Spitalul „Dr. Radu Horia“ din Vâlcele trece în administrarea Spitalului de Cardiologie Covasna
Schimbările administrative ale Spitalului de la Vâlcele semnifică mai exact modificări ale conducerii manageriale ale acestuia, în vreme ce conducerea medicală va fi menţinută, unitatea spita licească urmând să funcţioneze ca secţie externă a Spitalului de Cardiologie
Anul acesta va aduce schimbări la Centrul de Patologie Neuro-Musculară Dr. Horia Radu din Vâlcele, Ministerul Sănătăţii pregătind trecerea Spitalului de la Vâlcele în administrarea Spitalului de Cardiologie de la Covasna, astfel încât bugetul pe 2011 să cuprindă şi acest obiectiv.
În pericol de dispariţie
Potrivit unor informaţii provenite din minister, normele de aplicare ale contractului cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate în 2011 vor prevede un nivel maxim nu mai mare de o treime din tariful unei secţii corespondente - adică o treime din tariful Secţiei de neurologie de la Spitalul Judeţean. Tariful actual, care este de 2200 de lei pe caz rezolvat, conform noilor calcule va ajunge la 1200 de lei, ceea ce va duce la greutăţi de suportare a cheltuielilor de către Spitalul din Vâlcele. Mai exact, dacă această unitate sanitară este în regulă cu sumele aferente salariilor, s-ar putea ca în ceea ce priveşte finanţarea serviciilor medicale să existe probleme. În acelaşi timp, din cauza lipsei de investiţii în Spitalul de la Vâlcele, a cărui clădire nu a beneficiat de o reabilitare totală în ultimii zeci de ani, Ministerul pune sub semnul întrebării inclusiv obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
Schimbarea administrativă - şansă pentru Spitalul din Vâlcele
În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a găsit soluţia revitalizării Spitalului de la Vâlcele prin trecerea acestuia în administrarea Spitalului de Cardiologie Covasna, singura unitate spitalicească din judeţul nostru care funcţionează în prezent la parametri maximi, oferind condiţii deosebite atât cadrelor medicale cât şi pacienţilor. Ministerul nu a ales întâmplător Spitalul de Cardiologie, acesta fiiind singurul din judeţ care, ca şi Spitalul de la Vâlcele, se află în subordinea sa imediată, restul unităţilor sanitare fiind descentralizate în vara acestui an.
Trecerea administrativă a Spitalului „Dr. Radu Horia“ de la Vâlcele la Spitalul de Cardiologie se bazează inclusiv pe faptul că acesta din urmă, datorită performanţelor sale, ar fi singurul care ar putea acoperi pierderile suportate de Spitalul din Vâlcele. Prin această trecere, Spitalul din Vâlcele ar putea beneficia inclusiv de o retehnologizare, urmare a faptului că Spitalul de Cardiologie îşi va înnoi toată dotarea cu fonduri obţinute pe baza unui proiect aplicat la Banca Mondială.
Conform surselor, schimbările administrative ale Spitalului de la Vâlcele semnifică mai exact modificări ale conducerii manageriale ale acestuia, în vreme ce conducerea medicală va fi menţinută, unitatea spitalicească urmând să funcţioneze ca secţie externă a Spitalului de Cardiologie.
Posibilă chiar şi o relocare
În ceea ce priveşte o relocare a Spitalului de la Vâlcele, există surse care afirmă că Ministerul nu a respins această variantă, însă o astfel de decizie urmează să fie analizată abia după ce va stabili exact ce anume se poate face în privinţa actualului sediu. Mai exact, se intenţionează ca după schimbarea echipei manageriale, să se investească în actualul sediu de la Vâlcele, însă acest aspect ţine foarte mult de posibilitatea financiară care va exista în acest sens, deocamdată atenţia centrându-se pe schimbarea administrativă.
