SOCIAL 25 iulie 2023

Spune „STOP” violenței domestice și cere ajutor!

de Diana Pantelimon | 745 vizualizări

Asociația „Pas Alternativ” din Brașov oferă sprijin și victimelor abuzurilor din județul Covasna

Observatorul de Covasna a marcat joi, 20 iulie a.c., 20 de ani de existență, printr-un concert aniversar oferit de cântăreața irlandeză Kaz Hawkins. Prin prisma experiențelor proprii, prin muzica sa și cu vocea ei deosebită, Kaz a transmis mesaje puternice despre abuz, violență domestică, durere, dar totodată și despre curajul de a spune „stop” și de a o lua de la capăt cu încredere pe un drum mai bun și mai liniștit. Am dorit ca mesajul lui Kaz să ajungă neapărat și la persoanele expuse direct violenței domestice. Astfel, le-am cooptat în proiectul nostru, „Rupe tăcerea! Nu e vina ta”, lansat cu această ocazie, pe membrele Asociației „Pas Alternativ”, care oferă sprijin femeilor victime ale violenței în familie și nu numai.

Coincidență sau nu, „Pas Alternativ” a împlinit anul acesta tot 20 de ani. În prezent, participă la întâlnirile grupurilor de sprijin ale asociației aproximativ 70 de femei, victime ale violenței domestice. Și-ar fi dorit să fie prezente multe dintre ele la concert, dar au putut veni doar câteva. Sperăm însă că mesajul, puterea și încurajările transmise de Kaz vor ajunge și la cele care au nevoie. 

Am stat de vorbă cu câteva doamne trecute prin situații de abuz, iar „ecourile”, care au rămas în sufletul lor în urma concertului, au fost în unanimitate pozitive, de curaj, de a prinde puterea unei „învingătoare”, de a se ridica și a privi cu optimism spre viitor.

„Concertul a fost minunat. Kaz este o prezență foarte puternică. Și are o voce puternică! Iar cântecele dedicate învingătoarelor violenței domestice au fost foarte emoționante. Mesajul pe care îl iau de la ea este «I am standing tall» (Stau dreaptă - n.r.). Și trebuie să merg cu capul ridicat, mândră că am spus «stop» violenței domestice”, ne-a mărturisit, emoționată, o doamnă care dorește să-și păstreze anonimatul.

Aceasta ne-a mai dezvăluit faptul că experiența ei de abuz a trăit-o în căsnicie. A hotărât să ia atitudine împotriva violenței în familie de-abia în momentul când a devenit mamă, pentru a-și ține copilul în siguranță și a nu-i da ocazia să perceapă totul ca pe o normalitate.

„Violența domestică are mai multe fețe. Nu este vorba doar de violența fizică, pe care toți o cunoaștem, este vorba și de violența care lasă răni ce nu se văd. Rămân în suflet și atacă demnitatea unui om, stima de sine. Experiența mea a fost mai ales acest tip de violență, abuzul psihologic, emoțional, violența verbală, dar, din păcate, și violența fizică, cea care lasă urme și vânătăi. În căsnicia mea, am experimentat acest lucru și, atunci când am devenit mamă, am știut că trebuie să spun «stop», așa încât copilul meu să nu trăiască într-o relație în care violența este o normalitate și să nu transmit următoarei generații această viață. Când Kaz a spus că are și o fiică, m-am identificat și mai mult cu ea, știind că este mamă”, ne-a mai spus aceeași doamnă.

Totodată, aceasta îndeamnă femeile aflate în situații similare să apeleze la ajutor. Întotdeauna se va găsi cineva să ajute. Trebuie doar curaj. Primul lucru pe care l-a făcut ea, a fost să apeleze la grupul de sprijin al Asociației „Pas Alternativ” din Brașov, care le primește cu multă căldură și iubire pe toate femeile care îi trec pragul.

„Kaz a vorbit și despre frică. Și, într-adevăr, frica este ceea ce împiedică femeile să iasă dintr-o relație. Frica de singurătate, frica de a nu se descurca singure, frica de a fi mame singure, căci este foarte greu. Mai ales dependența financiară este un factor care ține o femeie într-o relație abuzivă. Ceea ce este totuși important, cu această frică, este să facă primul pas, ieșind din relație și cerând ajutor. Și Kaz a transmis acest mesaj, «to reach out» (să găsescă - n.r.) acel ajutor. Cineva este pe partea cealaltă. Pentru mine, acest ajutor a fost Asociația «Pas Alternativ», care nu este o instituție fără suflet, ci un grup de femei care au trecut și ele prin violență domestică și care au ieșit din relații de acest tip și, pas cu pas, au devenit învingătoare. Procesul de la victimă la învingătoare este îndelungat. Se fac pași mici și, din punctul meu de vedere, se pot face doar cu ajutorul unui grup de femei care înțeleg prin ce se trece. Și acest grup, pentru mine, este «Pas Alternativ». Întotdeauna există soluții, chiar dacă noi, într-o situație abuzivă, credem că suntem singure și nu există o soluție. Atunci când cerem ajutor se vor găsi soluții. Chiar soluții concrete. Deci tot ce trebuie să facem este doar să avem curajul să cerem ajutor. Kaz este o «voce» și are o voce foarte frumoasă și ea poate transmite mesajele acestea unui public foarte mare, dar fiecare dintre noi avem o voce, chiar dacă nu putem să cântăm. Cel puțin copiilor noștri trebuie să le arătăm vocea noastră. Este foarte important”, a adăugat doamna ce dorește să rămână anonimă.

