SOCIAL 15 mai 2011

Spitalul Judeţean are un nou Consiliu de Administratie

de Monica Vrânceanu | 724 vizualizări
Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu-Gheorghe și-a schimbat o parte a Consiliului de Administrație (CA) stabilit în urmă cu mai multe luni alături de Consiliul Județean (CJ) Covasna, președintele CA, Vass Levente, demisionând din această funcție pe motiv că misiunea sa, cea de asistare și îndrumare a reformei de la SJU a luat sfârșit. Noul CA al Spitalului este format din Fulop Csaba, Agoston Laszlo și Veres Ildiko

Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu-Gheorghe și-a schimbat o parte a Consiliului de Administrație (CA) stabilit în urmă cu mai multe luni alături de Consiliul Județean (CJ) Covasna, președintele CA, Vass Levente, demisionând din această funcție pe motiv că misiunea sa, cea de asistare și îndrumare a reformei de la SJU a luat sfârșit.

Noul CA al Spitalului este format din Fulop Csaba, Agoston Laszlo și Veres Ildiko, aceasta din urmă luând locul consilierului ministrului Sănătății, Vass Levente, care a condus Consiliul odată cu schimbarea conducerii SJU.  La final de mandat ca și conducător al CA al SJU, Vass Levente a declarat că este de părere că, alături de directorul Spitalului, Andras Nagy Robert și de echipa de aici s-a reușit realizarea multor lucruri bune pentru Spitalul din Sfântu- Gheorghe. Arătând că a venit să lucreze la refacerea managementului SJU pentru o perioadă de timp determinată, Vass Levente a subliniat că președintele CA de aici trebuie să fie o persoană mereu prezentă în Spital, drept pentru care a decis plecarea sa și desemnarea pe viitor a altcuiva.

În calitate de consilier al ministrului Sănătății și de fost președinte al CA din cadrul SJU, Vass Levente a apreciat că populația din Sfântu-Gheorghe are, într-adevăr, acces la un Spital modern care se află pe drumul cel bun, un spital cu oameni implicați care va atrage pe viitor și mai mulți medici.

 

Spital de categoria III

La începutul acestei luni, a fost depusă documentația către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, astfel încât SJU Sfântu-Gheorghe să fie inclus în clasificarea spitalelor propusă de către Ministerul Sănătății.

Directorul SJU, Andras Nagy Robert, a arătat că Spitalul Județean va fi, prin urmare, clasificat în rândul Spitalelor de categoria III.

Potrivit lui Nagy Andras Robert, se vor lua toate măsurile astfel încât Spitalul din Sfântu-Gheorghe să ajungă la încadrarea în categoria III, în acest sens fiind necesare încă două linii de gardă suplimentare- pe psihiatrie și ortopedie- traumatologie, în prezent SJU având 19 specialități ca și unitate medicală și 11 linii de gardă.

”Toate spitalele județene de urgență sunt încadrate la categoria III, dar acest lucru nu înseamnă servicii medicale de calitate scăzută, peste această categorie, la II și I fiind spitalele de rang universitar”, a explicat, la rândul său, Vass Levente.

Conducerea SJU a explicat că acest lucru nu înseamnă că Spitalul este de un nivel scăzut, ci pur și simplu că se va încadra la nivelul spitalelor care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul.

Potrivit Ministerului Sănătății, spitalele pot fi încadrate în spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil)- nivel de competenţă foarte înalt – spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt; spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Spitalele de categoria III au un nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria IV sunt cele cu nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate iar spitalele de categoria V au nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.

 

SJU, eliberat de Sectia de la Întorsura Buzăului

Nagy Andras Robert a anunțat că  Ministerul Sănătății a aprobat comasarea Secției exterioare de la Întorsura Buzăului a SJU cu Spitalul de Cardiologie Covasna, acest lucru însemnând în primul rând o economie anuală de 1,2 milioane de lei pentru Spitalul Județean.

Consilierul ministrului Sănătății, Vass Levente, a declarat la rândul său că această comasare este nu doar în folosul SJU ci și în cel al întorsurenilor, care odată cu comasarea și combinarea actualelor servicii medicale cu unele destinate bolnavilor cronici vor avea de câștigat în sensul că la Întorsura s-ar putea face, în sfârșit, act medical de cea mai înaltă calitate.

”Secția de la Întorsura a mers din 2008 până în 2010 cu număr de servicii medicale scăzute. Clădirea spitalului de acolo este una modernă, dar este nevoie de medici și de un motor financiar altfel inexistent. Spitalul de la Întorsura, aflat de acum la Ministerul Sănătății, îi va fi mult mai bine”, a explicat Vass Levente.

 

La recrutat de medici

În urmă cu câteva zile, conducerea SJU Covasna a participat, alături de conducerile altor spitale din județele învecinate, la o întâlnire cu studenți ai Facultății de Medicină din Târgu Mureș, unde a prezentat necesarul de medici la Sfântu-Gheorghe.

”Am făcut un apel deschis către cei care se află în anul final al facultății, astfel încât să știe că nu e nevoie să plece în afara țării pentru a-și putea face meseria și pentru a trăi decent din aceasta. La nivelul municipiului Sfântu-Gheorghe vom beneficia de ajutorul Primăriei dar și al CJ, care au promis că va găsi soluții pentru salarii mai bune dar și pentru a le oferi medicilor locuințe de serviciu, astfel încât să fie motivați să vină la noi”, a declarat Nagy Andras Robert.

Directorul SJU a subliniat că, la fel ca multe alte spitale din țară, Spitalul din Sfântu-Gheorghe se confruntă cu o lipsă acută a medicilor, pe specialități cum ar fi cele de ATI, cardiologie, oncologie, boli infecțioase, medicina de laborator sau urgențe.

”Am purtat discuții cu tineri care sunt în anul șase de facultate, reușind să stabilim contacte bune cu opt astfel de tineri, pe care sperăm să-i atragem către Sfântu-Gheorghe. Oricum ar fi, facem apel către toți cei care cunosc tineri, medici care vor să lucreze într-o echipă tânără și într-un spital în continuă dezvoltare, să vină către noi, către SJU Sfântu-Gheorghe”, a mai spus Nagy Andras Robert.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.