Starea de bine a adolescenților întorsureni, subiectul unui proiect al Centrului de Tineret din oraș
Ce presupune concret proiectul
Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului va da startul săptămâna aceasta unui nou proiect, care se va desfășura până în luna noiembrie a acestui an. WB(RE) are ca principal scop creșterea stării de bine a tinerilor cu nevoi speciale, dar nu numai. Inițiatorii își propun să creeze un mediu în care toți participanții, aproximativ 20, să simtă că sunt incluși, acceptați și îndrăgiți.
Grațiela Storie, psiholog, va fi cea care va avea prima întâlnire cu tinerii din proiect chiar sâmbăta aceasta, 25 septembrie. Participanții vor avea ocazia să învețe, printre altele, cum să își îmbunătățească starea emoțională.
„Scopul proiectului WB(RE) al Centrului de Tineret Întorsura Buzăului este creșterea stării de bine (well-being) a tinerilor cu nevoi speciale. Aceștia au o stare emoțională generală scăzută (well-being), cauzată – în special – de faptul că interacționează cu un număr restrâns de oameni, nu au conexiuni emoționale relevante și conștiente cu ceilalți și de cele mai multe ori nici nu li se oferă ocazia să exerseze abilități sociale în mediul natural, fiind deseori excluși sau marginalizați în grupuri. Astfel că vom avea câteva întâlniri, ateliere de lucru cu tineri cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, cu sau fără cerințe educaționale speciale, în cadrul cărora vom facilita interacțiunile și comunicarea funcțională între beneficiari, autocontrol emoțional și implicit îmbunătățirea stării emoționale la nivel individual. Practic toți participanții vor învăța (dacă nu știu) sau vor exersa (dacă deja știu) cum să accepte diversitatea, să fie mai atenți la nevoile celorlalți, mai toleranți cu ei, să ofere și să primească ajutor fără reținere sau jenă, să respecte limitele personale și ale celor din jur, să se exprime într-o manieră asertivă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Grațiela Stroie.
Până și numele proiectului, chiar dacă la prima vedere nu pare, „vorbește” despre iubire.
„WB(RE) vine de la Well Being unde am adăugat două litere pentru a face un joc de cuvinte și din fonetica limbii engleze se poate citi: IUBIRE. Iu(W) Bi(B) Re. Asta e ideea de bază a incluziunii sociale: iubirea și dragul de oameni, chiar dacă (sau tocmai pentru că) sunt diferiți de noi”, a explicat Grațiela Stroie.
Cum a luat naștere ideea proiectului
Coordonatoarea Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel, a fost cea care a mers cu propunerea de a realiza acest proiect către psihologul Grațiela Stroie.
„Invitația a venit din partea doamnei Doina Pătrunjel, reprezentantă a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, care se ocupă printre altele cu crearea de oportunități în vederea creșterii gradului de participare a tinerilor în viața societății prin responsabilități civice. Știind că sunt psiholog, iar în ultimii doi ani m-am ocupat exclusiv cu evaluarea psihologică și terapia de recuperare a copiilor cu dizabilități la Centrul de recuperare din orașul nostru, invitația și ideea proiectului s-au născut cumva firesc la prima discuție cu doamna Pătrunjel”, a spus psihologul.
Chiar dacă actualul proiect se desfășoară până în luna noiembrie a acestui an, inițiatorii au de gând să îl continue și în viitor.
„Ne dorim să fie un proiect pilot și pe viitor să îl replicăm cu alți beneficiari sau să îl extindem și să îl transformăm într-un eveniment de conștientizare și incluziune socială. La prima discuție cu tinerii tipici implicați în proiect, chiar asta le-am transmis: că ne dorim să fie conștienți că există printre noi (rude, cunoștințe, colegi de clasă) persoane care sunt dezvoltate diferit de noi, care nu pot sau nu știu să creeze sau să mențină relații, care emoțional sunt mai sensibili și că ne dorim să creăm un mediu în care aceștia să se simtă incluși, acceptați, înțeleși și ÎNDRĂGIȚI”, a mai declarat Grațiela Stroie.
De precizat este că toate activitățile din cadrul proiectului WB(RE) se vor desfășura la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, acolo unde își are sediul Centrul de Tineret de la Întorsura Buzăului.
„Proiectul este finanțat de DJST Covasna (principal partener) prin Asociația de Tineret Alexandra Ducancea. Alt partener ar fi Observatorul de Covasna. Dar și Liceul Teoretic „Mircea Eliade” care ne oferă spațiul, utilitățile și tehnologia necesare desfășurării proiectului”, a spus, în final, Grațiela Stroie.
Pagina de Facebook a proiectului poate fi accesată la link-ul următor: https://bit.ly/39gvyf6.
Sursa foto: WB(RE) – Facebook