SOCIAL 10 august 2022

Tabăra „Clubul Meseriilor Rurale”, în derulare la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 988 vizualizări

O tabără de vară pe tema meseriilor rurale are loc în săptămâna 8 – 12 august a.c. la Sita Buzăului. Sunt implicați 30 de copii din comună, din clasele a III-a și a IV-a. Activitățile sunt coordonate de învățătoarele Laura Mitrofan și Simona-Gheorghița Darie, printr-un program dezvoltat de Fundația „Noi Orizonturi”. 

Eu și Simona am inițiat proiectul. Din echipa de implementare fac parte și doamnele Mitrofan Cristina, Banciu Mihaela, Todor Ileana, Popescu Amelia.

Ne-am propus ca în cele cinci zile de tabără să ne familiarizăm cu meserii/ocupații specifice zonei noastre. Am optat pentru tematica «Preparator de produse locale». Copiii vor învăța că sunt multe posibilități de a-ți câștiga existența și în mediul rural, vor învăța să valorifice resursele bogate ale zonei noastre (în multe gospodării se cresc vaci și oi, zona e bogată în fructe de pădure și pomi fructiferi). Prin activitățile organizate încercăm să deschidem o perspectivă de exploatare a resurselor locale în vederea dezvoltării sustenabile a comunității, zona fiind ofertantă pentru agroturism.

Ieri am desfășurat o activitate la brutăria domnului Morar G. Ioan din Sita Buzăului, copiii au învățat să prepare pâine și produse de panificație. Activitatea de astăzi s-a desfășurat pe Valea Zăbrătăului, la microferma doamnei Kelemen Daniela Cristina. Am învățat să preparăm caș de vacă afumat, apoi copiii au preparat și gustat un bulz tradițional încălzit pe jar. Mâine vom avea «o zi dulce». Vom culege din sat rețete, apoi vom prepara gem și sirop din fructe de pădure. În a patra zi vom ambala produsele obținute, vom realiza etichete cât mai atractive și complete pentru acestea. În a cincea zi vom organiza un stand de prezentare în fața Primăriei din Sita Buzăului. Trecătorii vor putea gusta produsele realizate de copii, vor primi informații despre procesul tehnologic”, ne-a declarat marți profesoara Laura Mitrofan. 

Tabăra face parte din programul național „Clubul Meseriilor Rurale”, dezvoltat de Fundația „Noi Orizonturi”. Acesta se adresează elevilor din mediul rural cu scopul de a da relevanță învățării, de a crește aprecierea față de comunitate și față de ei înșiși, de a îi pregăti pe copii pentru un viitor durabil, chiar la ei în sat. 

De la Sita Buzăului sunt implicați 30 de copii din clasa a III-a (începând din toamnă) de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului (prof. Laura Mitrofan) și din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Bobocea (prof. Simona-Gheorghița Darie).

Sursa foto: Facebook/ Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului și Laura Mitrofan

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.