Și vicepreședinta asociației, Timár Rozália, încurajează femeile abuzate și expuse violenței în familie să apeleze cu încredere la grupul femeilor „învingătoare” din „Pas Alternativ”, Brașov. Întâlnirile lor se fac bilunar, locația însă este secretă. Se poate afla doar telefonic.

„Întâlnirile noastre au loc bilunar, în a doua și a patra sâmbătă a fiecărei luni, de la 10:00 la 13:00. Am avut și din Sfântu Gheorghe două femei, care au venit regulat. Este important să sune la telefonul de pe site sau de pe Facebook, pentru că locația întâlnirii este secretă. Avem aceste grupuri de sprijin, oferim consiliere psihologică, consiliere juridică, socială, intervenții și de urgență, câteodată, când e nevoie. Dar cel mai important este sprijinul pe care îl oferă femeile între ele. Nu există taxă, noi facem voluntariat. Și, foarte important, este grup de sprijin, nu grup de terapie. Eu uneori intervin doar să moderez, să aibă fiecare același timp de discuție, să nu se devieze, să nu se dea sfaturi. Dar, în ultima vreme, nu a mai fost nevoie să adaug nimic. A funcționat totul de la sine. Ele știu foarte bine, cele care sunt deja persoane-resursă în grup, cum să abordeze. Că e vorba despre celelalte, să fie acolo, să asculte, să nu dea sfaturi, să spună doar din experiență și contează enorm de mult pentru cele care vin pentru prima oară. Fiind un grup deschis, tot timpul avem fete noi. Se întâmplă să fie câte 15-20 de femei. Atunci e funcțional grupul de sprijin când se desfășoară fără un specialist neapărat, pentru că ele își oferă sprijin, și despre asta este vorba”, ne-a explicat Timár Rozália.

Aceasta a mai spus că regretă faptul că nu au fost prezente la concert mai multe membre ale grupului de învingătoare, deoarece mesajul lui Kaz și povestea ei de viață ar fi fost un exemplu viu de curaj și determinare pentru o viață complet diferită.

„Concertul a fost super. Noi spunem toate aceste mesaje, dar pe cale verbală, iar acesta a fost un plus, faptul că a fost pe muzică. Un mesaj transmis prin muzică este mult mai puternic și am avut un pic de frustrare că nu sunt toate fetele mele de acolo, ca să audă, ar fi vrut să vină, dar nu au putut. Dar sunt mesaje puternice și când vin de la o învingătoare care a depășit situația și o vezi că strălucește și este un star, este foarte puternic, ca ele să prindă curaj și să aibă putere să facă niște pași. Mai sunt multe fete care sunt blocate acolo în situație și mai au nevoie de timp, dar fiecare în ritmul ei, nu putem forța, ci totul se face treptat”, a menționat vicepreședinta asociației.

Mesaj către femeile victime ale abuzului și violenței domestice

Întrebată care ar fi mesajul principal pe care l-ar transmite femeilor victime ale abuzului și violenței domestice, Timár Rozália a răspuns:

„Aș vrea ca ele să înceapă să creadă că sunt valoroase și că merită o viață în liniște și pace, să-și poată crește copilașii, dacă au, și chiar dacă nu au, ele merită o viață liniștită, să fie fericite, să înceapă să se iubească mai mult și să nu mai accepte niciodată să fie umilite sau controlate. Pare simplu, dar este foarte greu de reconstruit. Este nevoie de suport, de susținere, de mulți ani să înceapă să facă niște pași. Dar e important să știe că nu sunt singure, că sunt multe alte femei care au ieșit din situații, sunt bine, fericite și asta e partea cea mai frumoasă a muncii noastre. Să le vedem cum evoluează. Că trece timpul și le vedem cum înfloresc și că ele devin cumva colege cu noi și lucrăm împreună. Dacă este cineva din Sfântu Gheorghe sau din județul Covasna care are nevoie de sprijin și are nevoie de noi, să știe că suntem ca o familie. Din prima, o femeie este primită cu atâta căldură și dragoste încât revine. E un loc care capătă putere, aripi. Grupul face minuni. Cred mult în misiunea aceasta. Și cât de puțin dacă se mișcă încrederea, stima de sine, puțin dacă o ridicăm și tot contează”, a adăugat Timár Rozália.

Asociația „Pas Alternativ” din Brașov este o organizație neguvernamentală, înființată în iunie 2003. Se organizează și tabere pentru femei învingătoare, cu terapii atât pentru ele, cât și pentru copiii acestora. Numărul de telefon publicat pe pagina de Facebook și la care pot apela cu încredere femeile care au nevoie de sprijin este 0745.852.646, iar adresa de e-mail la care pot transmite un mesaj este pass1bv@yahoo.com.

Sursa foto: Asociatia Pas Alternativ/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.