SOCIAL 22 mai 2011

Spitalul Judeţean a împlinit 100 de ani

de Monica Vrânceanu | 586 vizualizări
Cu această ocazie a fost dezvelită o plăcuţă comemorativă cu numele Dr. Fogolyan Kristof Spitalul Județean de Urgență (SJU) ”Dr. Fogolyan Kristof” a aniversat vineri 100 de ani de existență. Cu această ocazie, conducerea Spitalului a organizat o mică ceremonie în curtea instituției, în vreme ce pe cea mai veche clădire a acesteia a fost amplasată o placă comemorativă, în memoria medicului Fogolyan. La ceremonie au luat parte membri ai conducerii spitalului precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene

Cu această ocazie a fost dezvelită o plăcuţă comemorativă cu numele Dr. Fogolyan Kristof

Spitalul Județean de Urgență (SJU) ”Dr. Fogolyan Kristof” a aniversat vineri 100 de ani de existență. Cu această ocazie, conducerea Spitalului a organizat o mică ceremonie în curtea instituției, în vreme ce pe cea mai veche clădire a acesteia a fost amplasată o placă comemorativă, în memoria medicului Fogolyan.

La ceremonie au luat parte membri ai conducerii spitalului precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene, fiecare vorbind despre importanța acestei unități spitalicești în Sfântu-Gheorghe și județ.

La eveniment a fost invitat și unul dintre urmașii medicului Fogolyan, cetățeanul ungar Szotyori Nagy Aron, acesta arătându-se încântat de noua plăcuță comemorativă în memoria dr. Fogolyan Kristof, cel care a pus bazele spitalului din Sfântu-Gheorghe, închinându-și o viață întreagă sănătății semenilor săi.

Dr. Fogolyan Kristof s-a născut la Sfântu-Gheorghe în 1879, făcându-și studiile la Cluj și învățând apoi ginecologia la clinica lui Gusserow din Berlin, din anul 1903 lucrând lângă profesorul Heubnert, unde a învăţat şi tehnica intubaţiei traheale.

Revenit acasă, chirurg fiind în primul rând, Dr. Fogolyan consideră ca o primă datorie a carierei sale crearea unei săli de operaţii moderne. Astfel, a fost cumpărat un aparat Röntgen, s-a finalizat noua intrare principală, ferestrele au fost schimbate cu altele mai mari, pentru a asigura pătrunderea luminii naturale în saloanele bolnavilor. Sub conducerea medicilor Daday Vilmos şi Fogolyán Kristóf spitalul s-a dezvoltat, însă tot era prea mic pentru cât de multe solicitări erau. Așa se face că în anul 1912 Dr. Fogolyán Kristóf se deplasează la Budapesta şi, la insistenţele sale, Guvernul aprobă proiectul pentru ridicarea unei noi clădiri spitaliceşti şi alocă suma de 400.000 coroane pentru lucrările de construcţii. După terminarea primului război mondial, primul pas a fost predarea în folosinţă a secţiei boli contagioase cu 20 de paturi, şi a unui nou bloc operator.

În 1939, Dr. Fogolyan revine la conducerea spitalului şi astfel se înființează Secţia chirurgie, Secţia boli interne, Secţia de boli contagioase, Maternitatea cu 10 paturi şi Laboratorul. Asistenţa în cadrul secţiei de maternitate a fost asigurată tot de Dr. Fogolyán Kristóf, acesta fiind ginecolog și chirurg.

Pentru înzestrarea Laboratorului, tot el s-a îngrijit şi de procurarea unui aparat Röntgen diagnostic, unui aparat KROGH şi unui electrocardiograf. În laboratorul medical se puteau efectua analize curente şi moderne ca glicemia, colesterol şi evaluarea azoturilor reziduale.

În anul 1943 se termină lucrările de construcţii şi instalaţii ale spitalului, de acum aproape complet înzestrat şi mobilat, dar cel de-al Doilea război mondial face să dispară aproape totul ce putea fi mişcat din loc.

Dr. Fogolyán Kristóf a fost un chirurg cu calităţi deosebite pentru epoca sa, dar şi un ginecolog specialist de renume. A avut aptitudinea pentru un bun conducător de instituţie şi organizator al activităţii întregului spital. După război, în anul 1945, i-a fost încredinţată înfiinţarea Reţelei ocrotirii mamei şi copilului și a muncit pâna în ultima zi a vieţii sale, stingându-se din viaţă în anul 1954.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.