„Spiridușii” cu două și patru roți au făcut-o din nou!
Parada festivă de Moș Nicolae a comunității moto și ATV din județ a bătut recorduri anul acesta
Este al treilea an când la Sfântu Gheorghe, dar și la Covasna, Ajunul de Moș Nicolae este mai mult decât o sărbătoare în familie. Este o festivitate a comunității, adunată în jurul cailor putere, a luminițelor colorate, a costumelor de Moș, a zâmbetelor, a căldurii sufletești, în ciuda frigului din aer. Asta datorită motocicliștilor și ATV-iștilor covăsneni, care sparg tipare cu parada pe care o organizează pe străzile din reședința de județ și din orașul Covasna cu această ocazie.
Anul acesta, peste 50 de motocicliști, ATV-iști, dar și câteva mașini, toate decorate cu instalații de Crăciun, ornamente diverse, de la brazi împodobiți, urechi de ren și câte și mai câte, adevărate hoțomane de atenție, au pornit în deja celebra și mult-așteptata paradă festivă de Moș Nicolae pe străzile din Sfântu Gheorghe, în primă fază.
Traseul a fost același ca anul trecut. Duminică, 5 decembrie, de la ora 17:00, alaiul a pornit din curtea vulcanizării din strada Constructorilor, spre prima stație, de la Gara Sfântu Gheorghe, apoi spre stația de la Berărie. A urmat cartierul Simeria, cu stația din zona Stadionului Municipal, o altă stație la coborâre din Simeria spre Parcul Elisabeta și apoi centrul. Aproape fiecare oprire a însemnat blocarea completă a traficului timp de câteva minute.
Dar ce a fost diferit de anii trecuți, de-a dreptul surprinzător, a fost numărul foarte mare de participanți, oameni de toate vârstele care s-au strâns în stații cu zeci de minute înainte să înceapă evenimentul.
Astfel, principalele artere din Sfântu Gheorghe au fost trezite la viață duminică seara, în Ajun de Moș Nicolae, ocazie cu care „spiridușii” au împărțit și peste 2.000 de pachete cadou, dublu decât anul trecut.
De aici vine și umbra care a căzut puțin peste entuziasmul organizatorilor, care, deși s-au declarat extrem de uimiți și bucuroși că au fost așa de mulți oameni care s-au adunat în fiecare stație (de zece ori mai mulți decât anul trecut, după estimările acestora), unii dintre participanți au lăsat în urmă bunul simț și au încălcat reguli și convenții sociale ca să ajungă mai aproape de cadouri, iar spectacolul adus de minunățiile pe două sau patru roți a căzut pe locul doi.
Așa s-a și luat decizia ca în unele locații să se staționeze foarte puțin, pentru a dispersa mai repede mulțimea și pentru a evita incidentele, ne-a spus Márk János, coordonatorul principal al evenimentului.
„Când am ajuns la Gară și am văzut câți oameni erau, am zis că anul trecut în trei, patru locații nu am avut atâția. Peste tot au fost mulți. La Berărie, în Simeria. De centru nici nu mai vorbesc, la ce a fost acolo. (...) Sper ca oamenii să nu rămână cu gust amar că nu am reușit să împărțim cadouri la toți copii, deși ne-am fi dorit, ci să rămână cu ideea că am făcut ceva pentru comunitate. Chiar dacă nu am reușit să dăm cadouri la toată lumea, măcar am încercat să aducem bucurii unor copii. Nu am putut să facem 10.000 de copii bucuroși, dar am putut să facem măcar 2.000”, a mai declarat, pentru Observatorul de Covasna, Márk János.
După „aventura” de la Sfântu Gheorghe, peste 30 de motocicliști au pornit și spre Covasna (cu opriri și la Câmpu Frumos, dar și în alte locații), unde au întâlnit, în jurul orei 20:00, comunitatea de acolo. În jur de 550 de cadouri au fost distribuite și aici. Ca și la Sfântu Gheorghe, și în orașul Covasna mulțimea numeroasă a depășit așteptările organizatorilor și experiența din anul precedent.
„A fost fantastic. E greu de pus în cuvinte o astfel de experiență. Atmosfera a fost incendiară. (...) Cred că spiritul Moșului e viu, pentru că prezența numeroasă a oamenilor ne-a arătat că mulți au venit pentru eveniment, nu neapărat pentru cadouri. (...) Suntem la a treia ediție și cu siguranță vom repeta experiența și anul viitor”, ne-a spus un alt organizator, Costi Popica.
În primul an în care s-a organizat parada, la Sfântu Gheorghe, acțiunea centrală, de distribuire a cadourilor pregătite cu ajutorul sponsorilor, a avut loc în Parcul central. De atunci, ca să se evite, pe cât posibil, aglomerația/îmbulzeala și să se încerce, măcar, distanțarea, s-a luat decizia să fie formate mai multe stații, unde să se oprească, rând pe rând, caravana. Astfel, s-a dorit să se ajungă și în cât mai multe zone din oraș.
Ideea organizării unui astfel de eveniment le-a venit liderilor comunității moto din videoclipuri cu acțiuni similare din străinătate. La scurt timp, evenimentul a fost implementat și în alte orașe, cum ar fi Târgu Mureș, de exemplu.
Se pare că anul acesta, modelul covăsnenilor va fi pus în practică și la Brașov, unde comunitatea moto va organiza o paradă similară.
Cât despre evenimentul devenit deja tradiție în județul Covasna, coordonatorii spun că va continua și în anii viitori, cu mențiunea că se va mai lucra la regulile de organizare, ca de pildă cine și cum va primi cadou (de exemplu doar copii între 2 și 8 ani), ca să se evite alte dezamăgiri.
„O să facem o strategie ca să fie mai bine decât anul ăsta”, a mai spus Márk János.
Dar una peste alta, cu paranteza că deși nu am precizat nimic de regulile anti-COVID, de purtarea măștii sau distanțare – care în multe situații au fost ignorate cu desăvârșire, evenimentul este cu siguranță unul spectaculos, care merită văzut, chiar și dacă nu sunt la mijloc daruri de împărțit. Senzația cu care rămâi și la câteva zile după ce simți bucuria distribuită prin sclipirile motoarelor împodobite, respectiv prin unicitatea evenimentului, nu poate fi ignorată.
Așa că, nu putem să spunem decât că așteptăm și ediția de anul viitor!