Spune „NU” violenței în familie!
Ce facem atunci când izbucnește un episod cu violență?
În primul rând trebuie să știți că violența în familie este prevăzută ca infracțiune în Codul Penal. Dacă o ceartă sau o discuție mai aprinsă încep să escaladeze și realizați că sunteți în pericol, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți părăsi locuința, încercaţi să vă izolați într-o cameră și să sunați pentru a cere ajutor. Dacă nu ați reușit să scăpați de agresor, țipați și cereți ajutor astfel încât vecinii să vă poată auzi și cereți-le să sune la 112.
Ce facem după producerea agresiunii?
Pentru siguranța dumneavoastră, părăsiți domiciliul dacă agresorul mai este încă în casă ori bănuiți că se va întoarce. Așteptați afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția, iar în cazul în care aveți răni nu ezitați să mergeți la spital pentru un consult medical; leziunile interne se pot agrava dacă nu sunt tratate și vă puteți pune viața în pericol.
Până cercetează poliția locul agresiunii, nu atingeți niciun obiect din acea zonă. Astfel se vor păstra toate probele.
Joi, 5 octombrie 2017, ora 18:00, la Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe, va avea loc un eveniment ce are drept scop informarea dumneavoastră cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu, dar și referitor la ce pot face persoanele care sunt victime ale violenței intrafamiliale.
Intrarea este liberă, iar la finalul sesiunii informative participanții au ocazia să vizioneze filmul documentar „Aripi Frânte”. Acesta prezintă povestea unor femei din Penitenciarul Târgșor, care au fost supuse unor abuzuri și au ales să nu ceară sprijin, ajungând, în cele din urmă, din victimă, agresor.
Eveniment realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, în colaborare cu Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecție a Copilului Covasna și Casa de Cultură Kónya Ádám.
(IPJ Covasna)