SOCIAL 16 decembrie 2010

Spitalul de la Întorsura Buzăului vrea autonomie

de Andreea Dabija Kelemen | 862 vizualizări

Consiliul Local (CL) Întorsura Buzăului a decis preluarea actualei secţii externe din localitate a Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) în administare locală şi înfiinţarea Spitalului Orăşenesc Întorsura Buzăului.

Pentru finalizarea întregului proces este nevoie de colaborarea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna care are în administrare SJU, în acest sens fiind depusă miercuri hotărârea înfiinţării Spitalului Orăşenesc Întorsura Buzăului.

Conform strategiei concepută de CL, cheltuielile anuale necesare ale noului Spital ar fi extrem de mari - în jur de 2 milioane de lei, în timp ce veniturile ar trebui să atingă 2,3 milioane de lei.

„Întreţinerea şi funcţionarea unui spital costă foarte mult. Ar fi bine să avem măcar 25 de paturi, să utilăm totul corespunzător, pentru că e clar că Spitalul nu va produce până când nu va şi oferi servicii”, a declarat primarul de Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Medicul-şef al Spitalului, Vasile Iliuţă, spune că transformarea acestuia din secţie externă a SJU în Spital Orăşenesc ar da posibilitatea existenţei unei unităţi cu personalitate juridică, ceea ce ar conferi atutonomie în decizii şi ar avantaja pacienţii de la Întorsura Buzăului.

„Ideea este bună, însă depinde de CJ dacă va aproba hotărârea, apoi de Ministerul Sănătăţii, care din câte se vehiculează vrea să meargă pe cu totul alte scheme şi proiecte. Să sperăm că vom primi totuşi aprobările, suntem conştinenţi că va dura foarte mult, e drum lung, iar fără susţinere financiară nu se poate face absolut nimic”, a mai spus Vasile Iliuţă.

În ceea ce priveşte situaţia delicată a medicilor ce vor veni în zonă, lucrurile sunt complicate, deoarece au fost sistate lucrările la blocurile ANL, unde se dorea ca opt locuinţe să fie destinare medicilor.

În Spitalul Întorsura Buzăului au fost investite peste 13 milioane de lei, iar lucrările la construcţia clădirii au început în urmă cu 14 ani. De-a lungul acestor ani au existat numeroase discuţii pe tema administrării şi utilării spitalului, acesta fiind extrem de necesar în zonă în condiţiile în care cel mai apropiat spital se află la o depărtare de 50 km.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cine va care stie, 16 decembrie 2010
pai dupa cati au facut case pe urma spitalului asta .......sa o lase mai moale iliuta cu fondurile ca are el fondurile lui si nimeni nu la intrebat de unde sau in cazu asta vrea sa ramana si spitalu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.