile branduri de ţigări ameninţă cu proteste şi având în vedere că anul 2012 este an electoral, este greu de crezut că se vor înregistra progrese în acest sens cel puţin în următoarea perioadă de timp. Singurele arme care mai rămân statului sunt buna informare a consumatorilor şi preţul care oricum este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană şi din lume. Asta când facem abstracţie de venituri.

 

Blestem chiar şi înainte de naştere

 

Medicul ginecolog Carmen Stoica de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, întrebată despre cum afectează fumatul fătul nenăscut, a răspuns: „Substanţele toxice din fumul de ţigară afectează placenta prin care fătul este conectat cu mama. Dacă mămica fumează, există riscul ca bebeluşul să se nască prematur. De obicei, bebeluşii născuţi astfel nu cântăresc mai mult de 2,5 kg. Pe aceste femei le-aş sfătui să se lase de fumat dacă vor un copil sănătos, deoarece fumatul nu are decât efecte negative asupra sarcinii.”

 

Noua armă vicioasă: etnobotanicele

 

Pe lângă fumat, mult mai periculoasele etnobotanice au pus stăpânire pe minţile şi creierul adolescenţilor. Şi aici există opoziţia medicilor deşi statul prin reprezentanţii săi, cum s-a văzut şi la moţiunea opoziţiei „Un flagel naţional - plantele etnobotanice” citită în Parlamenul României cu o lună în urmă, aleg să politizeze subiectul transformând destine umane în cifre electorale.

„Am fost tentat de nenumărate ori să încerc etnobotanice că se face atâta vâlvă pe tema asta, încât am devenit foarte curios. Păcat că le-au interzis, le-aş fi încercat”, ne-a spus Vlad, 35 de ani.

„Nu am încercat, dar am înţeles de la prieteni că dau o senzaţie de euforie şi că imaginaţia începe să-ţi lucreze şi să creeze o grămadă de „filme” în cap. Pare distractiv, dar nu le-aş încerca” ne spune şi Eugen, 23 de ani.

După cum se vede, etnobotanicele tentează, la fel cum o face şi tutunul, iar motivele sunt diverse, însă faptul că majoritatea cunoaşte riscurile la care se expune se cam bate cap în cap cu faptul că în România consumul este unul dintre cele mai mari din Europa. Poate că este nevoie de o altă abordare...

Oana Stamate

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Primar_la_Deta, 28 iulie 2011
Ati stabilit cumva dumneavoastra..domnule primar...cine e mai vinovat? fuatorul ca fumeaza sau nefumatorul ca nu? interesant chiar si de un eseu filosofic...poate eu sunt discriminat ca fumator prin citeste integral
Primar_la_Hetea, 27 iulie 2011
Hai sa o luam alfel, fumatul trebuie interzis in toate locurile publice, inclusiv restaurante si baruri. Eventual sa fie amenajate spatii speciale pentru fumatori. Iar fumatorii sa fie mai atenti cand citeste integral
Primar_la_Deta, 26 iulie 2011
@ Primar_la_heta....Este libertatea fiecaruia de a face orice cu viata lui in limita constrangerii libertatii celuilalat.
Ilyes Ibolya, 26 iulie 2011
Alta problema care tine de educatie, de nevoi personale, de marketing, advertising, buget si...profit( licit sau ilicit). Parerea mea personala de fumatoare constienta de absolut toate riscurile: " citeste integral
Primar_la_Hetea, 26 iulie 2011
E problema lor ce fac cu propria lor sanatate, dar sa nu-i imbolnavesca si pe altii ! Daca nici la propria sanatate nu tin, nici a celor din jur, nici la propriul buzunar, atunci mai bine aplicam citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.