SOCIAL 26 martie 2021

Sfântu Gheorghe: program de mers la școală pe jos

de Iulia Drăghici - Taraș | 2035 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să sprijine un program prin care să stimuleze mersul pe jos al elevilor pe traseul acasă-școală. Demersul va implica voluntari, care să îi aștepte pe copii în puncte cheie din cartiere și, de acolo, în grupuri să meargă la școală. Autoritățile spun că își doresc astfel să mai elimine din aglomerația și ambuteiajele care se creează diminețile în jurul școlilor. 

Pe lângă reducerea ambuteiajelor, proiectul vizează și promovarea unui stil de viață sănătos, prin mersul pe jos. 

Programul este preluat din Finlanda, dar este prezent în alte șase țări din Europa, unde copiii sunt facilitați să meargă pe jos la școală. Ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe? Traficul de dimineață este...știm cum este, părinții devin uneori irascibili în mașină, copilul ajunge la școală, poate după ce a întârziat. Totuși, atmosfera e altfel dacă merge pe jos, mai cântă. Vom cere ajutorul voluntarilor, dar vom cere și prezența unor oameni cunoscuți, sportivi sau chiar domnului primar, să îi însoțească, din când în când. Vor fi niște puncte în cartiere, unde să se adune copiii dimineața. Eventual părinții merg până acolo și de acolo să fie preluați, la o oră prestabilită. Vor merge cântând, de ce nu?, la școală. Eu sper că o să fie un program bun, apreciat și de părinți”, a explicat consilierul local Kondor Ágota. 

Aceasta a precizat și că va fi vorba îndeosebi de copiii din clasele primare, dar și cei din clasele mai mari ar putea participa, poate chiar ca voluntari. 

Programul se va numi „Lábbusz”, dar nu are deocamdată și un echivalent în limba română. 

Inițiativa ar putea fi demarată odată ce se va reuși, probabil, ținerea sub control a pandemiei. 

Primăria Sfântu Gheorghe a planificat în bugetul pentru anul 2021 o sumă de aproximativ 5 milioane de lei pentru proiecte care țin de educație, asistență socială și sănătate, conform declarațiilor edililor, făcute într-o conferință de presă, a doua dintr-o serie de opt, prin care se dorește prezentarea în detaliu a proiectelor incluse în buget. 

De exemplu, pe lângă acest program, începând de anul acesta se dorește extinderea rețelei de creșe, crearea de sisteme de burse pentru pedagogi, demararea de programe de îngrijire a bebelușilor la domiciliu, programe pentru tineri (de răsplătire a faptelor bune) sau alte programe de screening pentru diagnosticare și prevenție adresate populației generale, After School, dezvoltarea educației alternative (pe lângă Step by Step și Waldorf, chiar și programe Montessori), continuarea finanțării Centrului de Excelență pentru elevi, programe de promovare a stilului de viață sănătos (nutriție, sport), proiecte sociale pentru accesibilizarea orașului din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilități, program pentru analizarea posturii elevilor și altele.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.