SOCIAL 29 mai 2020

FOTO Tradiție de sânge a jandarmilor covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1478 vizualizări

După trei luni, oamenii legii au organizat o nouă acțiune de donare

Jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna au venit din nou în sprijinul celor aflați în suferință, de această dată pentru cei care au nevoie de sânge. Aproape 40 de angajați ai IJJ au luat parte la cea mai recentă acțiune de donare, organizată joi și vineri, 28 și 29 mai, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe.

Au trecut deja trei luni și am revenit la Centrul de Transfuzii Sanguine.

Mai exact, 37 jandarmi au înțeles că este nevoie de fiecare dintre noi pentru menținerea constantă a rezervei de sânge, atât de necesară unor semeni.

Dincolo de mulțumirile noastre sincere adresate camarazilor, în fiecare picătură se află și un crâmpei din bucuria celor pe care nu-i știu, alături de gratitudinea lor”, au transmis, prin intermediul Facebook, jandarmii covăsneni.

Acțiunea se repetă la trei luni de la ultima inițiativă și, spun coordonatorii, se dorește a fi o tradiție. Și atunci, peste 30 de jandarmi au donat sânge.

Inițiativa este cu atât mai lăudabilă cu cât de îndată ce se vor deschide spitalele și se vor relua intervențiile chirurgicale, se va crea o nevoie importantă de sânge.

Restricțiile impuse de epidemia de coronavirus și îndemnul de a sta acasă a dus la situația în care tot mai puțini donatori trec pragul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna. Totuși, nevoia de sânge este constantă, pentru că  există bolnavi care au nevoie de el indiferent de contextul epidemiologic. În acest sens, reprezentanții CTS Covasna susțin că persoanele care vor să doneze sunt primite în condiții de siguranță crescută, astfel încât să nu fie expuși în niciun fel riscului de îmbolnăvire. 

Directorul CTS Covasna, dr. Andy Rosin, a specificat că deși în ultima perioadă solicitările de componente sanguine au scăzut, în prezent lucrurile au revenit la normal.  Totodată, acesta a precizat că la centrul de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine.

Recent, Centru de Transfuzii Sanguine (CTS) al județului Covasna a fost dotat cu un tunel special pentru decontaminare și echipamente suficiente de protecție, cu sprijinul Consiliului Județean.  

Programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 12:00.   

Condiţii pentru a putea dona: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte şi după donare.

Sursa foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.