SOCIAL 22 septembrie 2022

TEDx ajunge la Sfântu Gheorghe: fără politică, despre comunitate și idei, cu bani locali

de Iulia Drăghici - Taraș | 935 vizualizări

Cele 100 de bilete disponibile vor fi puse în vânzare vineri, la ora 12:00 

Formatul celebrelor conferințe motivaționale organizate sub brandul american „TED”, urmărit de milioane de oameni din întreaga lume, este implementat în premieră pentru județul Covasna, la Sfântu Gheorghe. TEDxSepsiszentgyörgy va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la Teatrul Tamási Áron. Sunt invitate 12 personalități care vor lua cuvântul în evenimentul organizat în jurul temei „Planting Seeds” (din engl. Plantând semințe, n.red. metaforic, face referire la idei). Pentru că este prima ediție, conform regulamentului impus de brand, organizatorii pot scoate la vânzare maximum 100 de bilete. Acestea vor putea fi achiziționate începând de vineri, 23 septembrie, de la ora 12:00, de pe site-ul dedicat. 

Chiar dacă ideea de a avea un astfel de eveniment la Sfântu Gheorghe este în mințile tinerilor organizatori de mulți ani, pregătirile pentru TEDxSepsiszentgyörgy au început concret anul trecut, când Asociația Turul a câștigat aproximativ 12.000 de lei, în bani și servicii (tipărire de materiale, mâncare și altele), sponsorizare de la firmele din județul Covasna, după ce a prezentat ideea implementării acestui proiect la evenimentul Fundației Comunitare Covasna, Licitația Civilă. 

A urmat apoi obținerea dreptului de a folosi licența TEDx, de la fondatorii din Statele Unite. 

Există reguli stricte pe care a trebuit să le respectăm și pe care trebuie să le respectăm în timpul evenimentului. O astfel de regulă este, de exemplu, că doar o sută de persoane pot cumpăra bilete pentru eveniment sau că subiectele prezentărilor trebuie definite precis în prealabil. În cazul denumirii, am fi vrut ca numele evenimentului să fie TEDxSepsi, dar nu a fost permis, pentru că un eveniment TEDx nu poate purta decât numele complet al orașului”, a subliniat Attila Vizi, organizatorul TEDxSepsiszentgyörgy, conform unui comunicat de presă.

Pe lângă limitarea numărului de participanți și a denumirii, printre provocări s-a regăsit și identificarea personalităților dispuse să ofere discursuri după un tipar și o tematică stabilite potrivit regulamentului acestui tip de eveniment, au explicat miercuri, într-o conferință de presă, coordonatorii. 

Printre vorbitorii care au acceptat invitația participării la primul TEDx din județul Covasna se numără un ecologist, un dramaturg, oameni de afaceri de succes, un deținător al recordului mondial Guinness, un pianist, un inventator, un expert în silvicultură, directori sau fondatori, atât maghiari, cât și români. 

Vorbim de invitați diverși care inspiră participanții cu ceea ce au de spus și prin poveștile lor, pun în lumină lucrurile dintr-o nouă perspectivă și, astfel, ne mențin motivația zilnică”, a subliniat Furus Levente, președintele Asociației Turul, într-un comunicat, dar și în conferința de presă organizată miercuri. 

Evenimentul este bilingv și se vor asigura traduceri, atât în română, cât și în maghiară. 

Este important de precizat și că scopul evenimentului este, potrivit coordonatorilor, „de a da voce ideilor creative, orientate spre viitor, care dau impuls și inspirație atât în viața profesională, cât și în cea personală, și de a trezi interesul participanților față de noi puncte de vedere și de a formula întrebări despre evenimentele care ne înconjoară, despre lumea în care trăim”. 

Prin promovarea și urmărirea spiritului evenimentului TEDx organizat independent și la nivel local, credem că ideile care merită răspândite - Ideas worth spreading (n.red. sloganul brandului TED) - ne vor conduce pe toți în direcția unui viitor mai bun. Credem că poveștile care inspiră sunt peste tot în jurul nostru și, cu evenimentul acesta, putem crea interfața adecvată necesară pentru a le răspândi”, a punctat și coordonatorul voluntarilor Asociației Turul, Gheorghiță Raymond. 

În total, din echipa de organizare fac parte 20 de voluntari. 

Bugetul total al evenimentului ar urma să se ridice la 50.000 de lei. Două treimi din sumă este acoperită din sponsorizările obținute de la firme locale, iar restul sumei necesare se va acoperi din vânzarea de bilete. Organizatorii subliniază în acest fel că TEDx din Sfântu Gheorghe este un eveniment local, finanțat de oamenii din județ, fără implicarea partidelor politice sau a fondurilor publice. 

Prețul unui bilet este de 130 de lei de persoană și include, pe lângă experiența TEDx într-un eveniment de până la șapte ore, și cafea, apă, masa de prânz și un pachet per participant. 

Mai multe informații despre eveniment sunt pe site-ul https://tedxsepsiszentgyorgy.com/

TED este o serie de evenimente care acoperă tematici de la Tehnologie, Design, până la Divertisment (Technology, Entertainment, Design). Conferințele au fost preluate și organizate după același concept și la nivel local, în comunități din întreaga lume, folosind brandul TED, dar și x, care atrage atenția că sunt realizate sub coordonare locală, dar folosind aceleași regulamente universale. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.