Tinerii nu sunt informați și interesați de fondurile de pensii
Tinerii din România nu sunt informați și interesați de fondurile de pensii private, iar Casa Națională de Pensii (CNP) îi repartizează aleatoriu la cele opt fonduri de pensii administrate private, atunci când aceștia se angajează și devin asigurați în sistemul de asigurări sociale.
,,Se pare că în special tinerii nu sunt bine informați sau poate că nu prezintă interes pentru alegerea unui fond de pensii administrat privat deoarece în acest an 80.000 de tineri au fost repartizați aleatoriu la unul din cele opt fonduri de pensii administrate privat”, a declarat luni președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan, la o conferință despre pensiile private.
Conform legii, tineri au dreptul să opteze pentru un fond de pensii administrat privat (de pe Pilonul II) la care să le fie virate automat contribuțiile (lunar, în acest an — 4,5% din salariul brut — n.r.), dar mulți dintre ei nu își exercită această opțiune, iar CNPP, care administrează Registrul participanților la fondurile de pe Pilonul II, îi repartizează aleatoriu.
Ciutan a precizat că, în prezent, se virează contribuții în 3,75 milioane de conturi individuale de pensii private (conturi active), dintr-un total de 6,2 milioane de persoane înregistrate în sistem, numărul de conturi active fiind în creștere cu 200.000 față de începutul anului, când se cifrau la 3,55 milioane.
Numărul de pensionari este de 5,23 milioane, iar raportul dintre salariați și pensionari este de aproximativ ,,unu la unu”, chiar ușor în favoarea salariaților, potrivit președintelui CNPP.
Conform datelor Ministerului Muncii, numărul de asigurați, care plătesc CAS, este de 5,3 milioane persoane, iar numărul de contracte active de muncă este de peste 5,7 milioane.
Ciutan a explicat că numărul salariaților este mai mare decât cel comunicat de Institutul Național de Statistică (INS), de 4,5 milioane, în condițiile în care INS ține cont doar de organizațiile cu mai mult de cinci salariați.