SOCIAL 8 octombrie 2021

Unde se vor mai construi blocuri și case noi la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1958 vizualizări

Se pun bazele unui cartier verde, pentru tineri

Primarul din Sfântu Gheorghe spune că în perioada următoare, construirea de locuințe pentru tineri va fi o prioritate pentru autoritățile locale. Antal Árpád a afirmat joi, într-o conferință de presă, că în locul fostei ferme de păsări din strada Jókai Mór, cumpărată de autorități anul trecut, se va construi un cartier verde, cu locuințe pentru tineri. În același timp, sunt și alte proiecte prin care administrația dorește să contribuie la rezolvarea problemei lipsei de locuințe de care suferă municipiul. 

Construim locuințe ANL pentru tineri, vom începe anul viitor construirea de locuințe înșiruite pentru tineri și tineri specialiști și dorim să construim, tot cu ajutorul fondurilor europene, pe strada Jókai Mór, un cartier pentru tineri în locul fostei ferme de păsări, pe care am achiziționat-o în decembrie anul trecut. Este un proiect care va începe cu partea de demolare și curățare a terenului. Aici ne vom folosi de oportunitățile de atragere de fonduri europene, urmând ca infrastructura și restul să fie făcute din banii municipalității. Este foarte important să nu amestecăm aceste proiecte. Pe de o parte vorbim de locuințe ANL pentru tineri, vorbim de locuințe pentru tineri specialiști, vorbim de locuințe pentru tineri și în zona Őrkő vorbim de locuințe sociale”, a spus joi, în conferința de presă în care s-a semnat contractul de finanțare, de aproape 18 milioane de lei, pentru construirea a 50 de locuințe în cartierul Őrkő, primarul Antal Árpád. 

În cazul locuințelor înșiruite, este vorba despre 35 de case, care vor fi construite în zona unde se împarte teren în programul „Hai acasă”. 

Blocuri ANL vor fi construite pe strada Viitorului, dar și în alte zone din oraș, care urmează să fie identificate. 

În urma consultării pe care am avut-o cu tinerii, necesitatea de a avea și dorința tinerilor de a locui în blocuri există. De aceea noi trebuie să oferim și această posibilitate. Eu ca sociolog am crezut că tinerii vor să stea doar în case, dar trebuie să fac ceea ce vor tinerii și nu ceea ce cred eu că vor tinerii. Iar ei au spus foarte clar că sunt mulți care doresc să stea în blocuri. Dacă doresc să stea în blocuri, trebuie să construim și blocuri. Nu dorim să construim blocuri cu multe etaje. Nu ne plac blocurile tip, care sunt la fel de la Constanța până la Baia Mare, dar acum și ANL-ul a devenit un pic mai flexibil și sunt mai multe posibilități de a construi inclusiv blocuri P+3, de exemplu, deci să nu aibă un regim de înălțime foarte mare și care au și un aspect mai apropiat de construcțiile din zona noastră”, a mai spus primarul. 

În ceea ce privește viitorul cartier din zona Jókai Mór, în prezent se lucrează la Planul Urbanistic Zonal, a precizat edilul-șef, care a subliniat totodată că după finalizarea acestuia se va putea vorbi despre alte detalii.

Practic vorbim de un cartier de aproximativ 7 hectare, cel puțin, unde va trebui să avem de la creșă până la parc și dorim să oferim și servicii tinerilor. Deci vrem să fie un cartier verde, un cartier modern, pe construcția tradițională din zona noastră”, a mai declarat Antal Árpád. 

Este de reamintit și că un proiect de hotărâre pentru implementarea Programului multianual „Sprijin acordat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani pentru închirierea unor suprafețe locative” s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe până în 6 octombrie. 

Potrivit acestuia, autoritățile locale ar dori să acorde un sprijin de maxim 50 de euro/lună, dar nu mai mult de 25% din valoarea totală lunară a chiriei, în condițiile în care beneficiarul va suporta diferența de preț a chiriei din fondurile proprii.

Programul a fost conceput cu scopul de a veni în ajutorul tinerilor care locuiesc, lucrează sau sunt studenți în Sfântu Gheorghe și astfel să reducă fenomenul de plecare a acestora înspre alte comunități, respectiv să îi stimuleze pe cei plecați să  revină în municipiu.

Sursa foto: Facebook/Primăria Sfântu Gheorghe 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.