SOCIAL 10 iulie 2020

Un nou bloc ANL se construiește la Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 1817 vizualizări

Din 2007 nu s-a mai realizat aici o astfel de investiție 

Autoritățile din Târgu Secuiesc anunță o nouă investiție care urmează să fie implementată în municipiu. Este vorba despre construirea unui bloc ANL. Clădirea cu două etaje va avea cincisprezece apartamente, de două dormitoare. Locuințele vor avea între 54 și 59 de metri pătrați, iar clădirea va avea și o mansardă.  

Proiectul va fi implementat din fonduri alocate de Agenția Națională pentru Locuințe. Valoarea totală a investiției este de peste 6 milioane de lei, din care partea proprie a Primăriei va fi peste un milion de lei.  

Noul bloc va fi construit pe strada 1 Decembrie 1918, în apropiere de Penny Market. 

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă”, arată studiul de fezabilitate realizat pentru investiție. 

Prin acest proiect, autoritățile își doresc să determine tinerii să rămână în zonă, se mai arată în studiu. 

Din statisticile obținute odată cu realizarea strategiei de dezvoltare a Municipiului Târgu Secuiesc, se remarcă faptul că acest oraș are avantajul de a avea într-un procent de circa 40% populație tânără, între 16-39 ani, lucru absolut benefic din punctul de vedere al potențialului pe care acest aspect îl are în economia locală. Această categorie a populației se remarcă prin a fi activă, capabilă de a fi implicată în activități economice, productive sau de servicii.

Prin obiectivul de investiții propus, municipalitatea își dorește să vină în întâmpinarea nevoilor populației tinere, pentru o locuință, printr-un proiect care ar trebui să acopere într-un prim pas cererea identificată până în acest moment.

Din datele obținute până acum, cele 15 apartamente dorite a fi realizate reprezintă o cifră optimă ca punct de plecare. Odată cu dezvoltarea acestui proiect se preconizează o scădere a atractivității ideii de migrație printre populația tânără prin oferirea de opțiuni viabile, locale. 

Succesul proiectului ar putea atrage noi investiții, atât din partea actorilor privați, cât și din partea municipalității prin realizarea de noi proiecte similare, de completare și susținere a unui proiect de atractivizare a zonei pe termen lung”, arată sursa citată.  

Deocamdată nu am putut afla când vor începe lucrările și care este termenul de finalizare al acestora. 

Criteriile de acordare a locuințelor 

Criteriile de acces la locuințele pentru tineri şi criteriile de ierarhizare în baza cărora autoritățile stabilesc listele de prioritate „sunt prevăzute în HG nr. 962 din 27 septembrie 2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificările si completările ulterioare”, mai arată documentul transmis de autorități, care precizează că după minimum un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea de a cumpăra apartamentele în care locuiesc. 

În municipiul Târgu Secuiesc mai sunt încă două astfel de blocuri de locuințe, în străzile  Bethlen și Abatorului, aceasta din urmă fiind cea mai nouă dintre construcții, ridicată în 2007. 

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.