SOCIAL 15 septembrie 2023

Tinerii din sistemul de protecție specială, față în față cu cea mai grea decizie

de Daniela Luca | 907 vizualizări

Tinerii fără părinți care împlinesc vârsta de 18 ani sunt puși în fața unei alegeri importante – să părăsească sistemul sau să își continue studiile și să mai beneficieze de protecție specială până la 26 de ani? Oricare ar fi drumul ales, sunt multe lucruri de luat în calcul în ambele cazuri, iar acestea au fost discutate pe larg joi, 14 septembrie, în cadrul unei campanii de conștientizare și informare care își propune să ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a face alegeri informate și să îi sprijine în construirea unui viitor mai bun. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca Județeană  „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe.

Pentru tinerii care au crescut în sistemul de protecție, această tranziție în lumea adultă poate fi extrem de dificilă și complexă. Fiecare alegere are implicații majore pentru viitorul lor, iar decizia de a părăsi sistemul la vârsta de 18 ani sau de a rămâne sub protecție până la 26 de ani poate depinde de mulți factori, cum ar fi susținerea financiară, locuința, educația sau sprijinul emoțional.

În acest sens, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și-a propus să asigure o mai bună informare a grupului țintă, adică a tinerilor de peste 17 ani, în ceea ce privește drepturile și măsurile de sprijin de care pot beneficia din partea statului în cazul în care decid începerea unei vieți pe cont propriu, odată cu împlinirea vârstei majoratului, dar și consecințele și responsabilitățile pe care aceștia și le asumă atunci când iau această decizie.

La întâlnirea din județul Covasna au venit zeci de tineri din diferite forme de plasament. Prezența numeroasă demonstrează dorința lor de a se implica activ în deciziile care îi privesc și de a se educa în legătură cu drepturile și responsabilitățile lor.

Totodată, pentru că există situații care pot reprezenta posibile încălcări ale drepturilor copilului, dar și situații de risc în care sunt implicați minorii, la întâlnire au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, Inspectoratului Județean de Poliție, ai structurilor teritoriale ale Agenției Naționale Antidrog, Consiliului Elevilor și Colegiului Psihologilor, dar și parlamentari.

Care sunt fricile tinerilor din sistem care se pregătesc să își ia zborul?

După prezentarea legislației despre drepturile pe care le au în baza Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului de către un jurist din partea Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, tinerii au avut ocazia să le pună întrebări autorităților prezente și să le împărtășească problemele cu care se confruntă.

„Nu am pus astăzi toate întrebările pe care le aveam în minte, pentru că anumite lucruri nu pot fi spuse în public, dar e bine că am venit pentru că acum știu cui mă pot adresa în particular. Eu deja am ieșit din sistem, dar am vrut să deschid subiectul copiilor care sunt predispuși la a fi victime ale traficului de persoane, pentru că unii intră în capcana ofertelor mari, dorind să știe cum e să ai de toate. Problema e că și dacă obțin ceva, ei nu știu cum să gestioneze ceea ce au”, ne-a spus Mădălina, o tânără prezentă la evenimentul de joi.

Au fost abordate subiecte legate de planificarea viitorului, dezvoltarea carierei, accesul la educație superioară și locuință, precum și asistența psihologică și socială disponibilă pentru a-i ajuta să facă cea mai bună alegere pentru ei. Printre temele aduse în lumină s-a numărat și necesitatea alocării mai multor locuri bugetate la facultăți pentru tinerii din sistem, riscul acestora de a deveni victime ale traficului de persoane, dar și predispunerea la consumul de droguri.

„Sperăm totuși să fie ceva mai mult decât promisiuni că se vor face anumite lucruri. Acum așteptăm ca ceea ce s-a discutat să fie mai mult decât un discurs politic și sperăm ca lucrurile să se întâmple”, ne-a spus Marian, un alt participant.

În ceea ce privește seria de măsuri de sprijin de natură financiară din partea statului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, reprezentanții instituțiilor prezente i-au îndrumat să cheltuiască banii chibzuit și să îi investească în ceva util, care să le aducă beneficii pe viitor, cum ar fi un permis de conducere sau cursuri de formare profesională.

„Deja știam toate aceste informații prezentate, dar totuși întâlnirea a fost utilă pentru că am primit răspuns la întrebări și aștept să văd ce se va face în acest sens legat de întrebarea mea ceea ce ține de copiii care vor să își continue studiile la facultate, dar nu au locuri alocate special pentru ei și sunt nevoiți să plătească taxă. Știu cazuri concrete când a fost nevoie ca cineva să renunțe la studii pentru că nu mai putea să își plătească studiile. E o situație destul de problematică”, ne-a împărtășit și Anita, o tânără din sistem.

Coordonatorii evenimentului au precizat că sprijinul pentru tinerii din sistemul de protecție specială va continua și pe viitor, prin organizarea de întâlniri și discuții într-un cadru mai restrâns. Aceste inițiative sunt menite să ofere tinerilor suport și informații actualizate pe măsură ce fac tranziția spre viața de adult.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.