SOCIAL 3 aprilie 2020

Urgențele stomatologice NU se mai tratează gratuit în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3318 vizualizări

Stocul de materiale pus la dispoziție de clinica privată din Sfântu Gheorghe s-a terminat mai repede decât era anticipat

Singura clinică stomatologică din județul Covasna care a primit aviz de funcționare în perioada stării de urgență de la autorități a anunțat că urgențele stomatologice nu se mai tratează gratuit, deși așa s-a precizat inițial. Motivul este că stocurile de materiale pregătite pentru a asigura intervențiile excepționale s-au terminat într-o săptămână și jumătate, spune coordonatorul clinicii.

Numărul de pacienți care a solicitat programări pentru urgențele stomatologice a fost de trei ori mai mare decât cel planificat inițial, spune stomatologul Fazakas-E. Szabolcs de la Fazakas Dental, explicând că stocul de materiale achiziționate din fonduri proprii pentru a deservi urgențele pe o perioadă de o lună s-a terminat într-o săptămână și jumătate. Astfel, pentru a asigura continuitatea serviciului în perioada stării de urgență, având în vedere că nu mai există niciun alt cabinet în județ avizat de autorități pentru a trata urgențele stomatologice, a luat decizia de a taxa intervențiile.

Într-o săptămână jumătate s-au dus toate materialele. Nici până acum nu am primit ajutor financiar de la nimeni. Tot, tot a fost plătit de mine. Nu pot să fac față”, a spus medicul stomatolog, care a punctat și că prețurile la materialele necesare a urcat foarte mult, în condițiile în care măștile chirurgicale costă chiar și 4 lei, de la 10 bani, sau o soluție folosită pentru a dezinfecta suprafețele din cabinet are prețul de 680 de lei, de la 110, cât era înainte să lovească pandemia.

Totodată, spune coordonatorul clinicii, introducerea taxei are și scopul de a descuraja comportamente deja întâlnite, ale unor pacienți care, profitând de situație, au vrut să își rezolve gratuit probleme dentare mai vechi.

Stomatologul Fazakas-E. Szabolcs a precizat și că în prezent se lucrează la documentațiile pentru avizarea unui alt cabinet care să asigure urgențele în acest domeniu și că aici intervențiile vor fi gratuite, pentru că vor fi asigurate de autoritățile locale.

O să deschidem un cabinet la Mikes Kelemen, dar nu sunt avizele încă gata. (...) Aici o să fie intervențiile gratis pentru pacienți, dar costurile vor fi susținute de primărie. Ei vor cumpăra combinezoanele și tot ce trebuie”, a spus stomatologul.

Clinica din Sfântu Gheorghe și-a început activitatea în regimul stării de urgență în 26 martie, după ce a obținut acordul autorităților să acopere intervențiile care nu suferă amânare, în condițiile în care, o Ordonanță Militară a anunțat că toate cabinetele private se vor închide în perioada pandemiei de coronavirus, urmând ca urgențele stomatologice să fie asigurate în cadrul cabinetelor din Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor. Dar având în vedere că în județul Covasna nu există un astfel de serviciu de urgență, autoritățile au avizat clinica privată din Sfântu Gheorghe.

Cabinetul se află în Sfântu Gheorghe, pe strada Grigore Bălan nr. 30 bl. 65. ap.1. Pentru informații și programări este disponibil numărul de telefon 0744-857-743.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.