Preşedintele Consiliului Jude ţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat că soluţia Ministerului Sănătăţii este una inteligentă în contextul actualei situaţii economice destul de precare.
„Sunt convins că această reorganizare propusă de Ministerul Sănătăţii va creşte posibilităţile pentru o funcţionare performantă, în acest caz fiind vorba despre o eficientizare a serviciilor medicale pentru Spitalul de la Vâlcele. Spitalul de Cardilogie şi Spitalul de Patologie Neuro-Musculară Dr. Radu Horia din Vâlcele se află ambele în subordinea Ministerului Sănătăţii, fiind vorba despre unităţi spitaliceşti cu impact naţional, iar concentrarea atenţiei în acest sens nu va face decât să ridice calitatea serviciilor oferite pacienţilor”, a declarat Tamas Sandor.
Lupte interne în Spitalul de la Vâlcele
Propunerea trecerii administrative a Spitalului de la Vâlcele la Spitalul de Cardiologie şi implicit schimbarea managementului vin după ce, în unitatea sanitară de la Vâlcele au existat mai multe conflicte interioare, între echipa managerială şi o parte a celei medicale. În acest conflict au fost însă implicaţi şi foşti angajaţi ai Spitalului, existând totodată reacţii negative referitoare la conducere şi din partea unor pacienţi. Scandalul de la Spitalul din Vâlcele a început în vara acestui an, când un fost angajat al Centrului Naţional de Patologie Musculară Dr. Horia Radu, Gabriel Ciucășel, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna un denunţ penal împotriva conducerii unităţii, respectiv directorului financiar-contabil cu atribuţii de manager, Claudia Vigheci, în care o acuza pe aceasta de mai multe nereguli, vorbind despre o stare conflictuală și de stres printre angajaţi sau chiar pacienţi. Ciucășel a declarat în același denunț că o altă problemă de la Spitalul din Vâlcele ar fi nerespectarea legii donațiilor și sponsorizărilor, sau unele licitații publi ce pentru bunuri din spital, câștigate de familie sau apropiați. Un alt aspect semnalat este legătura dintre directorul financiar economic al Spitalului, Claudia Vigheci, și fostul director coordonator adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ștefan Mereuță, a cărui fiică vitregă este. Mereuță a făcut parte și din comisia de examinare a Claudiei Vigheci, la momentul organizării concursului pentru postul de la Vâlcele, iar Gheorghe Mereuță, fiul aceluiași fost director adjunct al DSP, este angajat al Spitalului de Vâlcele, pe post de referent. În aceeaşi idee, Dr. Ileana Vagner, medic în cadrul Spitalului de la Vâlcele, a povestit și aceasta unele dintre probleme și are ea însăși un proces cu unitatea, pentru luarea sala riului de merit. Potrivit acesteia, înregistrarea unor documente, reclamații, sesizări etc. la nivel de unitate este practic imposibilă, fiind nevoită să le trimită prin Poștă cu confirmare de primire ca să fie luată în evidență primirea lor în vreme ce biletele de ieșire din spital, ale pacienților, suferă și acestea modificări ale conducerii, fără acor dul medicului.
În urma scandalului din interiorul Spitalului de la Vâlcele, au existat şi controale, inclusiv ale unui corp de control de la Ministerul Sănătății, care a verificat mai multe aspecte ale activității de aici, fiind vorba, se pare, inclusiv de faptul că, deși unitatea a primit în ultimii ani unele fonduri pentru programe de cerce tare, acestea nu ar fi fost cheltuite în mod corespunzător, sau oricum nu cu acest scop, ci au ajuns în cu totul alte direcții. În afară de a semnala însă situaţia de degradare avansată a Spitalului şi faptul că circuitele nu pot fi respectate din cauza modificărilor apărute în legislație de-a lungul anilor, procedurile de fizioterapie nu pot fi realizate, iar laboratorul de genetică nu e funcțional ca urmare a lipsei de personal și de medici, controalele nu au scos la iveală altceva.